Een astronomische vergelijking. Maan vs. Andromeda, maar is de foto echt?

Eigenlijk apart, je zou de foto gewoon kunnen laten staan en zeggen: „Ja, het is echt.“, maar dat zou natuurlijk maar de halve waarheid zijn(net zoals 21 ook maar het halve antwoord is):

image

Een heleboel onzin

Nu gaat er de laatste tijd een heleboel astronomische onzin rond („Nee, de maan is niet groen in mei, en we zitten ook geen 6 dagen in de duisternis –zoiets heeft NASA nooit beweerd. De aarde wordt ook niet binnen afzienbare tijd getroffen door een onbekende asteroïde,  en een veel gedeeld Photoshopkunstwerk van de aarde met wolken eromheen is geen Hubble-opname.“)

 Reden genoeg om het na te vragen en reden genoeg voor ons om deze foto wat nauwkeuriger onder de loep te nemen.

 Het is een bewerkte foto!

Ten eerste: Deze foto is bewerkt, om je je een bepaald beeld te laten vormen. De feiten hier achter zijn echter niet verzonnen.

image

Mensen proberen al sinds jaar en dag om van alles een foto te maken. Aan de ene kant om ons lange verklaringen te besparen, aan de andere kant omdat we ons sommige zaken niet zo goed kunnen voorstellen.

Maten en afstanden inschatten, lukt tot op zekere hoogte. Maar op een gegeven ogenblik is het zo’n groot getal, dan kunnen we de verhoudingen niet meer inschatten. Opgestapelde Eiffeltorens, naast elkaar geplaatste voetbalstadions, het gaat gewoon niet meer.

Andromeda

Tot zover de inleiding. Het Andromeda sterrenstelsel, waarover het op de foto onder andere gaat, is met maar 2,5 miljoen lichtjaren afstand ons „buursterrenstelsel“ en daarmee ook relatief dichtbij. Toch kunnen wij het Andromeda sterrenstelsel over het algemeen niet met het blote oog zien.

Het is alleen mogelijk bij heldere nacht vanaf een donker punt.

Dat maakt het Andromeda sterrenstelsel het meest verre object dat we met blote oog kunnen zien. Maar ook dat is maar deels waar. Want het deel wat wij kunnen zien, is het de lichte kern van het sterrenstelsel. Die net als onze Melkweg nog ver uitlopende armen heeft, die natuurlijk donkerder zijn en alleen met geavanceerde telescopen gezien kunnen worden.

Een vertrouwde foto

We herinneren ze ons allemaal nog wel, de foto’s in de dierentuin of in de dierenencyclopedie, waarbij een mens als vergelijking gebruikt wordt om te laten zien hoe groot een dier daadwerkelijk is.

Precies zo is het op deze foto, alleen dan met betrekking tot de visuele grootte van de aarde. Met andere woorden:

„Zo groot zou het Andromeda sterrenstelsel aan onze nachthemel te zien zijn, als het maar fel genoeg zou oplichten.“

Dan zou het inderdaad, in de grootste uitvergroting, 6 x zo groot als de maan lijken.

Helaas kunnen wij niet van dit schouwspel genieten, want opnames zoals van de in deze foto gemonteerde foto van het Andromeda sterrenstelsel, lukken alleen met de juiste apparatuur, geavanceerde telescopen en de juiste belichtingstijden.

Alles wat we met het blote oog of een verrekijker kunt waarnemen, is de als vage vlek zichtbare kern.

Desondanks nog altijd spannend, of niet?

 Ik wil Rutger graag bedanken voor zijn vakkennis en ondersteuning.

Tip: De onbewerkte foto kun je terugvinden op FLICKR. Hij is gemaakt door: Stephen Rahn.

image

Auteur: Jens, mimikama.org
Vertaling: Petra, mimikama.nl

 

Unterstütze jetzt Mimikama – Für Wahrheit und Demokratie! Gründlicher Recherchen und das Bekämpfen von Falschinformationen sind heute wichtiger für unsere Demokratie als jemals zuvor. Unsere Inhalte sind frei zugänglich, weil jeder das Recht auf verlässliche Informationen hat. Unterstützen Sie Mimikama

Mehr von Mimikama

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)