Het grote kruipen

Autor: Janine Moorees


Liebe Leserin, lieber Leser,

jeden Tag strömt eine Flut von Informationen auf uns ein. Doch wie viele davon sind wirklich wahr? Wie viele sind zuverlässig und genau? Wir bei Mimikama arbeiten hart daran, diese Fragen zu beantworten und dir eine Informationsquelle zu bieten, der du vertrauen kannst.

Aber um erfolgreich zu sein, brauchen wir deine Hilfe. Du hast es in der Hand, eine Welt voller vertrauenswürdiger Informationen zu schaffen, indem du uns jetzt unterstützt. Jede Unterstützung, ob groß oder klein, ist ein wichtiger Beitrag zu unserer Mission.

Werde Teil einer Bewegung, die sich für die Wahrheit einsetzt. Deine Unterstützung ist ein starkes Signal für eine bessere Informationszukunft.

❤️ Herzlichen Dank

Du kannst uns entweder via PayPal oder mittels einer Banküberweisung unterstützen. Möchtest Du uns längerfristig unterstützen, dann kannst Du dies gerne mittels Steady oder Patreon tun.


De vraag, hoe schadelijk elektromagnetische golven van mobiele telefoons voor het menselijk lichaam zijn, is waarschijnlijk net zo oud als de toestellen zelf.

De discussies daarover en ook de bandbreedte van meningen gaan daarbij van “onschadelijke radiogolven” via alle gradaties daartussen tot aan “kankerverwekkende straling”.

Over dit zeer controversiële onderwerp wordt momenteel vlijtig een video op de sociale netwerken gedeeld, waarin te zien zou zijn, hoe wild in het rondrennende mieren op een mobiele telefoon reageren, als er naartoe wordt gebeld.

Facebook

Mit dem Laden des Beitrags akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von Facebook.
Mehr erfahren

Beitrag laden

Er is inderdaad een duidelijke reactie. De oproep wordt nauwelijks weergegeven, of de dieren rangschikken zich in een cirkel met een duidelijke afstand tot het toestel. Je kunt er gerust van uitgaan, dat de mieren, in tegenstelling tot ons, geen diepgaande gedachten hebben over de schadelijkheid van radiogolven, maar dat ze lichamelijke beperkingen of potentieel gevaar met heel simpele gedragspatronen, zoals uitwijken of weglopen, aangaan.

Kan het dus toeval zijn, dat de diertjes afstand nemen als er een oproep op het toestel binnenkomt? Dus als het toestel erg sterkt zendt? En is dat niet een empirisch bewijs voor de schadelijkheid van straling van mobiele telefoons, zoals de suggestieve vraag bij de video suggereert?

Nee, dat is het niet, want mieren die in een cirkel rondlopen heb je ook in de natuur en daarvoor hebben ze niet eens een reden nodig. Dit fenomeen heet “ant mill” (Engels, ik kan helaas geen Nederlandstalig artikel vinden), en komt vooral voor bij tropische trekmieren en is niets anders dan een gesloten versie van de bekende “mierensporen”.

Mieren oriënteren zich bij het zoeken naar voedsel op de geursporen van hun soortgenoten. Hoe intensiever die zijn, hoe grote de neiging ze te volgen en omdat er bij zo’n molen dezelfde route in een cirkel loopt, wordt het spoor bij elke ronde intensiever. Een vicieuze cirkel, want er bestaan berichten over de mieren, die zich letterlijk dood renden.

YouTube

Mit dem Laden des Videos akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von YouTube.
Mehr erfahren

Video laden

En dan is er nog de video zelf. Je vindt hem in de hoogste resolutie bij Youtube op het profiel van “ViralVideoLab”, die vermoedelijk ook de maker van de clip is.


YouTube

Mit dem Laden des Videos akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von YouTube.
Mehr erfahren

Video laden

Hoe langer je naar de video kijkt, hoe meer ongerijmdheden opvallen. In vergelijking met de andere mierenfilmen zijn de diertjes zeer hectisch en alleen nog als zwarte, druppelvormige vormen te herkennen. Poten heeft ook niemand, niet eens in de full screen modus, maar het apartste is, dat ze schijnbaar moeiteloos door elkaar lopen en soms zelfs over elkaar heen. Bijzonder duidelijk zie je dat in de timeloop.

Markierte-Ameisen_128-Farben

Mijn oude natuurkundeleraar zei bij zinloos gedrang en geduw op school altijd: “Waar een lichaam is, kan geen tweede zijn.” en dat geldt ook voor mieren.

Sinds midden jaren negentig bestaat er al een computersimulaties zoals “Gnat Cloud”, waarmee men het gedrag van zwermen op reis mathematisch kan modelleren. Met zo’n programma kun je gemakkelijk de nodige mieren maken voor zo’n film. De video is waarschijnlijk door de computer gegenereerd.

A Taxonomy and Metaphysics of Mind-Uploading

Bron: “A Taxonomy and Metaphysics of Mind-Uploading” van Keith Wiley

Deze verdenking hebben wij ook bij de overige video’s van “ViralVideoLab”, want het maken van grappig gemaakte fake-filmpjes schijnt zijn stokpaardje te zijn. Daar zie je dan papieren vliegtuigjes, die in de thermiek van kookplaten eindeloos in kringetjes draaien, de SpaceX-Tesla via de baan om de aarde de maan passeren, hommels die met een papieren bekertje wegvliegen en andere curiositeiten.

Vertaling: Petra, mimikamam.nl


Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.


2) Einzelne Beiträge (keine Faktenchecks) entstand durch den Einsatz von maschineller Hilfe und
wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)


Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Mehr von Mimikama