Hoe van een Canadese burger een “terrorist” werd gemaakt. Veerende Jubal is een in Canada levende Sikh.
Hij schrijft over computerspelletjes, is een openbare criticus over de seksistische tendensen in sommige delen van de gaming community – en hij werd onjuist, nu al voor de derde keer als aanslagpleger van een terroristische aanslag beschuldigd. Dit bericht o.a. onze coöperatiepartner “Vice”.
Aanwijzing: Het Twitter-account is al door Twitter geblokkeerd!
Wat is er gebeurd?
In 2015 kwam hij in aanvaring met enkele mensen uit een gamercommunity en werd slachtoffer van fotomanipulatie.
(Screenshot: Thedailybeast.com)
Hij is geen terrorist
Hij heeft ook in de verste verten niets met de aanslagen in Nice in 2016 en die van 13 november 2015 in Parijs te maken.
Toch ging een foto van hem de volgende dag de wereld over. Op deze foto zie je Veerender Juball met een Koran in zijn hand en een bomgordel om zijn middel. Nieuwszenders en sociale media namen deze foto over en zetten hem neer als een van de terroristen van 13 november 2015. Dat het zo ver kon komen, ligt aan een voorgeschiedenis die we hier kort zullen weergeven.
Het begon allemaal met FarCry4 in mei 2014
We gaan vanaf hier een stukje terug in de tijd, naar 15 mei 2015. Toen publiceerde Veerender Jubbal op Twitter een tweet waarin hij de Box Art, oftewel de graphics op het hoesje van het spel, van FarCry4 racistisch zou zijn. (hier kun je de foto bekijken).
Met deze tweet begonnen, volgens eigen zeggen, ook de vijandelijkheden tegen zijn persoon.
.@UbisoftToronto @UbisoftMTL @FarCrygame Hello. How are you doing today? Hope you are all well. Just wanted to say–the box art is racist.
— Veerender Jubbal (@Veeren_Jubbal) 15. Mai 2014
Met deze uitlating zat hij middenin #Gamergat.
#Gamergate
Bij de uitdrukking #Gamergate gaat het om de discussie tussen gamers en spelcritici. De FAZ beschrijft in hun artikel over #gamergate ( het hele artikel hier):
Als er kritiek komt, houdt het spel op
Er is hevige strijd tussen de spelers van computerspellen en de journalisten die over computerspelletjes schrijven. Met het steekwoord “Gamergate” wordt met gevaarlijke middelen om het voorrecht gestreden. […] Maar toen kwam “#gamergate”. Onder deze hashtag woedt al maanden een discussie op Twitter, die door alle vertakkingen nauwelijks meer te overzien is.
Met de uitspraak dat de verpakking van het spel FarCry 4 racistisch zou zijn, kwam dit onderwerp tevens in het gamergate discussieveld terecht. Waar soms met onrechtvaardige middelen gestreden wordt om de tegenstanders in de discussie in diskrediet te brengen. Zo kom je daar wilde beledigingen, boycotten maar ook moordbedreigingen tegen.
Laster
Maar ook laster. Zo werd een selfie van Veerender Jubbal slachtoffer van zulke beledigende aanvallen. Veerender Jubbal, die volgens eigen zeggen aan de journalistenkant staat, postte op 4 augustus 2015 deze uiteindelijk noodlottige selfie op Twitter.
Veerender Jubbal @Veeren_Jubbal
Freelance writer/journalist. Grammar aficionado. Games critic. Diversity consultant. Made
#StopGamerGate2014. Social Justice Healer. He/Him. Cute as gosh.
(Citaat: Twitter)
Dit is de originele foto, die de tegenstanders uit de #gamegate discussie goed konden gebruiken en zo bewerkten dat Veerender Jubbal er als een terrorist op stond. Dit is onderdeel van het in diskrediet brengen.
“Succesvol” in diskrediet brengen
Deze bewerking werd daadwerkelijk door de sociale netwerken en sommige media opgepakt. Zo publiceerde de Italiaanse zender TG24 echt deze foto met de mededeling dat hier een aanslagpleger afgebeeld zou zijn.
(Screenshot: Twitter) Toen deze dam was doorgebroken, ging de foto van de niet echte terrorist de hele wereld over. Veerender Jubbal was nu het slachtoffer van een haatcampagne, waar hij verder geen controle meer over had. En die ook niet ongevaarlijk voor hem is. Juist als je je bedenkt hoeveel mensen tegenwoordig “koppen willen zien rollen”.
Uitleg
Het gaat bij Veerender Jubbal niet om een aanslagpleger. De weergave op sociale netwerken en ook in de media was een grove nalatigheid en fout en kan nu ook een juridisch naspel krijgen.
Karsten Gulden van “Gulden Röttger advocaten”:
De wereldwijde “opsporing” en verslaglegging over een mens als terrorist is zonder twijfel een zwaarwegende schending van het persoonlijk recht. Deze manier van handelen heeft verregaande consequenties voor de media en de pers, die niet voldoende onderzoek gedaan hebben. Dat is voorliggend in de meeste gevallen van toepassing. Het was niet moeilijk uit te vinden wie de heer op de bewerkte foto in het echt is.
Waarom Veerender Jubbal nu actief kan worden, beschrijft Gulden in zijn artikel
Online-Terrorismus – Hoax „Attentäter“ Veerender Jubbal (ein Sikh) könnte viel Geld verlangen von den Medien
Auteur: Tom, mimikama.org
Vertaling: Suzanne, mimikama.nl
Wenn dir dieser Beitrag gefallen hat und du die Bedeutung fundierter Informationen schätzt, werde Teil des exklusiven Mimikama Clubs! Unterstütze unsere Arbeit und hilf uns, Aufklärung zu fördern und Falschinformationen zu bekämpfen. Als Club-Mitglied erhältst du:
📬 Wöchentlichen Sonder-Newsletter: Erhalte exklusive Inhalte direkt in dein Postfach.
🎥 Exklusives Video* „Faktenchecker-Grundkurs“: Lerne von Andre Wolf, wie du Falschinformationen erkennst und bekämpfst.
📅 Frühzeitiger Zugriff auf tiefgehende Artikel und Faktenchecks: Sei immer einen Schritt voraus.
📄 Bonus-Artikel, nur für dich: Entdecke Inhalte, die du sonst nirgendwo findest.
📝 Teilnahme an Webinaren und Workshops: Sei live dabei oder sieh dir die Aufzeichnungen an.
✔️ Qualitativer Austausch: Diskutiere sicher in unserer Kommentarfunktion ohne Trolle und Bots.
Mach mit und werde Teil einer Community, die für Wahrheit und Klarheit steht. Gemeinsam können wir die Welt ein bisschen besser machen!
* In diesem besonderen Kurs vermittelt dir Andre Wolf, wie du Falschinformationen erkennst und effektiv bekämpfst. Nach Abschluss des Videos hast du die Möglichkeit, dich unserem Rechercheteam anzuschließen und aktiv an der Aufklärung mitzuwirken – eine Chance, die ausschließlich unseren Club-Mitgliedern vorbehalten ist!
Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)