Momenteel gaat er een Facebook-video rond, die zogenaamd een blikseminslag in een rivier laat zien. Met titels als „What Happens When Lightning Hits A River?“ wordt deze ook op veel sites met viral video’s verspreid. Maar klopt het eigenlijk wel?

Nee, die uitspraak is niet juist. De gebruiker, wiens video momenteel de bron voor de verspreiding is, schrijft immers ook, dat de authenticiteit zeer twijfelachtig zou zijn, maar wie weet al bij voorbaat hoe de natuur zich gedraagt.
Hier een screenshot uit de video:
clip_image001Screenshot: Facebook
Je ziet aan het logo, link in beeld, dat de video op zijn reis al de weg naar de video-website “kaotic.com” gevonden heeft. De video werd dus ook door deze gebruiker ergens gevonden en opnieuw geüpload.

Maar wat zie je hier dan wel?

Het gaat om een deel van een reclame- of demovideo van het Finse bedrijf voor diepbouw, „Rannikon Merityö“, dat zich onder andere in onderwatergraafwerkzaamheden gespecialiseerd heeft. Wat in de video te zien is, is dus een geplande detonatie, om de rivier op deze plaats te verdiepen of om bijvoorbeeld gevaarlijke ondieptes te verwijderen.
Hier is de webseite van het Finse bedrijf, waarop de twijfelachtige video in in zijn originele staat te zien is. Op het YouTube-kanaal van het bedrijf zijn nog meer video’s van onderwaterwerk te zien.
Als je, nu je dit weet, de video nog een keer bekijkt, zie ook bij seconde 00:06 een korte flits van links de dijk naar beneden afgaan. Dat is het detonatiekoord, die de lading onderwater aansteekt:
clip_image003
Hier nog een keer de video in originele staat in de juiste context:

YouTube

Mit dem Laden des Videos akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von YouTube.
Mehr erfahren

Video laden

Conclusie

De video is echt. Je ziet alleen niet dat, wat beweerd wordt. Het is geen blikseminslag maar een gecontroleerde detonatie van springladingen in een rivier, om die uit te diepen.
Je kunt aan dit voorbeeld erg goed zie, hoe je onjuiste informatie aan een video kan vastknopen. Deze video werd alleen al meer dan 820.000 keer gedeeld en meer dan 25 miljoen (!) keer bekeken. Telkens in de context, dat het om een blikseminslag gaat.
Dat is bij deze video en het onderwerp niet erg tragisch. Maar in principe kan zoiets bij elk onderwerp gebeuren en gebeurt het ook. Een video of foto met onjuiste informatie wordt viraal verspreid, en er vraagt in de regel niemand of het dan ook klopt. En als iemand dat vraagt of het goed zegt in de commentaren, dan interesseert dan nauwelijks iemand anders of het wordt nauwelijks gelezen, omdat zulke reacties in de regels ondergaan in duizenden andere reacties. Dan is de trein al vertrokken, de onjuiste informatie word je dan niet meer meester.
Als video’s of foto’s je vreemd voorkomen, dan kun je rustig verder vragen. Want bij deze video heeft al een hele rij gebruikers vermoed, dat het niet helemaal klopte – desondanks hebben ze hem wel gedeeld, met de onjuiste informatie.

Autor: Rüdiger, mimikama.org
Vertaling: Petra, mimikama.nl

Unterstütze jetzt Mimikama – Für Wahrheit und Demokratie! Gründlicher Recherchen und das Bekämpfen von Falschinformationen sind heute wichtiger für unsere Demokratie als jemals zuvor. Unsere Inhalte sind frei zugänglich, weil jeder das Recht auf verlässliche Informationen hat. Unterstützen Sie Mimikama

Mehr von Mimikama

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)