Kan dat echt zijn? Een behaarde forel?

Er gaat een foto rond op de sociale netwerken. Bij een rivier heeft een visser een vis in de hand, die daadwerkelijk met een witte vacht bedekt is – de vis. Zo’n forel met vacht ziet er indrukwekkend uit, echter is het de vraag, of de foto echt is. De “vacht-forel” is in Noord-Amerika en IJsland een bekende legende. Al in de 17e eeuw werd over een “gevederde forel” bericht. In de VS werd de vis voor het eerst in 1929 in het Montana Wildlife Magazine in een artikel van J.H. Hicken genoemd.

Screenshot van de status op Facebook, waarover we aanvragen ontvingen:

imageIn het Royal Museum of Scotland is en forel tentoongesteld, die door Ross C. Jobe “gemaakt” werd, hij heeft er gewoon een hazenvacht overheen gedaan.

Er bestaan geen echte “vachtforellen”, maar er bestaat wel een schimmelinfectie, die eruitziet als bontachtige pluimpjes, echter niet als een dichte vacht. Daarnaast is er ook nog de Mirapinna esau, een diepzeevis, die met korte, harige uitwassen bedekt is.

De vis op de foto is niet met pluimpjes begroeid, maar bedekt door een dichte vacht. Een schimmelinfectie valt dus af. Een diepzeevis in een tak van een rivier is ook ongeloofwaardig, ook omdat de Mirapinna esau een andere vorm heeft dan de vis op de foto.

Bestaat de harige forel nu wel of niet?

Wij kunnen niet met absolute zekerheid zeggen, of de foto een vervalsing is. Wat bevestigd is, is dat alle tot nu toe opgedoken exemplaren, het werk van min of meer begaafde handwerkers was en dat de harige forel ook tot de fabelachtige wezens van deze wereld behoort. Zoals de Yeti, Bigfoot en de Wolpertinger.

Er zijn mensen, die in dit wezen geloven en willen geloven. Aan de andere kant zijn er mensen, die wetenschappelijk bewijs voor het bestaan willen hebben. Je zou bijna kunnen zeggen, dat het bestaan van dit wezen een geloofsvraag is.

Wat wij, vanaf hier, kunnen zeggen, is, dat we geen steekhoudende bewijzen voor de echtheid van de foto konden vinden. Maar ook geen bewijs dat het een vervalsing is. We laten het dus aan iedereen zelf over, hoe hij met de informatie omgaat.

Bronnen:


Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)


FAKE NEWS BEKÄMPFEN! Unterstützen Sie Mimikama, um gemeinsam gegen Fake News vorzugehen und die Demokratie zu stärken. Helfen Sie mit, Fake News zu stoppen!

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Mehr von Mimikama