Het internet. Oneindige verten. Het is intussen zo alom vertegenwoordigd, dat we een wereld zonder het beroemde www, wat we in de URL van veel internetsites zien, nog amper kunnen voorstellen. Maar ook als we “internet” en “World Wide Web” graag in een adem zeggen: Het is niet hetzelfde. We leggen hier het kleine verschil uit.

clip_image002

Alles begon in het jaar 1958. Destijds startte de toenmalige VS-president Dwight D. Eisenhower een project met de naam “Advanced Research Projects Agency” ARPA om de achterstand tegenover de Russen met betrekking tot de ruimtevaarttechnologie in te halen. Maar het duurde nog tot 29 oktober 1969, toen het de ingenieurs lukte, 2 computers zo met elkaar te verbinden dat ze onderling gegevens uit konden wisselen. Dat was in principe de geboorte van het internet (we zijn nog jaren verwijderd van het World Wide Web), wat toen de naam “ARPANET” kreeg.

Meer en meer computers werden met elkaar verbonden. In het begin alleen nog maar militaire computers, later ook computers van universiteiten, communiceerden met elkaar en wisselden gegevens uit, op een voor ons tegenwoordig moeizaam lijkende manier. Dat was allemaal goed en mooi, omdat bijvoorbeeld briefverkeer tussen universiteiten nu binnen seconden plaatsvond en niet meer dagen duurde. Maar de normale stervelingen kregen hier niet veel van mee.

We maken een sprong in de tijd.
Op een mooie dag (misschien was het wel een minder mooie dag, wij weten het niet) in het jaar 1990 ontwikkelde een jongen ingenieur, Tim Berners-Lee, iets wat de basis van het World Wide Web is: het “Hypertext Transfer Protocol (HTTP). Dat is een standaardprotocol, wat vastlegt hoe gegevens tussen de computers worden overgedragen.

Het ARPANET was tot die tijd tot 300.000 met elkaar verbonden computers gegroeid. Maar al in 1992 groeide, dankzij HTTP, het internet tot meer dan een miljoen computers. Schuldig daaraan was een programmeertaal (eigenlijk een scripttaal, om precies te zijn) die HTML wordt genoemd. Deze gebruikte HTTP om via een “browser” tekst en foto’s overzichtelijk op een site te laten zien.

We zien de samenhang tussen HTTP en het www (World Wide Web) ook nu nog, bijna elke keer als we een site in een browser oproepen, bijvoorbeeld https://www.mimikama.org.

Na zoveel geschiedkundige kennis beantwoorden wij nu ook voorgoed de vraag:

Wat is het verschil tussen het internet en het World Wide Web?

Beginnen we met het internet, omdat dat het gemakkelijker te begrijpen is:
Het internet is een netwerk, wat uit vele netwerken bestaat. Jullie hebben misschien een netwerk op het werk, dat op het internet is aangesloten. Misschien ook thuis. De computers op het werk zijn allemaal met elkaar verbonden, dat noem je een LAN (Local Area Network). En elke LAN is ook met de “rest van de wereld” verbonden.

Maar ook jullie smartphone is altijd deel van een netwerk. Hij is met een zendmast verbonden, die een groot netwerk met alle andere smartphones binnen zijn bereik maakt. En deze zendmast maakt ook verbinding met de “rest van de wereld”.

Al deze vele kleine netwerken samen, is wat je het “internet” noemt.

Nu komen we bij het World Wide Web:
Dat is het systeem wat jullie het meeste gebruiken als jullie toegang tot het internet willen hebben. Dat is echter niet het enige systeem wat jullie gebruiken. Als jullie bijvoorbeeld WhatsApp of Skype gebruiken, dan maken jullie verbinding met het internet. Maar als jullie de browser gebruiken, dan gebruiken jullie specifiek het World Wide Web.

Programmeurs van websites gebruiken het zogenaamde “File Transfer Protocol” (FTP), om gegevens op de server te schuiven. Dat is een volgend protocol dat op internet wordt gebruikt.

Anders gezegd:
Het internet is de som van alle computers, alle netwerken, alle hardware, alle gegevens.
Het World Wide Web is dat, wat voor de meeste gebruikers het internet “tot leven wekt”.

Happy surfing, en niet vergeten:

Je bent nooit te oud om te leren!

Vertaling: Petra, mimikama.nl

ZDDK-TIP: Volg ons ook op onze Facebookpagina “ZDDK-Hilfecenter für PC-, Smartphone- und Internetnutzer


Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)


FAKE NEWS BEKÄMPFEN! Unterstützen Sie Mimikama, um gemeinsam gegen Fake News vorzugehen und die Demokratie zu stärken. Helfen Sie mit, Fake News zu stoppen!

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Mehr von Mimikama