Pas op voor zogenaamde informatie met betrekking tot de schending van auteursrechten op Facebook!

Als je aangeschreven wordt door een vermeende Facebook Support met als onderwerp “You Have Been Reported for Copyright Content”, moet je oppassen. Want hier wil iemand je bespioneren.
In eerste instantie wordt daarbij een supportmededeling in de stijl van Facebook opgebouwd. Deze informeert, dat je auteursrechten geschonden hebt, maar je zou in beroep kunnen gaan. Om in beroep te gaan, moet je op de link klikken. Deze link heeft het helemaal!
image
Aan de ene kant is de getoonde link in de app bedrieglijk: de tekstlink, die daar getoond wordt, is niet het doel, dat geopend moet worden. In de brontekst van deze mail is een andere link neergezet, die – en dat is het echte interessante – naar een zogenaamde Facebook-App, dus een app binnen Facebook, leidt.


Rot ei!

Het gaat hier NIET om een app VAN Facebook, maar om een app, die zich als rot ei op Facebook ingenesteld heeft en onder de naam “Appeal” gevoerd wordt. Daar zie je een formulier, dat inhoudelijk naadloos op de e-mail aansluit. We moeten dan ook benadrukken:
Deze e-mail en dit formulier zijn officieel niet van Facebook afkomstig!
image
Hier is een extern browservenster in Facebook ingebed, die via de Facebook applicatie wordt opgeroepen. Het gaat om een misbruik van de app-functies op Facebook en je kunt er vanuit gaan, dat dit frauduleuze formulier na een bepaalde tijd ook zal verdwijnen.

Niets invullen!

Het gaat hier om een phishingformulier, dat echt clever in Facebook is ingebed. Het begrip “Phishing” is geleend van het Engelse “fishing” – en beschrijft een activiteit, die internetcriminelen uitoefenen. Ze vissen namelijk naar gegevens van gebruikers. Daarvoor hoeft het toestel niet besmet te zijn.
Phishing werkt op verschillende manieren. Vervalste websites, e-mails die van een bekend persoon of een instituut, zoals de bank, lijken te komen en SMS kunnen voor phishingaanvallen gebruikt worden. Oplichters proberen, de originele webpresentatie, het aanschrijven van een vriend of van een instituut of de SMS-en zoveel mogelijk op het origineel te laten lijken.
Deze vervalste sites en documenten worden dan verspreid en criminelen hopen, dat gebruikers zich met hun originele gegevens via deze sites aanmelden, zodat ze daardoor de informatie in handen kunnen krijgen. In het genoemde geval doen oplichters zich voor als Facebook en gebruiken het Corporate Design van het platform.
Zou je ondanks alles slachtoffer worden, dan is het eerst belangrijk, om het overzicht te houden. Verander in dit geval direct je toegangsgegevens op Facebook en meld je bij de daarop volgende vraag op al je toestellen van Facebook af!

Vertaling: Petra, mimikama.nl


Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)


FAKE NEWS BEKÄMPFEN! Unterstützen Sie Mimikama, um gemeinsam gegen Fake News vorzugehen und die Demokratie zu stärken. Helfen Sie mit, Fake News zu stoppen!

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Mehr von Mimikama