Waarvoor worden de sociale netwerken doorgaans gebruikt?

image

In de eerste plaats om in contact te blijven met vrienden, grappige video’s te delen en op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Facebook & Co. treden op als een veilige en vertrouwde virtuele werelden en misschien is, dat we ons overal verbinden kunnen, het beste van social media- zelfs vanuit ons warme, gezellige bed.

 

We hebben er een gewoonte van gemaakt vele dingen uit ons leven online te delen.

Al een tijdje zijn veel Facebook of Instagram-gebruikers begonnen, met het volledig ongefilterd alles te posten – van hun vakantie reizen tot aan hun dure cadeaus. Voor velen behoort het posten van selfies al een hele lang tijd tot hun agenda en voelt het heel normaal, waar je ook bent even een „in te checken“, om zo hun fanbase uit te breiden. Afgezien van normale gebruikers, die vrienden en volgers hebben, wemelt het op social media van spionnen, jaloers of gekke exen en online criminelen.

 

18% van de profielen zijn OPENBAAR!

Ook al dat de meesten van ons van kleins af aan mee hebben gekregen, niet met vreemden te praten, ontbreekt bij vele een bewustzijn in de omgang met Facebook, Instagram en andere social media. Volgens een recent onderzoek uitgevoerd door Kaspersky Lab, verwaarlozen 18% van de gebruikers van social media de privacy-instellingen en staan ze toe dat ALLE berichten en foto’s openbaar zichtbaar zijn.
Sommige mensen zijn even voorzichtig met betrekking tot hun virtuele „vrienden“. 8% van de gevraagde accepteert gewillig ieder vriendschapsverzoek – zelfs als het verzocht wordt door een onbekend persoon.
Als de persoon die het verzoek heeft gedaan, een deel is van een aantal gemeenschappelijke vrienden, zijn zelfs 28% van de gebruikers bereid zijn om de aanvraag te accepteren. Maar wie heeft eigenlijk beweerd dat jouw vrienden weten wie deze persoon is? Het kan net zo goed zijn dat ze gewoon blind hebt toegevoegd, omdat zij ook een vriendschapsverzoek hebben ontvangen.

Deze “vriendelijke vreemden” kunnen zich snel als verkoper ontpoppen, die de overtollige goederen, voornamelijk op het gebied van gewichtsverlies en fitness training, wilt verkopen op hun online shop. Of als bot met een chat- uitnodiging voor illegale late-night webcams. In het beste geval krijg je alleen spamberichten – in het ergste geval zijn deze vermeende vrienden onlinecriminelen.

Reden genoeg om zich niet te vertrouwen op het valse gevoel van veiligheid, wanneer we achter gesloten deuren thuis op het internet surfen. De virtuele wereld is veel meer dan uw thuis en onze gegevens worden als het ware opgeslagen op „internationale grond“. Als de gegevens niet beschermd zijn, kan iedereen ze komen halen. En vaak is dat precies wat er gebeurd.

Om deze reden zou je er goed over moeten nadenken, welke persoonlijke gegevens je online openbaar maakt of softwareontwikkelaars, online winkels en andere externe providers beschikbaar stelt.
Als jouw social media niet beschermt is, zou je dat dringend moeten veranderen – dit zou je moeten doen:

 

Met dank aan onze partner Kaspersky Lab, voor het ter beschikking stellen van deze inhoud.

Vertaling: Janine, mimikama.nl

Unterstützen

FAKE NEWS BEKÄMPFEN

Unterstützen Sie Mimikama, um gemeinsam gegen Fake News vorzugehen und die Demokratie zu stärken. Helfen Sie mit, Fake News zu stoppen!


Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)


Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Mehr von Mimikama

Mimikama Workshops & Vorträge: Stark gegen Fake News!

Mit unseren Workshops erleben Sie ein Feuerwerk an Impulsen mit echtem Mehrwert in Medienkompetenz, lernen Fake News und deren Manipulation zu erkennen, schützen sich vor Falschmeldungen und deren Auswirkungen und fördern dabei einen informierten, kritischen und transparenten Umgang mit Informationen.