Een Hoax of een urbane legende is steeds weer succesvol als men door de jaren heen de waarheid niet onderzoekt, steeds verder verspreidt, door ontelbare mensen bewerkt cq veranderd wordt en opnieuw gedeeld.

Zo werkt het bij legendarische foto’s en video’s. Tot iemand erbij stil staat of het eigenlijk allemaal wel klopt. In dit geval was “die iemand” ZDDK gebruiker Simon die zich het volgende afvroeg: “Is dat werkelijk zo gebeurd?” Laten we stapje voor stapje eens kijken. Sinds enige jaren zijn er op YouTube allerlei video’s waarop een Chimpansee – voor het plezier- van soldaten een AK-47 in “handen” krijgt, er mee gaat schieten, en de soldaten maken dat ze weg komen.

YouTube

Mit dem Laden des Videos akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von YouTube.
Mehr erfahren

Video laden

Domme gasten geven aap een AK-47

Deze video, ondertussen van watermerk voorzien en veelvuldig geüpload, is vaak op YouTube te zien. Onze insteek is het zoeken naar de eerste, oorspronkelijke versie. In dit geval vinden we de oudste video, met als filter de Engelstalige titel en upload datum (1). Een vier jaar oud exemplaar komt naar voren. (2). Maar is dit ook de oorspronkelijke versie? Hierbij helpt ons de “verificatiebadge” (3), die naar een groot aantal kanalen verwijst. In dit geval kiezen we voor de “Youtube DataViewer” (4), om de overeenkomstige video te testen. De DataViewer is een echt aangenaam hulpmiddel: het analyseert met terugwerkende kracht videobeelden en verschaft allerlei informatie(5). Wat ontdekten wij?

Alles Fake!

De video was een onderdeel van de marketing campagne voor “Rise of the Planet of the Apes”. Het oudste exemplaar is daadwerkelijk ook de originele versie en werd door het kanaal van de productiefirma “Twentieth Century Fox” geüpload. De video display “20th Century Fox Research Library” met links in de opname verwijst daar ook naar, wat ook duidelijk te zien is. Kijk zelf ook nog maar eens!

YouTube

Mit dem Laden des Videos akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von YouTube.
Mehr erfahren

Video laden

Recherche & uitslag: Simon Henriksson
Vertaling: Suzanne, mimikama.nl


Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)


FAKE NEWS BEKÄMPFEN! Unterstützen Sie Mimikama, um gemeinsam gegen Fake News vorzugehen und die Demokratie zu stärken. Helfen Sie mit, Fake News zu stoppen!

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Mehr von Mimikama