Facebook “virus” in omloop!


Autor: Janine Moorees
Datum: 5. April 2018

Er worden momenteel via de Facebook Messenger, dus via de privéberichten functie weer dubieuze video’s verstuurd!

Veel Facebookgebruikers hebben het over een nieuw Facebook “virus”. Dit is niet nieuw en het gaat hier niet om een virus/trojan maar om een poging om Facebookaccounts te kraken. Een phishing-poging dus. Oftewel: Onbekenden willen via deze methode jouw Facebookaccount stelen.

Verstopt achter een te vermijden Youtube-video!

Gebruikers hebben het steeds weer over een “Youtube-video”, die ze door een vriend toegestuurd hebben gekregen. Deze video is voorzien van smileys en de voornaam van de ontvanger.

Het gaat hier om dit bericht en soortgelijke berichten:

De reden waarom er momenteel zoveel gebruikers intrappen, is niet alleen de bekende afzender, maar ook het feit, dat je direct met je voornaam wordt aangesproken. In dit geval was de ontvanger “Tom”:

image

Facebook-phishing: Nieuwe oplichtingsgolf

Je krijgt een bericht via de Messenger van een echte vriend uit je vriendenlijst. In het bericht staat een link naar een video. Het Youtube-logo is hier zo geplaatst, zodat het lijkst alsof het daadwerkelijk om een op Youtube geplaatste video zou gaan. Maar dat is niet zo, want het is alleen maar een afbeelding. De link eronder leidt dan weer naar een vermeende Facebook inlogsite.

image


Ook al lijkt deze inlogsite op het eerste gezicht ECHT, toch moet je op de URL en het domein letten, want dit is NIET www.facebook.com.

Wie hier nu goedgelovig de toegangsgegevens van zijn Facebookaccount invult, speelt deze een op een naar de eigenlijke oplichters door en die hebben daardoor weer complete toegang tot het betreffende profiel. Maar niet alleen dat.

De oplichters kunnen nu ook de Facebook groepen en pagina’s, die bij het profiel horen, meteen overnemen

Let op: Open nooit zulke of soortgelijke links die naar zogenaamde video’s leiden, waarin jij zogenaamd voorkomt. Informeer de afzender over het bericht, bijvoorbeeld via WhatsApp of e-mail, want het profiel van de afzender zou al gekraakt kunnen zijn.

Help, ik ben slachtoffer van deze gemene truc!

  1. Verander meteen het wachtwoord van je Facebookaccount.
  2. Informeer iedereen op je vriendenlijst over wat er is gebeurd.
  3. Laat je pc op schadelijke software controleren.
  4. Verwijder indien nodig alle browser extensies en kijk ook of er nog anderen extensies in de browser aanwezig zijn, die je niet zelf geïnstalleerd hebt of die je niet kent.
  5. Wend je meteen tot Facebook: Als je van mening bent, dat je account gehackt of overgenomen is, moet je deze site op Facebook bezoeken om je account te beschermen. Facebook zal je vragen om je wachtwoord te veranderen en je laatste aanmeldactiviteit te controleren.
Unterstützen

FAKE NEWS BEKÄMPFEN

Unterstützen Sie Mimikama, um gemeinsam gegen Fake News vorzugehen und die Demokratie zu stärken. Helfen Sie mit, Fake News zu stoppen!


Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.


2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und
wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)


Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Mehr von Mimikama

Mimikama Workshops & Vorträge: Stark gegen Fake News!

Mit unseren Workshops erleben Sie ein Feuerwerk an Impulsen mit echtem Mehrwert in Medienkompetenz, lernen Fake News und deren Manipulation zu erkennen, schützen sich vor Falschmeldungen und deren Auswirkungen und fördern dabei einen informierten, kritischen und transparenten Umgang mit Informationen.