Bestaan zulke vissen echt en zo ja, is het dan een mutatie?

We kregen aanvragen over een post op Facebook, waarin een vreemd wezen te zien is.

In de korte video en ook op de foto’s is een vis te zien, die naar verluidt een tweede bek heeft:

image

Het bericht werd in slechts vier dagen meer dan 185.000 keer gedeeld – een opmerking over de vis bestaat slechts uit de afkorting “WTH”??? “ (What the hell) – bestaat deze vis echt, is dit een ordinaire clickbait of wil men hier een hoax geloofwaardig maken?

De feitencheck

Er gebeurt veel in de natuur, doordat een gen in het erfgoed een foutje heeft:

Daarom kunnen Siamese tweelingen ontstaan, eenarmige, eenbenige of andere misvormde levende wezens.

Maar er bestaan ook ongelukken of andere fenomenen, die levende wezen er anders uit laten zien dan ze er eigenlijk uit zouden moeten zien.

De afgebeelde vis is een Aziatische karper. Die hebben de ogen sowieso diep in hun kop zitten. De hier afgebeelde, zogenaamde tweede “ogen” zijn eigenlijk neusgaten.

Maar bij deze vis en zijn tweede bek, gaat het waarschijnlijk om een eerder opgelopen verwonding, die tot het ontstaan van de tweede bek heeft geleid.



De verwonding aan de keel kan door een misvorming in het kieuwgedeelte of door een snee in het mondgedeelte zijn ontstaan.

De oorzaak is misschien een vishaak, die niet verwijderd is. Daarna is het onderste gedeelte bij de vis door de haak uitgescheurd. Normaal gesproken hebben deze vissen in hun normale leefomgeving geen kans om te overleven, omdat ze dan als prooi voor roofdieren eindigen. Maar het is hem gelukt om te overleven en nu is hij misschien te groot of te oud – of had hij alleen maar geluk.

Dan nog kan mutatie in dit geval niet uitgesloten worden, omdat ook hier de mogelijkheden van de natuur onmetelijk.

Als vergelijk kun je hier de “griezelvis” uit Rusland bekijken.

Deze bezit volgens RTL ook twee bekken, maar van elkaar gescheiden.

Er was ook eens een voorn met 2 bekken, waarvan een gebruiker van het forum “Fisch und Fang”, een bekend Duits vismagazine, een foto had geüpload. Ook hier waren twee bekken te zien, waarvan de oorzaak een verwonding aan de bek was.

Conclusie:

De vis op de foto en ook de foto zijn echt.

Maar we kunnen niet precies zeggen of het een door de natuur veroorzaakte mutatie is of dat de vis simpelweg pech had en de tweede bek door een ongeluk is ontstaan.

Maar feit is, dat je in de natuur niet bang moet zijn voor levende wezens, die je niet kent, omdat de natuur haar schepsels steeds aanpast aan het milieu en onderzoekers tot nu toe nog niet alle levensvormen in de zee ontdekt hebben.

Auteur: Sven, mimikama.org
Vertaling: Petra, mimikama.nl

Bronnen:
Inverse
Reddit

Unterstütze jetzt Mimikama – Für Wahrheit und Demokratie! Gründlicher Recherchen und das Bekämpfen von Falschinformationen sind heute wichtiger für unsere Demokratie als jemals zuvor. Unsere Inhalte sind frei zugänglich, weil jeder das Recht auf verlässliche Informationen hat. Unterstützen Sie Mimikama

Mehr von Mimikama

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)