Steeds weer krijgen vrouwen op Facebook dubieuze vriendschapsverzoeken van onbekende mannen.

Zo ook een gebruiker die zich hiervoor bij ons gemeld heeft. Ze schrijft:

clip_image002

Het gaat hierbij om: Romance- of love-scamming

De politie waarschuwt hier ook voor:

Met de oplichterij die onder de begrippen romance- of lovescamming bekend is, proberen momenteel, meestal in het buitenland handelende daders, vooral eenzame vrouwen hun liefde te verklaren om ze geld af te troggelen.

Zo nam een tot nu toe onbekende dader al in oktober 2013 via een datingsite contact op met een 54-jarige vrouw uit Stuttgart en deed zich tegenover haar voor als een Amerikaanse generaal.

Hij woonde zogenaamd in Bagdad en werkte voor de VN. Na de dood van zijn vrouw, zou hij op zoek zijn naar een nieuwe partner.

Toen hij het vertrouwen van de alleenstaande vrouw had gewonnen en haar een huwelijk in de toekomst beloofde, vroeg hij meerdere keren geld van haar. Dat geld had hij onder andere nodig voor belastingen en kosten in verband met de vooruitbetalingen voor de uitbetaling van zijn pensioen in de hoogte van een miljoen Engelse pond. In het tijdsbestek van 2013 tot 2016 maakt de vrouw 200.000 Euro over naar buitenlandse bankrekeningen.

De politie adviseert:

In principe moet je geen geld overmaken naar of op andere eisen ingaan van mensen die je nooit persoonlijk hebt leren kennen of die je nog nooit in het echt hebt gezien.

Helemaal op internet zijn er veel oplichters, die veel geld willen verdienen aan de goedgelovigheid van mensen. Wees dus altijd wantrouwig, als het te mooi is om waar te zijn, dan is het ook te mooi om waar te zijn – ook bij het zoeken naar een partner.

Want vaak maak liefde echt blind. Meer informatie en tips vind je op de internetsite voor misdaadpreventie van de (Duitse) politie: http://www.polizei-beratung.de/themen-und-tipps/betrug/scamming.html

Vertaling: Petra, mimikama.nl


Unsere virtuelle Faktencheck-Bewertungsskala: Bei der Überprüfung von Fakten, in der Kategorie der „Faktenchecks„, nutzen wir eine klare Bewertungsskala, um die Zuverlässigkeit der Informationen zu klassifizieren. Hier eine kurze Erläuterung unserer Kategorien:

  • Rot (Falsch/Irreführend): Markiert Informationen, die definitiv falsch oder irreführend sind.
  • Gelb (Vorsicht/Unbewiesen/Fehlender Kontext/Satire): Für Inhalte, deren Wahrheitsgehalt unklar ist, die mehr Kontext benötigen oder satirisch sind.
  • Grün (Wahr): Zeigt an, dass Informationen sorgfältig geprüft und als wahr bestätigt wurden.

Unterstütze jetzt Mimikama – Für Wahrheit und Demokratie! Gründlicher Recherchen und das Bekämpfen von Falschinformationen sind heute wichtiger für unsere Demokratie als jemals zuvor. Unsere Inhalte sind frei zugänglich, weil jeder das Recht auf verlässliche Informationen hat. Unterstützen Sie Mimikama

Mehr von Mimikama

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)