De Dermacentor teek besmet honden met hondenmalaria!? Nieuwe tekensoort is dodelijk!

De steek van een dermacentor teek zou altijd besmetting met hondenmalaria veroorzaken, zo lees je momenteel op sociale media, maar wat is er aan de hand? De beet van de geëmigreerde tekensoort kan levensgevaarlijk worden (via The Weather Channel) De dermacentor teek (Dermacentor reticulatus ) ook wel bonte teek genoemd vanwege hun “bonte” rugschild, is een tekensoort die oorspronkelijk voorkwam in Hongarije, Noord-Italië en Oosternrijk. Sinds de jaren 70 verspreidt de dermacentor teek zich ook in de meeste andere Europese landen en hoort tegenwoordig bij de natuurlijke fauna.

clip_image002

De dermacentror teek zelf is niet giftig of gevaarlijker dan andere tekensoorten, maar ze besmet dieren met de veroorzaker van Babesiose, een eencellige parasiet, in dit geval Babesiose canis. Het gaat hier niet om een zoönose, wat inhoudt dat de ziekte niet op mensen overgedragen kan worden. De teek besmet dieren met de Babesiose canis door het speeksel bij de steek en al na 12 uren. Normaal na 24 – 72 uren na de beet van de teek.

Babesiose of hondenmalaria

Door de overeenkomsten met malaria bij mensen, word de Babesiose ook wel hondenmalaria genoemd. De ziekte verloopt acuut met hoge koorts en anemie (bloedarmoede). De honden zijn zwak, ademen zeer snel, hebben een hoge hartslag, bleke slijmhuid en hun urine is roodbruin.

In ernstige gevallen kan het tot DIC (disseminated intravascular coagulation ) leiden. Dat betekent, dat het dier alle stollingsfactoren in het bloed heeft opgebruikt en dat het bloed nauwelijks nog stollen kan, daardoor verschijnen er puntbloedingen op de huid en in de ogen (Petechien).

De diagnose kan aan de hand van een klinisch beeld of door een bloedmonster van capillair bloed (bijvoorbeeld uit het oor) gesteld worden. Men kan dan de Babesiose canis in de rode bloedlichaampjes (erytrocyten) zie, als het bloedmonster door Wright gekleurd wordt.

clip_image004
(Foto, met vriendelijke dank aan T.J. Naucke Parasitus ex e.V.)

Therapie moet zo spoedig mogelijk gestart worden en is in eerste instantie symptomatisch (infusen, compensatie van acidose en eventueel bloedtransfusies).

Er bestaan medicamenten, die bij de hond ingezet kunnen worden. Daarvoor wel graag altijd de dierenarts inschakelen, een behandeling door leken wordt niet aangeraden en is ook nauwelijks mogelijk. De prognose op herstel is, op uitzonderingen na (peracuut verloop), gunstig. Dat betekent dat de hond niet doodgaat, als de Babesiose op tijd herkend wordt. De Babesiose is in heel Midden-Europa tot aan Scandinavië verspreid.

Hondenmalaria kan een dodelijke ziekte zijn, maar dat komt zelden voor!

Hoe kun je het voorkomen?

De belangrijkste maatregel om Babesiose te vermijden, is een goede bescherming tegen teken. Daarvoor bestaan meerdere mogelijkheden, die voor- en nadelen hebben (spot-on, halsband of tabletten). Laat u alstublieft informeren door uw dierenarts.

Het verzamelen van teken of een natuurlijk tekenmiddel en ook vrij verkochte tekenmedicijnen werken NIET voldoende. 

Dus:

  • Ja, er bestaat hondenmalaria in Nederland
  • Ja, dat wordt overgedragen door dermacentor teken
  • Er zijn zelden sterfgevallen bij onbehandelde dieren en je kunt je dier met een daarvoor toegelaten tekenmedicijn goed en betrouwbaar beschermen.

Dat betekent:

  • Geen reden voor paniek!
  • Vraag uw huisarts om advies!
  • Bij de eerste symptomen, meteen naar de dierenarts (het artikel heeft uitsluitend betrekking op de in Midden-Europa overgedragen vorm, veroorzaakt door Babesiose canis)

Bronnen: R.W.Nelson, Innere Medizin der Kleintiere; Grünbaum, Schimke, Klinik der Hundekrankheiten

Auteur: Anke M, mimikama.org
Vertaling: Petra, mimikama.nl

Unterstützen

FAKE NEWS BEKÄMPFEN

Unterstützen Sie Mimikama, um gemeinsam gegen Fake News vorzugehen und die Demokratie zu stärken. Helfen Sie mit, Fake News zu stoppen!


Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)


Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Mehr von Mimikama

Mimikama Workshops & Vorträge: Stark gegen Fake News!

Mit unseren Workshops erleben Sie ein Feuerwerk an Impulsen mit echtem Mehrwert in Medienkompetenz, lernen Fake News und deren Manipulation zu erkennen, schützen sich vor Falschmeldungen und deren Auswirkungen und fördern dabei einen informierten, kritischen und transparenten Umgang mit Informationen.