Deze nadelen moet je kennen

Zoals onze coöperatiepartner checked4you informeert, bieden veel internetshops en platformen de mogelijkheid, je bijvoorbeeld met het social media account in te loggen.
Maar dit comfort kan ook nadelen hebben.

Dagelijks leven op internet:

Je vindt een aanbieding, die je bevalt en moet daar een account voor aanleggen. Om het gemakkelijker te maken, biedt de site aan, je met je Facebook-, Google-, Twitter- of andere al gebruikte gegevens in te loggen. Bij het inloggen met een Amazon-Account zou je ook meteen op de andere website kunnen betalen. Hierbij spreek je in de breedste zin over “Single-Sign-On”, het gebruikersaccount dient quasi als algemene sleutel.
De voordelen liggen voor de hand: Geen registratie, geen gegevens achterlaten, geen lastig bedenken en onthouden van een nieuw wachtwoord, geen andere aanbieders, die je je bankgegevens hoeft te geven. Maar dat comfort heeft ook risico’s.

Als je de “algemene sleutel” kwijtraakt.

Zoals bij een algemene sleutel voor een huis, is de mogelijke schade bij het verliezen van een „Single-Sign-On“-account.wachtwoord, bijzonder groot. Komt het in de verkeerde handen terecht, bijvoorbeeld door een phishing- of hackeraanval, dan hebben de dieven niet alleen toegang tot je gebruikersaccount, maar ook tot alle sites met deze inlogmogelijkheid. Zo kunnen ze dan gaan shoppen op jouw kosten of andere ellende veroorzaken. Het is vergelijkbaar met het gebruiken van hetzelfde wachtwoord voor elk account dat je hebt.
Des te belangrijker is het, om deze gebruikersaccounts heel goed te beveiligen. Kies een veilig wachtwoord en gebruik dit uitsluitend voor dat ene account! Nog beter is het om het account via een zogenaamde two factor authenticatie te beveiligen. Daarbij is het ingeven van een wachtwoord niet genoeg. Je moet bijvoorbeeld ook nog een PIN intikken, die per SMS naar je telefoon wordt gestuurd. Natuurlijk moet je daarvoor jouw mobiele telefoonnummer aan de aanbieder doorgeven. Voordat je dat doet, moet het duidelijk zijn, wat de aanbieder echt met deze informatie doet. Hoe en waar slaat hij dat op? Waarvoor gebruikt hij het nog meer?
Zou er een keer een beveiligingslek zijn, wees er dan heel snel bij en verander meteen het wachtwoord van dat account. Controleer je e-mailaccount en je bankgegevens op mogelijke betalingsacties. Zie je ongeregeldheden, doe dan aangifte bij de politie.


De aanbieders ontvangen mogelijk veel informatie

Onafhankelijk van de veiligheid brengt zo’n “algemene sleutel” ook risico’s mee, wat privacy aangaat. Door het inloggen, kan theoretisch gezien, de aanbieder van het gebruikersaccount alle informatie over de dingen, die je op andere sites doet, verzamelen. In sommige gevallen ontvangt deze dan uitgebreide gegevens over je voorliefdes en je koopgedrag. Die kan hij gebruiken om een uitgebreid profiel van je te maken en bijvoorbeeld reclame precies op jou afstemmen. Als veel gegevens over jou op een centrale plaats verzameld worden, is het ook gemakkelijker, je koopkracht in te schatten: Koop je vaak dure dingen? Dan kunnen internetshops bewust de prijzen voor jou verhogen en moet je meer betalen dan iemand, die minder vaak of goedkopere dingen koopt.
Wees je bewust van deze risico’s en informeer naar de privacy voorwaarden van de aanbieder, als je twijfelt over het gebruik van zo’n account bij het inloggen bij andere aanbiedingen.

Op activiteiten op het social media platform letten

Een ander gevaar is, dat er op jouw social media profiel dingen gebeuren, waarvan je helemaal niets weet. Bijvoorbeeld Facebook: In de regel activeer je elke keer, als je je Facebook inlog op een andere website gebruikt, een zogenaamde Facebook-app van betreffende site. Sommigen vragen belangrijke toestemmingen, zoals dingen onder jouw naam te liken of te posten, zonder je daar vooraf over te informeren. Als je dus het activeren van een app bij Facebook zou bevestigen, lees dan goed door, wat deze app allemaal zou willen doen en klik niet zomaar op de blauwe OK-knop. In veel gevallen kun je bepaalde toestemmingen verbieden. Daarover hebben we een apart Duitstalig artikel, waarin het uitgebreider wordt uitgelegd.

Vertaling: Petra, mimikama.nl

Unterstütze jetzt Mimikama – Für Wahrheit und Demokratie! Gründlicher Recherchen und das Bekämpfen von Falschinformationen sind heute wichtiger für unsere Demokratie als jemals zuvor. Unsere Inhalte sind frei zugänglich, weil jeder das Recht auf verlässliche Informationen hat. Unterstützen Sie Mimikama

Mehr von Mimikama

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)