Een statusbericht op Facebook. Een emotioneel en “heftig” verhaal. Een man lijdt aan oogkanker, omdat hij zijn mobiele telefoon in het donker gebruikte.

image

Experts hebben in verschillende studies ontdekt, dat het groene licht van een mobiele telefoon ons netvlies kan aantasten. Als we een mobiele telefoon (voor lange tijd) in een donkere ruimte gebruiken schijnt dat licht precies in onze ogen en zorgt op den duur voor uitdroging van het bindvlies. Dit uitdrogen kan tot oogkanker en blindheid lijden. (Link: Heftig)

Dat is natuurlijk een bericht, dat ons allen aangaat, wat is er aan de hand?

Vooraf: De man op de foto lijdt aan bindvliesontsteking en er zijn studies die geen directe samenhang zien tussen oogkanker en het gebruik van mobiele telefoons.

 Laten we de foto’s een voor een bekijken:

Foto 1:

clip_image001

Dezelfde foto vinden we, echter zonder de mooie, belangrijke rode pijl, ook op de website van ophthalmologyforp2s1.blogspot.nl

Het laat een cyste zien in een oog, dat geen tekenen van infectie bevat. Dus geen bewijs voor samenhang tussen oogkanker en het gebruik van mobiele telefoon.

Foto 2:

clip_image003

Deze foto laat inderdaad oogkanker zien, maar pas na 28 dagen bij aanvang van de behandeling. Gelukkig is er een copyright op de foto te zien. ECN is de afkorting van het EYE CANCER NETWORK – en dan ook te zien op deze website.

Simpel gezegd gaat het in het artikel van het ECN om de behandeling van oogkanker door oogdruppels.

Foto 3 – De man met de rode ogen:

clip_image004

Ziet er angstaanjagend uit.

De foto stamt tenminste uit het jaar 2013 en laat een man met een bindvliesontsteking zien.

Het duurde echter niet lang tot in de Social Media van China de eerste berichten verschenen dat de rode ogen een vorm van oogkanker zouden zijn, ontstaan door het veelvuldig gebruik van Smartphones.

Tenslotte – onze vriendelijke medisch laborante….

clip_image006

Deze foto is gewoon een licentievrije foto zoals je bijvoorbeeld hier vindt.

STUDIE!

Er zijn publicaties van studies, die geen samenhang aantonen tussen het gebruik van Smartphones en oogkanker.

Dus geen reden tot ophef.

Ook al is het wel natuurlijk zo dat het voor de ogen vermoeiend kan zijn en af en toe een pauze inlassen een goede zaak is. De wereld zonder een Smartphone is kleurrijk, mooier en ontspannender.

Bron: snopes.com

Vertaling: Suzanne, Mimikama.nl

 


Unsere virtuelle Faktencheck-Bewertungsskala: Bei der Überprüfung von Fakten, in der Kategorie der „Faktenchecks„, nutzen wir eine klare Bewertungsskala, um die Zuverlässigkeit der Informationen zu klassifizieren. Hier eine kurze Erläuterung unserer Kategorien:

  • Rot (Falsch/Irreführend): Markiert Informationen, die definitiv falsch oder irreführend sind.
  • Gelb (Vorsicht/Unbewiesen/Fehlender Kontext/Satire): Für Inhalte, deren Wahrheitsgehalt unklar ist, die mehr Kontext benötigen oder satirisch sind.
  • Grün (Wahr): Zeigt an, dass Informationen sorgfältig geprüft und als wahr bestätigt wurden.

Unterstütze jetzt Mimikama – Für Wahrheit und Demokratie! Gründlicher Recherchen und das Bekämpfen von Falschinformationen sind heute wichtiger für unsere Demokratie als jemals zuvor. Unsere Inhalte sind frei zugänglich, weil jeder das Recht auf verlässliche Informationen hat. Unterstützen Sie Mimikama

Mehr von Mimikama

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)