……Nee, dat is natuurlijk niet kapot. Althans hopelijk. Maar het komt wel regelmatig voor dat je verwarrende foutmeldingen op internet ziet, waarmee je op het eerste gezicht niet veel mee kan.

Geen paniek, het is echt niet zo spannend allemaal. Wij hebben de meest voorkomende foutmeldingen op het internet verzameld en leggen je uit wat ze betekenen. Dus blijf vooral rustig, je hebt niets kapot gemaakt.

Volledigheidshalve merken wij op dat er natuurlijk veel meer foutmeldingen voorbij kunnen komen. Het overzicht laat de belangrijkste en meest voorkomende meldingen zien. We hebben getracht deze zo eenvoudig mogelijk te beschrijven, zonder overbodige technische details.

404 – Pagina niet gevonden

Dit is wel de meest voorkomende foutmelding op internet. Soms in de klassieke versie met zwarte letters en witte ondergrond, maar ook wel met leuke motiefjes en informatie over de fout.

Hoe het er visueel ook uit mag zien, de betekenis is hetzelfde: de pagina die je wilt bekijken werd niet gevonden. Het kan zijn dat je een typefoutje hebt gemaakt in het webadres, dat de pagina verwijderd is of op dat moment niet beschikbaar.

Op Mimikama.at ziet de 404 pagina er als volgt uit:

image

Andere websites hebben andere afbeeldingen.

401 en 403 – Toegang geweigerd

Je krijgt een melding 401 of 403 als je wil inloggen op een beveiligde pagina. Er bestaan ondertussen veel mogelijkheden om je aan te melden op een website. Op de klassieke manier met een gebruikersnaam en een wachtwoord, via een een 3e partij zoals Facebook of Google, etc. Belangrijk om te weten is alleen maar: bij een foutmelding 401 ben je niet geautoriseerd om de pagina te bekijken en bij een 403 melding is de toegang verboden.

Het verschil: het kan zijn dat je wel gemachtigd bent om op de pagina in te loggen, maar dat je niet alle inhoud mag zien.

500 – Interne server fout

Waren het tot nu toe fouten, door verkeerde handelingen van de gebruiker, bij de 500 meldingen ligt het meestal aan een fout op de website zelf of aan de webserver.

De term 500 interne serverfout – fungeert als verzamelnaam van verschillende fouten. Wie deze fout ontdekt, kan natuurlijk stap voor stap alle logboeken van de webserver doorspitten, een tijdrovende klus. Ook kan het aan een verkeerde code op een website liggen en het kost erg veel moeite om deze fout te ontdekken.

502 – Bad Gateway

Bad Gateway is een fout die je af en toe op normale websites tegenkomt, maar meestal ziet op Film en streamingswebsites.

De basis is heel eenvoudig: het internet is niet veel meer dan een computernetwerk met miljarden aangesloten computers, die met elkaar verbonden zijn. Door de complexiteit van verschillende systemen, of in het geval van streamingswebsites die, anoniem, enkele trucjes moeten uithalen om de website te laten werken, kan het wel eens mis gaan.

Stel je een kleine brug voor die een afgelegen gebied moet bereiken.

Bij een 502 Bad Gateway heeft iemand een verkeerde afslag genomen. Misschien is de omleiding onderbroken of het verzoek om het gebied te verkennen nooit aangekomen.

De oplossing is: een paar minuutjes wachten. Normaliter ververst het adres (de website) zich en vind je vanzelf de goede weg.

Geen verbinding met de database mogelijk.

Dit is ook een van de meestvoorkomende foutmeldingen. Hier gaat het niet om een probleem met de webserver, maar is het niet mogelijk contact te maken met de database, waar alle informatie, teksten en andere data opgeslagen zijn, van de website.

Deze fout kan meerdere oorzaken hebben, bijvoorbeeld de gebruikersnaam en het wachtwoord zijn verkeerd ingegeven, de database zelf bevat fouten of iemand heeft de stekker van de server er uit getrokken waardoor deze niet bereikbaar is.

Auteur: Sebastian, mimikama.org
Vertaling: Suzanne, mimikama.nl


Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)


FAKE NEWS BEKÄMPFEN! Unterstützen Sie Mimikama, um gemeinsam gegen Fake News vorzugehen und die Demokratie zu stärken. Helfen Sie mit, Fake News zu stoppen!

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Mehr von Mimikama