Een ogenschijnlijk spectaculaire foto doet sinds kort de ronde. Het gaat over een selfie, die de piloot van een businessjet schijnbaar tijdens de vlucht bij open cockpitraam met zuurstofmasker en selfiestick gemaakt heeft. Is dit nu echt of een fotomontage?

Het gaat om deze foto:
MIMIKAMA

War da nicht mal was? Was daar niet iets?

Een tijdje geleden was er inderdaad al een soortgelijke stunt. Destijds hebben de spiegelingen in de zonnebril verraden, dat het een Fake was.
Maat wat is er nu met deze foto aan de hand? Per slot van rekening hebben we hier met een wild waaiende stropdas en een zuurstofmasker te maken …

We bekijken het wat beter

Een fotoforensische analyse is eerst niet eenduidig. Ruisanalyse en foutverdeling (errorlevel) zijn onopvallend, maar toch laat de zogenaamde „Principal Component Analysis“ een bewerking vermoeden. Hier is het vliegtuig tegenover de achtergrond bij een bij een overeenkomstige kijkmodus meer afgezet dan je eigenlijk zou vermoeden.
Dus kijken we verder naar de foto-elementen. In het geval van maart 2016 waren er spiegelingen in de zonnebril, die ons op het juist spoort brachten. Is hier misschien iets vergelijkbaars te vinden?


De piloot

Kijk je wat beter naar de haren van de piloot, dan valt op, dat deze door de wind, die bij een echte situatie voorhanden zou zijn, verbazingwekkend rustig blijven liggen. Ook dat hij bij zo’n snelheid een selfiestick rustig kan vasthouden, is zeer verwonderlijk tot onmogelijk. Houd op de snelweg maar eens een arm uit het raampje, om een beetje een indruk te krijgen.
MIMIKAMA
Daarbij komt, dat, wanneer de selfiestick uit de handen van de piloot vliegt, die in het ergste geval in de aandrijfmotoren terecht zou kunnen komen, wat uitval van de aandrijving en zware schade aan de machine als gevolg zou hebben. Geen mens, die nog enigszins bij zijn positieven was, zou zoiets riskeren.

Het vliegtuig

Blijkbaar gaat het bij de machine om een businessjet van Dassault Falcon 2000, zoals een lezer ons juist meegedeeld heeft.
De zogenaamde “Stall Speed”, waarbij een luchtstroomsloslating een zogenaamd “overtrekken” inzet, ligt bij 85 kts, dat komt overeen met 158 km/h. Er is echter niet vanuit te gaan, dat een piloot die snelheid met opzet zo reduceert.
Een ander kengetal is de zogenaamde Vmc,, de minimale snelheid, waarbij het vliegtuig nog wendbaar blijft. Deze ligt bij 90 kts, dus bij ca. 167 km/h. Daarbij is het onmogelijk om op die manier uit het raam te leunen, al helemaal niet met een selfiestick.
Verder valt op, dat de air intake fan, het schoeprad in de turbine, niet of alleen maar zeer langzaam draait, er zijn enkele schoepen te herkennen.
MIMIKAMA
Ook valt op, dat het hoogteroer aan het geleidewerk in een positie staat, die bij deze vluchtsituatie keen zin heeft. Met het hoogteroer in die positie zou het vliegtuig zich in een steile afdaling bevinden.
Perspectivisch mis je ook het rechte draagvlak van het vliegtuig, dat tenminste deels zichtbaar zou moeten zijn.

Conclusie

Het gaat, volgens gezond mensenverstand en rekening houden met alle technische aspecten, om een fake, een fotomontage van een situatie, die, net als in 2016 al, op de grond is gemaakt en later met photoshop samengesteld werd.
Hoe de stropdas van de piloot zo aan het bewegen is gebracht, is hier uiteindelijk nog het enige “raadsel” dat nog op te lossen is. Echter zijn hier een boel “spullen” waarmee je dat zou kunnen bewerkstelligen, bijvoorbeeld met de GPU, waarmee een straalmotor met behulp van perslucht “aangeblazen” kan worden (external bleed air) tot de snelheid van de luchtstroom in de motor genoeg is, totdat hij beweegt. Het kan natuurlijk ook zo zijn, dat de piloot de stropdas zelf omhoog heeft gegooid, of een andere truc gebruikt heeft. Op een in de foto herkenbare vlieghoogte, werd deze foto zeker niet genomen.

Autor: Rüdiger, mimikama.org
Vertaling: Petra, mimikama.nl

Unterstütze jetzt Mimikama – Für Wahrheit und Demokratie! Gründlicher Recherchen und das Bekämpfen von Falschinformationen sind heute wichtiger für unsere Demokratie als jemals zuvor. Unsere Inhalte sind frei zugänglich, weil jeder das Recht auf verlässliche Informationen hat. Unterstützen Sie Mimikama

Mehr von Mimikama

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)