Twee dagen geleden hebben we over de status op Facebook bericht, waarbij het om een jongen ging, die zogenaamd jarig was. En dat men een gelukwens in de vorm van een reactie met “Happy Birthday” moest achterlaten.

Al in ons eerste bericht van 17 januari 2017 hebben we gezegd dat het bij zulke onware statussen om emotionele chantage van de gebruiker gaat.

De aanvragen aan ons worden gewoon niet minder!

Na twee dagen:

Op 15 januari 2017 werd de foto op Facebook gepubliceerd en had na twee dagen, dus op 17 januari 2017 al 1,1 miljoen likes en meer dan 2 miljoen Facebook-gebruikers lieten een reactie achter. Daarbij moeten we niet vergeten dat deze foto meer dan 116.000 keer gedeeld werd!

Na vier dagen:

We zijn vandaag 19 januari 2017. De reden voor een nieuwe vloed aan aanvragen is, dat de interactie snel stijgt en steeds meer Facebookgebruikers de status te zien krijgen.

Inmiddels heeft de status meer dan 3,6 miljoen likes en werden er meer dan 6 miljoen reacties achtergelaten. Ook is het bericht meer dan 394.000 keer gedeeld.

Zoiets hebben ook wij nog nooit gezien!

Wij van Mimikama houden ons al knap 6 jaar met diverse dubieuze statussen op Facebook bezig en hebben als gevolg van onze onderzoeken knap 10.000 artikelen op onze site gepubliceerd.

clip_image002

Binnen vier dagen 3,6 miljoen likes en 6 miljoen reacties!

Telkens weer zijn we op “likegeile” statussen gestoten, die een zeer hoog aantal aan interacties (likes, delen en reacties) opgeleverd hebben. Maar dit hebben wij zelfs nog nooit in deze vorm beleefd.

De gebruikers worden hier op afstand bestuurd!

Als van afstand bestuurd en gehypnotiseerd geven de gebruikers per minuut vele reacties en de jongen wordt in verschillende talen gefeliciteerd (Uitsnede: 2 van de meer dan 6 miljoen reacties)

clip_image004

Maar geen van de gebruikers vraag zich af of dit ook echt klopt en vooral: Wie is die jongen? Wat voor ziekte heeft hij echt? Weet hij eigenlijk wel dat hij op deze foto op Facebook te zien is?

Vragen over vragen. Wij leggen het uit!

  1. Is de jongen jarig? NEE
  2. Heeft iemand hem gezegd dat niemand hem feliciteert vanwege zijn ziekte: NEE
  3. Wordt hij 11 jaar oud? NEE

Wij hebben het onderzocht:

Bij de jongen gaat het om de kleine Lucas Costa uit Brazilië, die in juli 2016 pas 8 jaar oud werd.

De kleine Lucas lijdt aan een zeer zeldzame huidziekte met de naam: “Epidermolysis bullosa”

De behandeling van deze ziekte kan alleen in Amerika gegeven worden en daar heb de ouders niet het nodige geld voor!

Een zanger merkte het noodlot van de jongen op!

De uit Brazilië stammende zanger Wesley Safadão gaf eind juli 2016 een concert en schonk een deel van de opbrengst voor de behandeling van Lucas Costa. Bij zijn concert had de kunstenaar ook een T-shirt aan, waarop de naam “LUCAS” te zien was.

clip_image006
Screenshot: Instgram

Lucas was er live bij!

Lucas woonde zelf het concert bij en werd zittend in zijn rolstoel het toneel op gedragen. Waar de kunstenaar met Lucas een foto publiceerde::

clip_image008
Screenshot: Instagram

Er is ook een Instagram-kanaal aan Lucas gewijd, waar ook de foto vanaf komt die je nu steeds op Facebook ziet:

Meer dan 158.000 gebruikers volgen de kleine Lucas onder: https://www.instagram.com/amigosdolucascosta/

WIJ VINDEN HET AFSCHUWELIJK DAT MEN EEN FOTO VAN EEN ZIEK KIND GEBRUIKT OM AAN LIKES TE KOMEN!

Typ Happy Birthday of Amen???

Nee, we laten ons niet emotioneel chanteren.

Al helemaal niet door mensen die geen niks van Lucas weten. Die met zijn noodlot een paar likes willen verzamelen.

In tegendeel: de familie en de mensen om hem heen zouden respect moeten krijgen. Dat kun je niet alleen in likes uitdrukken, om je eigen geweten te sussen.

Bronnen: Wesley Safadão adere à campanha para ajudar menino com doença rara em Montes Claros

Vertaling: Petra, mimikama.nl

Unterstütze jetzt Mimikama – Für Wahrheit und Demokratie! Gründlicher Recherchen und das Bekämpfen von Falschinformationen sind heute wichtiger für unsere Demokratie als jemals zuvor. Unsere Inhalte sind frei zugänglich, weil jeder das Recht auf verlässliche Informationen hat. Unterstützen Sie Mimikama

Mehr von Mimikama

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)