Zit er bij een Amerikaans bedrijf echt zo’n etiket in hun kleding? Bestaat hij echt, deze verstopte boodschap van een Amerikaans bedrijf, dat hun president en idioot zou zijn?
Het hele verhaal valt sterk onder het kopje “Fun-Fact”, want het is tenminste voor een deel waar. Maar eerst:
Het etiket bestaat of bestond. Maar kleding is in dit verhaal een beetje een hoog gegrepen begrip. Het gaat eigenlijk om tassen van het merk Tom Bihn. Op onderstaande foto kun je het betreffende etiket zien, dat steeds vaker op Facebook te zien is:
Het is dus tenminste geen fake, dat Tom Bihn tassen een verstopte boodschap in het Frans hadden, die een niet nader genoemde president …. laten we maar treitert zeggen. Want als je wat verder in de coulissen kijkt, dan merk je dat het niet om Trump gaat en dat het ook niet op hem betrokken kan worden.
Een oude grap!
De boodschap is al van 2004. Bedoeld wordt ook niet de Amerikaanse president. Welke president men uiteindelijk wel bedoelt, staat ook niet echt vast.
„NOUS SOMMES DESOLES QUE NOTRE PRÄSIDENTEN SOIT UNI ID. NOUS N’AVONS PAS VOTE POUR LUI.“
(vrij vertaald: “We vinden het jammer dat onze president een idioot is. Wij hebben niet op hem gestemd.”)
Of het nu over de president van Tom Bihn gaat. Of dat het bedrijf, volgens de geruchten, het label expres zo gemaakt hebben om virale aandacht te krijgen, is niet helemaal duidelijk.
Volgens onze collega’s van Snopes zagen vele consumenten de boodschap toen als een belediging van de in 2004 regerende president van de Verenigde Staten, George W. Bush. Het bedrijf antwoordde daarop dat het bericht als interne grap door de naaisters en medewerkers van de Tom Bihn-fabriek gestart werd en dat het overduidelijk bedoeld was om de stichter en president van het bedrijf Tom Bihn te ergeren.
Tom Bihn president van het gelijknamige bedrijf, zei daarover dat hij niet zou weten welke van zijn 10 medewerkers daarvoor verantwoordelijk zou kunnen zijn. Hij meende dat ze wisten dat zijn Frans zo slecht zou zijn, dat ze het stiekem konden verspreiden. Het interesseerde hem ook echt niet wie het had gedaan.
Misschien ook pure marketing
Of het allemaal echt klopt, dat weet men niet. Veel mensen zijn ervan overtuigd dat het uiteindelijk om een marketingsstunt ging. Wat er daadwerkelijk toe leidde dat de verkoopcijfers van het bedrijf stegen. Snopes voegt toe dat het idee niet eens van Tom Bihn was, maar de impuls van de „American Traveler International Apology Shirts“ uit 2013 kregen.
Vertaling: Petra, mimikama.nl
Wenn dir dieser Beitrag gefallen hat und du die Bedeutung fundierter Informationen schätzt, werde Teil des exklusiven Mimikama Clubs! Unterstütze unsere Arbeit und hilf uns, Aufklärung zu fördern und Falschinformationen zu bekämpfen. Als Club-Mitglied erhältst du:
📬 Wöchentlichen Sonder-Newsletter: Erhalte exklusive Inhalte direkt in dein Postfach.
🎥 Exklusives Video* „Faktenchecker-Grundkurs“: Lerne von Andre Wolf, wie du Falschinformationen erkennst und bekämpfst.
📅 Frühzeitiger Zugriff auf tiefgehende Artikel und Faktenchecks: Sei immer einen Schritt voraus.
📄 Bonus-Artikel, nur für dich: Entdecke Inhalte, die du sonst nirgendwo findest.
📝 Teilnahme an Webinaren und Workshops: Sei live dabei oder sieh dir die Aufzeichnungen an.
✔️ Qualitativer Austausch: Diskutiere sicher in unserer Kommentarfunktion ohne Trolle und Bots.
Mach mit und werde Teil einer Community, die für Wahrheit und Klarheit steht. Gemeinsam können wir die Welt ein bisschen besser machen!
* In diesem besonderen Kurs vermittelt dir Andre Wolf, wie du Falschinformationen erkennst und effektiv bekämpfst. Nach Abschluss des Videos hast du die Möglichkeit, dich unserem Rechercheteam anzuschließen und aktiv an der Aufklärung mitzuwirken – eine Chance, die ausschließlich unseren Club-Mitgliedern vorbehalten ist!
Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)