Waarschuwing voor deze hoog ontwikkelde Trojan!

Softwarebedrijf Kaspersky Lab ontdekte de Trojan “Skygofree”, die niet alleen chatgesprekken meeleest.

De hoog ontwikkelde Trojan werd weliswaar pas in 2017 ontmaskerd, maar de onderzoekers zijn er zeker van, dat Skygofree al in 2014 geconstrueerd werd.

Hoewel de aanvallen overwegend in Italië werden geregistreerd, waarschuwt Kaspersky ervoor, je veilig te wanen.

Zoals het Duitstalige Abendblatt bericht, is de Trojan niet alleen in staat om chatgesprekken van populaire apps als WhatsApp of de Facebook Messenger mee te lezen, maar biedt een scala à la Hollywood aan spionagemogelijkheden.

Het lukt de Trojan de versleutelingen van de Messenger diensten bij Android-toestellen te omgaan, het kan een mobiele telefoon lokaliseren en de microfoon van het toestel activeren. Die maakt het bijvoorbeeld mogelijk om mee te luisteren bij zakelijke gesprekken..

Skygofree weet precies “welke sites bekeken worden” – toegangsgegevens zoals wachtwoorden, cijfercodes of nummers van creditcards zijn zo met gemak te verzamelen.


Maar het wordt nog beter:

Wordt de mobiele telefoon ontgrendeld, dan is de Trojan in staat, stiekem een foto met de frontcamera te maken. We laten het aan jullie fantasie over, wat je allemaal met dit soort gegevens kunt aanrichten.

Ook andere gevoelige gegevens zoals afspraken in een agenda of SMS-berichten zijn niet meer veilig.

Hoe komt je Skygofree op de smartphone terecht?

De criminelen, die achter de Trojan zitten, gaan heel verraderlijk te werk.

Zo wordt je voorgehouden, dat er een update nodig zou zijn, om de internetprestaties te verhogen. Zo wordt je met behulp van vervalste sites van de mobiele aanbieder misleid.

Kaspersky gaat gelukkig niet uit van een massale surveillance, maar wordt er van uitgegaan, dat hier gericht individuen bespioneerd worden.

Wat kan ik doen, om mezelf te beschermen?

Desalniettemin is het een ieder zeker aan te raden, zichzelf tegen mogelijke bedreigingen te beschermen.

Ook tegen Skygofree kun je jezelf, zoals voor elk schadelijk programma geldt, beschermen.

Kaspersky adviseert:

  1. Installeer alleen apps, die je op officiële sites vindt. Het zou goed zijn, om de functie “apps door derden” deactiveert. Deze functie vind je in de instellingen van je smartphone.
  2. Als je de geringste twijfel hebt, dat er iets niet klopt, dan in geen geval downloaden. Let op spellingfouten in de namen van de apps, weinig downloads of dubieuze toestemmingen.
  3. Installeer een goede bescherming tegen virussen – je kunt bijvoorbeeld Kaspersky Internet Security for Android aanschaffen
  4. Voor ondernemers is Kaspersky Security for Mobile erg geschikt.

Meer informatie onder:

Skygofree – a Hollywood-style mobile spy

Vertaling: Petra, mimikama.nl

Unterstützen

FAKE NEWS BEKÄMPFEN

Unterstützen Sie Mimikama, um gemeinsam gegen Fake News vorzugehen und die Demokratie zu stärken. Helfen Sie mit, Fake News zu stoppen!


Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.


2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und
wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)


Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Mehr von Mimikama

Mimikama Workshops & Vorträge: Stark gegen Fake News!

Mit unseren Workshops erleben Sie ein Feuerwerk an Impulsen mit echtem Mehrwert in Medienkompetenz, lernen Fake News und deren Manipulation zu erkennen, schützen sich vor Falschmeldungen und deren Auswirkungen und fördern dabei einen informierten, kritischen und transparenten Umgang mit Informationen.