Nogmaals geven oplichters zich uit voor medewerkers van Microsoft!

Bij deze vorm van oplichting worden slachtoffers opgebeld door zogenaamde medewerkers van Microsoft.

Zij beweren dat er op de aanwezige pc een virus zit dat verwijderd kan worden door samen met de medewerker een anti-virus programma te starten. Gedurende deze actie wordt vermoedelijk een Trojan geïnstalleerd, waarmee de oplichters toegang kunnen krijgen tot bank- of creditcard gegevens en je geld afhandig kunnen maken. Verder wordt er verlangd van de beller een betaling van enkele honderden euro’s, voor de verrichte arbeid, te doen. De zogenaamde medewerker van Microsoft voert het gesprek in het Engels op een behoorlijk dwingende wijze.

Deze bellers zijn echter geen gekwalificeerde Windows- of Anti virus experts en bellen niet uit naam van de firma Microsoft. Meestal maken ze gebruik van de methode: ”hulp op afstand”, om zo de zogenaamde computerproblemen op te lossen.

Het gaat hier om een bekende wereldwijd optredende oplichters bende!

Het gaat voornamelijk om het bemachtigen van creditcard gegevens en, door middel van de toegang tot de pc, om inloggegevens van internetbankieren of om gewoon te verlangen dat men hun betaald.

De slachtoffers werden ook regelmatig verwezen naar het dichts bijzijnde Western Union punt te gaan, om daar contant geld naar het buitenland over te maken.

Wij adviseren bij zulke telefoongesprekken:

  • Volg geen enkele aanwijzing van de beller op
  • Geef nooit bank of creditcard gegevens door
  • Maak nooit (contant) geld over naar onbekende personen
  • Beëindig meteen het telefoongesprek
  • Stop de “hulp op afstand” door de internettoegang even af te sluiten
  • Bovendien, de creditcard en/of het internetbankieren meteen blokkeren.

Is er “hulp op afstand” geweest dan is het zeer belangrijk om de pc te scannen naar schadelijke software en indien nodig te “reinigen”.

Indien je slachtoffer bent geworden van deze oplichters dan kun je aangifte doen bij de politie.

Auteur: Tom, mimikama.org
Vertaling: Suzanne, mimikama.nl


Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)


FAKE NEWS BEKÄMPFEN! Unterstützen Sie Mimikama, um gemeinsam gegen Fake News vorzugehen und die Demokratie zu stärken. Helfen Sie mit, Fake News zu stoppen!

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Mehr von Mimikama