Er gaat weer een petitie op Facebook rond waarbij het om het “Dog Spinning Ritual” gaat!

We hebben er in 2016 al over geschreven. Het gaat om honden, die aan een gedraaid touw zijn vastgemaakt en onder snel draaien in een rivier geslingerd worden. Dat kan toch alleen maar een grap zijn? Het haat hier om een ritueel, het zogenaamde “Trichane na kuche“ (“de draaiende hond”), dat elk jaar moet plaatsvinden. Bij deze verschrikkelijke traditie moeten honden aan een touw van 3 tot 4 meter hoog boven een rivier hangend, met hoge snelheid gedraaid worden. Zodra het touw wordt losgelaten, vallen de honden in het water. Wat men daarmee probeert te bereiken? Om het kwade te verdrijven en tegen ongeluk beschermd worden natuurlijk.

Status van de petitie op Facebook:

clip_image002

Door het snelle draaien, raken de honden hun oriëntering kwijt en verliezen ook vaak het bewustzijn.

“Trichane no kuche” bestond echt

Helaas. Dit traditionele hondendraaien vond daadwerkelijk op 6 maart 2011 in het Bulgaarse dorp Brodilovo plaats.

Nadat het ritueel in 2006 verboden werd, omdat de publicaties door de internationale media massieve protesten opriepen, besloot de burgermeester van het kleine dorpje Brodilovo in 2011 die traditie nog een keer leven in te blazen.

[vc_message message_box_color=“grey“ icon_fontawesome=“fa fa-info“]“Niemand doodt of verwondt de honden, hun eigenaren brengen die honden naar de rivier, zodat ze mee kunnen doen aan dit gebruik, om de gemeente van het kwade te bevrijden en omdat het vruchtbaarheid belooft. De honden draaien 15 – 20 seconden en daarna vallen ze in het water – het is niets anders dan het nemen van een bad.”,[/mk_info]

aldus de burgemeester volgens ‘Million Actions for animal rights’. De traditie zou de dorpsbewoners hoop geven in slechte tijden.

Dierenbeschermingswetten in Bulgarije

Wie nu denkt, dat de Bulgaren passief toekijken bij dit festijn, heeft het bij het verkeerde eind.

Premier Boyko Borisov heeft het openbaar ministerie en de regering gevraagd sancties tegen het dorp te treffen

Sinds 2011 bestaat er een dierenbeschermingswet, die het kwellen van dieren verbiedt en dat er voor dit delict met tot 5 jaren gevangenisstraf en flinke geldboetes opgelegd kunnen worden.

Status quo vandaag

In 2012 was er dan nog een “afgezwakte” versie van het ritueel, waarbij de honden meteen in het water werden gegooid, zonder ze eerst aan een touw te draaien.

De Bulgaarse dierenbeschermingsorganisatie “Animal Rescue Sofia” was ook aanwezig en startte een Facebookcampagne in 2012. Sinds maart 2013 loopt er een petitie, die moet verhinderen – voor het geval de dorpsbewoners van Brodilovos ooit weer op de gedachte zouden komen – dat dit ritueel nooit meer mag worden uitgeoefend.

Sinds 2014 is het rustig geworden rond dit afgrijselijke ritueel. Je mag hopen, dat de mensen in de dorpen van Bulgarije geleerd hebben, om vriendelijkere rituelen te gebruiken, in plaats van hun honden zo in gevaar te brengen.

Een omvangrijk artikel met foto’s en video is hier te vinden. Waarschuwing: de beelden kunnen zeer schokkende zijn.

Conclusie:

Het ritueel van het Bulgaarse hondenslingeren bestaat echt. Het werd in 2006 verboden en vond na deze tijd nog een keer in 2011 in het dorp Brodilovo plaats. Door veel protesten wordt dit ritueel niet meer gedaan.

Bronnen: Million Actions for animal rights, ESDAW, Change, Occupy for animals, Animal Rescue Sofia

Vertaling: Petra, mimikama.nl

Unterstützen

FAKE NEWS BEKÄMPFEN

Unterstützen Sie Mimikama, um gemeinsam gegen Fake News vorzugehen und die Demokratie zu stärken. Helfen Sie mit, Fake News zu stoppen!


Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)


Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Mehr von Mimikama