Er maakt opnieuw een bericht de ronde op Facebook, dat steeds weer gedeeld wordt. De volgende aanvraag ontvingen wij op onze eigen Facebook pagina:

“Klopt dit, of weer een paniek bericht?”(sic)

clip_image002

Niet alleen in Duitsland maken mensen zich hier zorgen om:

Image 1

Klopt dat ?

Nee! Want het ligt niet alleen aan de tandpasta, er zit meer achter. Veel gebruikers zijn ongerust over de huidige informatiestroom rond het thema fluoride in tandpasta en voelen zich onzeker.

Kort naar de basis van Fluor en Fluoriden

Het bronbericht spreekt over Fluor en Fluoriden en zo lijkt het alsof het over hetzelfde gaat. Maar dat klopt niet helemaal omdat Fluor, als element van de 7 hoofdgroepen, niet in pure vorm in tandpasta zit. Zuivere Fluor is zeer zeldzaam, toxisch en corrosief.

Fluoride is een chemische samenstelling, waarbij Fluor gebonden is. Het is voor ons artikel belangrijk dat Natriumfluoride een gebruikelijke vorm van Fluoride in verschillende tandpasta’s is.
De lijst van schadelijke werkingen van Fluoriden is behoorlijk lang, maar heeft ook te maken met de hoeveelheid die is opgeslagen in het menselijk lichaam.

Fluoride in tandpasta

We blijven bij het Natriumfluoride: het is giftig. Het inademen van de stof dient vermeden te worden. Tijdens het werken met Natriumfluoride dient men handschoenen te dragen. Het kan dodelijk zijn bij 5-10 gram voor een persoon van 70 kilo. Zie ook: //de.wikipedia.org/wiki/Natriumfluorid )

Hoeveel Natriumfluoride zit er in tandpasta?

Er bestaan 2 verschillende waarden:
Voor kindertandpasta is de waarde 500 ppm (Parts Per Million) aangegeven, bij volwassenen 1200 ppm.
Omgerekend 12/10.000 aan Fluoride zit er in een tandpasta voor volwassene.
Deze waarde ligt duidelijk ver onder de dodelijke hoeveelheid.

Hier vind je een overzicht speciaal over kindertandpasta’s: http://www.zahnwissen.de/frameset_lexi.htm?zf_pasten.htm

De hoeveelheid bepaalt of het giftig is of niet

Als tandpasta de enige bron van Fluoride was die wij binnen krijgen dan zouden we de conclusie trekken dat er grotere problemen bestaan en waren we nu klaar met dit artikel .

Tandpasta is echter NIET de enige Fluoridebron!

Via ons drinkwater, levensmiddelen zoals zout in brood nemen we dagelijks Fluoride op.

De eigenschap van Fluoride is dat het zich op den duur ophoopt in het menselijk lichaam. Dat betekent, dat als het niet 100% afgebouwd en uitgescheden wordt er restanten achterblijven in botten, tanden en zachte weefsels. Dat kan op langere termijn schade toebrengen.

Terug naar de tandpasta

Het Academisch ziekenhuis in Freiburg geeft aan:

De Stichting Warentest verklaart dat een 5 jarige, rond de 20 kilo, de complete inhoud van een tandpasta tube voor volwassenen moet opeten om, in het ongunstigste geval vergiftigingsverschijnselen te krijgen. (Bron: http://www.uniklinik-freiburg.de/zahnerhaltung/live/patienten/behandlungsspektrum/Prophylaxe/ist-Fluorid-schaedlich.html )

Hier werd natuurlijk puur de hoeveelheid Fluoride in de tandpasta onderzocht en moet men voor het totale plaatje de complete voedselinname erbij betrekken.

Verder in het bericht van het Academisch ziekenhuis:

Om de ideale hoeveelheid Fluoride vast te stellen hangt van diverse omstandigheden af:

·Als je eten bereidt met water dat Fluoride bevat, dan hoef je geen verder product te gebruiken dat deze stof bevat. Als het Fluoride gehalte boven de 1 mg per liter ligt dan kun je voor babyvoeding beter ander water gebruiken. Informatie over dit gehalte kun je opvragen bij je watermaatschappij.

· Gebruik je thuis zout dat Fluoride bevat gebruik dit dan met mate. Bakkerijen en fabrikanten van kant en klaar voedsel doen dit (nog) niet.

· Gebruik altijd kindertandpasta met gereduceerd fluoride, vooral bij kinderen die zelf hun tanden poetsen. Vanaf 6 jaar pas de tandpasta die de ouders ook gebruiken, maar zie er wel op toe.

· hetzelfde geldt voor de Fluoride behandeling die een tandarts toepast. Gebruik dan tandpasta met een verlaagd fluoride gehalte en geen Fluoride gel product.

Eindconclusie

In principe liegt het oorspronkelijke bericht niet, maar het wordt wel provocerend en sensationeel gebracht bij het verzoek om dit te delen.

Tandpasta kan en mag niet als schuldige gepresenteerd worden, aangezien het niet de enige, of de grootste bron van Fluoride is.

Een goed en minder opruiend artikel hierover is het volgende: FLUORIDE, BAAT MET MAAT

Wij adviseren iedereen die onzeker is over de toepassing van Fluoride de tandarts, huisarts of levensmiddelen experts raad te plegen.

Aangezien Mimikama/ZDDK/EDDK geen gezondheidsportaal is kunnen wij hier geen gezondheidsadvies geven, en alleen verwijzen naar derden.

Auteur: Tom, mimikama.org
Vertaling: Suzanne, mimikama.nl


Unsere virtuelle Faktencheck-Bewertungsskala: Bei der Überprüfung von Fakten, in der Kategorie der „Faktenchecks„, nutzen wir eine klare Bewertungsskala, um die Zuverlässigkeit der Informationen zu klassifizieren. Hier eine kurze Erläuterung unserer Kategorien:

  • Rot (Falsch/Irreführend): Markiert Informationen, die definitiv falsch oder irreführend sind.
  • Gelb (Vorsicht/Unbewiesen/Fehlender Kontext/Satire): Für Inhalte, deren Wahrheitsgehalt unklar ist, die mehr Kontext benötigen oder satirisch sind.
  • Grün (Wahr): Zeigt an, dass Informationen sorgfältig geprüft und als wahr bestätigt wurden.

Unterstütze jetzt Mimikama – Für Wahrheit und Demokratie! Gründlicher Recherchen und das Bekämpfen von Falschinformationen sind heute wichtiger für unsere Demokratie als jemals zuvor. Unsere Inhalte sind frei zugänglich, weil jeder das Recht auf verlässliche Informationen hat. Unterstützen Sie Mimikama

Mehr von Mimikama

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)