Veel internetgebruikers kennen inmiddels de functie zoeken op afbeelding in zoekmachines. Dat is goed en daar zijn we ook blij mee. Want met behulp van deze zoekopdracht, kun je verbazingwekkende resultaten vinden.
Voor wie zich nog niet helemaal zeker voelt bij zoeken op afbeelding of voor wie het nog helemaal niet kent, geven we nog een keer uitleg over de stappen en ook de uitslag van de resultaten
Daarom nog een keer methodisch, ter herinnering: Afbeeldingscheck
Rare situaties met harde foto’s: hoort de foto bij een verhaal of hoort het verhaal bij de een foto? Zeer bekend is de “Hybride-fake” waarbij je of op de foto een reële situatie ziet, maar de tekst klopt niet, of waarbij de tekst correct is, echter de foto is verkeerd in scene gezet. Hier helpt zoeken op afbeelding:
Tip voor gevorderden: Zoeken op afbeelding via Google of TinEye Reverse Image Search geeft regelmatig geen resultaat, omdat ze een foto niet kennen of hem helemaal niet in de index hebben opgenomen. Hier kan zoeken op afbeelding via Yandex verbazingwekkende resultaten leveren.
Zoeken op afbeelding met een concreet voorbeeld
Bij de volgende foto is momenteel een beschrijving dat dit kind door Algerijnse migranten in Malmö verkracht en geslagen zou zijn.
Raped and spanked by algerian migrants in malmo
Share because facebook will block
Nog een korte aanmerking, het gaat bij Malmö om een Zweedse gemeente. Wij houden in ons achterhoofd dat het in geval van nepnieuws om Zwedenbashing zou kunnen gaan.
Er zijn verschillende manieren om deze foto in de zoekmachine te zetten. Hij zijn drie mogelijkheden:
Drag & Drop
Daarvoor zijn 2 browservensters of beter nog 2 browsertabs noodzakelijk. In de ene bevindt zich de foto, in de andere de zoekmachine (bijvoorbeeld Google zoeken op afbeelding. Je klikt de gewenste foto met de linkermuisknop aan en houdt de muisknop ingedrukt. Nu ga je met de muisaanwijzer en nog steeds ingedrukte muisknop naar de tab voor het zoekmachinevenster. Deze wordt geactiveerd door het eroverheen gaan met ingedrukte muisknop. Nu ga je met de muisaanwijzer naar het zoekveld en laat daar de linkermuisknop pas los. Je hebt de foto zo ongeveer met de muis in het zoekveld geworpen.
Upload
Een tweede mogelijkheid is een tijdelijke download. Je slaat de gewenste foto kort op de harde schijf op, gaat naar de zoekmachine (bijvoorbeeld Google zoeken op afbeelding), klikt daar op het fotosymbool en kiest de functie “foto uploaden”. Nu hoef je alleen nog maar de gewenste foto van je harde schijf uitkiezen,
Rechter muisknop
Erg gemakkelijk: de browser Google Chrome, en zijn verwanten, bezitten inmiddels een ingebouwde functie voor zoeken op foto. Je klikt gewoon met de rechter muisknop op de gezochte foto en kiest in het geopende dialoogvenster het punt: “met Google naar deze foto zoeken”. Dat is daadwerkelijke de gemakkelijkste manier, maar wordt niet door elke browser ondersteund.
De resultaten
In ons geval met het kind, krijgen we daadwerkelijk verbazingwekkende resultaten: op de foto hebben we met een kleine jongen te doen, die noch in Malmö woont, noch door migranten werd aangevallen. Dat krijg je er echt met behulp van de zoekresulaten te zien.
Natuurlijk moet je de resultaten wel beoordelen. Dat gebeurt als eerste in de chronologische beoordeling, dus welke zijn de oudste bijdragen, maar ook in de kwalitatieve en beoordeling, waarbij je kijkt welke foto niet bewerkt is. Daarin spelen dan criteria als de grootst mogelijke fotoinhoud, de hoogste (niet geïnterpoleerde) resolutie en integriteit van de foto een rol.
In de tweede lijn komt dan de inhoudelijke beoordeling aan de beurt: WIE schrijft hier wat over de foto? Hier is het positief als je bij benadering op de hoogte bent van het medialandschap en het kan indelen. In ons geval komen we diverse tabloidmedia tegen, waarin de foto beschreven wordt.
Met een laatste stap kijken we nog of deze artikelen zich inhoudelijk baseren op andere bronnen, die er misschien eerder waren. We zien bijvoorbeeld bij de Dailymail dat zij de Sun benoemen [1], tot zover zal het artikel in de Sun ouder moeten zijn en de auteur van de Dailymail zal het al voor zich gehad hebben.
Neighbors called the police and authorities seized the dog, which belongs to her friend’s brother,The Sun [2] reported.
Beiden laten echter de foto met de oudste te vinden bron zien.
Synoptische observatie
Tot slot halen we er nu uit wat de overeenkomsten zijn en waarin ze zich onderscheiden. (uitzondering). In het geval van grote verschillen of inhoud die een artikel niet bevat, maar de andere wel, moet je erop letten uit welke bron deze uitzondering komt en deze nogmaals beoordelen.
Op zoek naar de herkomst en het verhaal van onze foto is dat heel eenvoudig, omdat hier de herkomst en het verhaal eenduidig zijn. Alle zoekresultaten leveren een duidelijk resultaat, er zijn geen tegenstrijdigheden:
Het gaat hier om een jongen, Bryson Moore, die na een aanval van een Pittbull 12 hechtingen in zijn gezicht kreeg. Bryson komt niet uit Zweden, maar uit Kentucky (VS) Het verhaal werd bekend omdat de moeder de hoge dokterskosten van 10.000 dollar via crowdfunding bij elkaar moest zien te krijgen.
Resulaat verifiëren
Tot slot moeten we nog controleren of deze informatie eigenlijk wel correct is en of er, zonder de foto, nog meer oorspronkelijke bronnen zijn. Daarvoor neem je significante steekwoorden uit de tot nu toe gevonden resultaten en gaat op de klassieke manier zoeken. In ons geval zochten we naar “Bryson Moore” “Pittbul” (kleine tip: namen in zoekmachines altijd tussen aanhalingstekens zetten).
Tegelijkertijd gebruiken we bij deze zoekopdracht nog een tijdsfilter en geven de zoekmachine opdracht dat wij alleen maar resultaten uit het tijdsbestek 01.01.2010 (grof geschat) en 01.07.2016) willen zien. Omdat we bij het zoeken op afbeelding al uitgevonden hebben dat 1 juli 2016 de eerste verschijningsdatum van de foto is.
Daar vinden we 5 resulaten, waarvan er eentje ouder dan de anderen is en op 23 juni 2016 gedateerd is.
Hier gaat het om een tekst die de moeder van Bryson zelf gemaakt heeft, waarin ze zich opgeeft voor crowdfunding. Ook is daar het hele verhaal vanuit haar zicht geschilderd.
„Me (Brooklyn Moore) and my Son (Bryson Moore-19 months) were attacked on third circle by a PIT BULL. We were invited over by a friend of mine to stop by. After we were invited inside, one of the children she was babysitting (who is 8) opened up the door to the cage right after she said „this dog is super super mean“.
Oftewel: de oudste vindplaats op dit gebied is ogenschijnlijk zelfs een ooggetuigenverslag, dat samenvalt met de berichtgeving in de media.
Klinkt naar veel inspanning?
Maar is het helemaal niet. Want uiteindelijk heeft iedereen voor deze stappen maar een paar seconden tijd nodig. En met enige oefening ben je zo klaar met zo’n check.
Vertaling: Petra, mimikama.nl
Wenn dir dieser Beitrag gefallen hat und du die Bedeutung fundierter Informationen schätzt, werde Teil des exklusiven Mimikama Clubs! Unterstütze unsere Arbeit und hilf uns, Aufklärung zu fördern und Falschinformationen zu bekämpfen. Als Club-Mitglied erhältst du:
📬 Wöchentlichen Sonder-Newsletter: Erhalte exklusive Inhalte direkt in dein Postfach.
🎥 Exklusives Video* „Faktenchecker-Grundkurs“: Lerne von Andre Wolf, wie du Falschinformationen erkennst und bekämpfst.
📅 Frühzeitiger Zugriff auf tiefgehende Artikel und Faktenchecks: Sei immer einen Schritt voraus.
📄 Bonus-Artikel, nur für dich: Entdecke Inhalte, die du sonst nirgendwo findest.
📝 Teilnahme an Webinaren und Workshops: Sei live dabei oder sieh dir die Aufzeichnungen an.
✔️ Qualitativer Austausch: Diskutiere sicher in unserer Kommentarfunktion ohne Trolle und Bots.
Mach mit und werde Teil einer Community, die für Wahrheit und Klarheit steht. Gemeinsam können wir die Welt ein bisschen besser machen!
* In diesem besonderen Kurs vermittelt dir Andre Wolf, wie du Falschinformationen erkennst und effektiv bekämpfst. Nach Abschluss des Videos hast du die Möglichkeit, dich unserem Rechercheteam anzuschließen und aktiv an der Aufklärung mitzuwirken – eine Chance, die ausschließlich unseren Club-Mitgliedern vorbehalten ist!
Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)