Nie mehr wichtige Faktenchecks verpassen!
Melden Sie sich für unseren WhatsApp-Channel, die Smartphone-App (für iOS und Android) oder unseren Newsletter an und erhalten Sie alle Faktenchecks und Updates sofort. Einfach anmelden, immer einen Schritt voraus!


Dodelijke insecten in opkomst, de rapen zijn gaar, wordt eindelijk wakker.

Er bereikte ons een aanvraag over een “nieuw” dodelijk insect, dus we gaan eens kijken hoe nieuw dit is, waar het vandaan komt en of het ONS ook daadwerkelijk aangaat in Noord Europa.

image

De website Uberviral.de verspreidt het bericht over de „kissing bugs“, de beet van de kever kan dodelijk voor mensen zijn. Ze zijn in Amerika in opkomst en maar met een heel klein sprongetje bij ons.

Het gaat om een bloedzuiger, die zo’n beetje alles opzuigt dat huid en haar bezit. Een landkaartje laat de verspreiding zien in Noord Amerika. Het lijkt alsof de beestjes net pas tevoorschijn zijn gekomen, een nieuw insect. (1)

Nieuw?

Niet nieuw, en ook niet nieuw in Amerika, waar de bloedzuigers als „kissing bugs“ bekend zijn onder de wetenschappelijke naam Triatominae, ze zijn een onderfamilie van de zogenaamde Roofwants. De belangrijkste verspreidingsgebieden zijn de Amerikaanse tropen, Mexico en Centraal Amerika.

Ze zijn daadwerkelijk ook al in Noord Amerika gesignaleerd, vooral in de warmere zuidelijke staten.

Ze zijn dus niet nieuw en komen ook niet bij ons in Europa voor.

De waarschuwing in het bericht, dat de dieren ziekten verspreiden en een dodelijk gevaar voor de mensheid zou betekenen, komt in Europa zelden voor. Wel hebben we hier de zogenaamde tropische ziekte Chagas, die indien onbehandeld, in 10% van de gevallen dodelijk is. (2) (3)

Moment

Gaat er een lichtje branden? Insect, bloedzuigers, ziekten? Precies, we hebben in Europa teken, en de ziekte FSME, in Nederland zeldzaam, omdat er steeds opnieuw gewezen wordt op het belang van het voorkomen en behandeling. Niettemin ligt het sterftecijfer op een derde van alle geïnfecteerden. (4)

Dit zal niet het potentiële risico van de “bedreiging”door de Triatominae verminderen, maar om nu te spreken van een werkelijke bedreiging in Europa  is nogal overtrokken. Dan zou ons klimaat moeten veranderen, een zeer grote populatie aan beestjes gaan ontstaan en – heel belangrijk – ze zouden met het Chagas virus besmet moeten zijn. Ik zeg niet dat het onmogelijk is maar zeg wel dat de kans erg klein is.

Uberviral.de lijkt wat heftig gereageerd te hebben.

Auteur: Jens, mimikama.org
Vertaling: Suzanne, mimikama.nl


Wenn dir dieser Beitrag gefallen hat und du die Bedeutung fundierter Informationen schätzt, werde Teil des exklusiven Mimikama Clubs! Unterstütze unsere Arbeit und hilf uns, Aufklärung zu fördern und Falschinformationen zu bekämpfen. Als Club-Mitglied erhältst du:

📬 Wöchentlichen Sonder-Newsletter: Erhalte exklusive Inhalte direkt in dein Postfach.
🎥 Exklusives Video* „Faktenchecker-Grundkurs“: Lerne von Andre Wolf, wie du Falschinformationen erkennst und bekämpfst.
📅 Frühzeitiger Zugriff auf tiefgehende Artikel und Faktenchecks: Sei immer einen Schritt voraus.
📄 Bonus-Artikel, nur für dich: Entdecke Inhalte, die du sonst nirgendwo findest.
📝 Teilnahme an Webinaren und Workshops: Sei live dabei oder sieh dir die Aufzeichnungen an.
✔️ Qualitativer Austausch: Diskutiere sicher in unserer Kommentarfunktion ohne Trolle und Bots.

Mach mit und werde Teil einer Community, die für Wahrheit und Klarheit steht. Gemeinsam können wir die Welt ein bisschen besser machen!

* In diesem besonderen Kurs vermittelt dir Andre Wolf, wie du Falschinformationen erkennst und effektiv bekämpfst. Nach Abschluss des Videos hast du die Möglichkeit, dich unserem Rechercheteam anzuschließen und aktiv an der Aufklärung mitzuwirken – eine Chance, die ausschließlich unseren Club-Mitgliedern vorbehalten ist!


Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)