Hoe je van de Facebook-app en de Messenger af kunt komen

Toen begin 2014 de Messenger-app als zelfstandige toepassing bij de al bestaande Facebook-app op mobiele toestellen begon, ergerde Facebook zijn gebruikers door de agressieve manier, waarop het gebeurde.

Omdat men de eerst geïntegreerde messengerservice binnen heel korte tijd ontoegankelijk gemaakt heeft en we gedwongen naar het jongste “cadeau” uit huize Zuckerberg geleid werden.

Kon je eerst niet alleen newsfeed en profiel, maar ook privéberichten binnen een sessie lezen, sturen en organiseren, nu dwong de netwerkreus de gebruiker richting installatie van de Facebook Messengereen zelfstandige app, die uitsluitend bedoeld was voor berichtenuitwisseling, maar door een eigen freakshow aan “amusante” features van zijn saaie doeltreffendheid verlost werd.

Minder is in dit geval meer

Twee, wat workflow aangaat, eigenlijk onafscheidelijk verbonden systemen waren plotseling verdeeld over twee toepassingen: dat is niet alleen zeer omstandig en tijdrovend – noch de Facebook-app zelf, noch de “Messenger” behoren tot de lichtgewichten, wat opslag- en batterijgebruik aangaat.

Door de gescheiden aanmelding worden twee lopende zittingen gecreëerd en – omdat de afmelding van de Messenger alleen goed verstopt in de Facebook-app gedaan kan worden, wordt de eerste zo goed als nooit gesloten, zonder dat dit echt duidelijk is.

In de Messenger-app zelf bestaat geen mogelijkheid om uit te loggen. In verband met de “Profielfoto-login” is dit een enorm veiligheidsrisico voor smartphonebezitters.

Ben je daarentegen voorzichtig en zorgvuldig en log je jezelf uit bij beide sessies, dan dwingt de Messenger je bij een nieuwe aanmelding, net als al bij de eerste keer installeren, op hun bekende, opdringerige manier, tot het beruchte “synchroniseren” van het adresboek”

Alleen maar een misverstand, een vluchtigheidsfoutje, dikke vinger, en de hele contactlijst, maakt niet uit of je al Facebookklant bent of niet, wordt ongevraagd met huid en haar opgenomen in de gegevensmoloch.

Daarbij ergert het immense stroomverbruik – ook bij uitgeschakelde achtergrondupdates – en daarmee natuurlijk ook de vraag, wat de apps, ook als ze niet gebruikt worden, met hun leeuwendeel aan batterijlading eigenlijk aan het doen zijn.

In de mist van de rijkelijk ondoorzichtige gegevenspolitiek van het netwerk, bloeien de geruchten en neemt het aantal theorieën toe.

Er werden tot nu toe geen illegale “activiteiten” bewezen; alleen dat beide toepassingen stroomvreter nummer een zijn, is zeker. Net als het feit, dat de toegevoegde waarde voor Facebook hier ook niet in de “optimale gebruikerservaring” bestaat.

Ondanks dat zijn er bijna geen smartphones meer zonder dat resource-hongerige duo – bij sommige toestellen zijn beiden zelfs al voor geïnstalleerd.

In de Appstore horen ze bij de meest gedownloade apps, deze zijn gevuld met knettergekke functies en instellingen die gemakkelijk te overzien zijn als je oppervlakkig kijkt naar de aantrekkelijkste en gemakkelijkste manier, om Facebook te beheren.

Wie echter niet elke betutteling van de kant van de beheerder klakkeloos wil aanvaarden, kan die twee zwaargewichten relatief moeiteloos weg manoeuvreren en zelf, zonder enige kennis van programmeren, zijn persoonlijke Facebookomgeving regelen.


Hoe dan?

Laat die app(s) links liggen en log je in met de browser op je smartphone op:

https://www.m.facebook.com

de interface, die de werking van Facebook op mobiele toestellen mogelijk maakte vóór de ontwikkeling van de app, die nog steeds op elk toestel op te roepen is. Je kunt het beste shortcut op je startscherm maken.

Daarmee ben je van de Facebook app af en kun je je op verbazingwekkende snelheid, ook op oudere toestellen, én op een duidelijk lager stroomverbruik verheugen.

Maar:

Probeer je nu, via het menu bovenin de rand van het beeldscherm bij je berichten te komen, dan word je meteen weer richting “Messenger” geleid. Er is dus nog een stap nodig: We moeten de “desktopweergave” oproepen, waarin zoals eerst de messenger nog in het platform geïntegreerd is.

De manier is niet afhankelijk van je operating system: deze instelling vind je in het browsermenu.

Chrome: Menu rechts boven in de beeldschermrand openklappen →desktop tonen
Safari: “Delen”-knop onder in het midden aanklikken → desktop-site oproepen

Et voilà:

De berichten zijn, zoals altijd, via de “berichten-bubble, bovenin de rand op te roepen en via de “Messenger-knop van jullie vrienden – helemaal zonder omweg via de Messenger. Helaas is dit proces telkens weer nodig, als de browser afgesloten is geweest.

Ook zijn niet alle features van de app in deze versie beschikbaar: echter gaat het daar grotendeels om “Gadgets”, die niet wezenlijk bijdragen aan de functie van de Messenger.

De “workaround” hier nog een keer samengevat: na een korte “gewenningsperiode” zul je de Facebook-app en de Messenger gegarandeerd niet meer missen en profiteer je van hogere snelheid en lager stroomverbruik.

www.m.facebook.com in de browser oproepen en desktopversie aanklikken

Auteur: Dagmar K. – mimikama.org
Vertaling: Petra, mimikama.nl

Bronnen:

So einfach umgehen sie Facebooks nervigen Messenger

Warum jeder die Facebook App von seinem Smartphone löschen sollte


Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)


FAKE NEWS BEKÄMPFEN! Unterstützen Sie Mimikama, um gemeinsam gegen Fake News vorzugehen und die Demokratie zu stärken. Helfen Sie mit, Fake News zu stoppen!

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Mehr von Mimikama