Huwelijkszwendelaars, bedriegers en andere oplichters zijn er al zo lang als de mensheid bestaat. Ook of vooral in het digitale tijdperk wordt het zulke figuren erg gemakkelijk gemaakt om mensen te misleiden en ze uit te buiten.

Telkens weer krijgt Mimakama aanvragen over scamminggevallen, bijvoorbeeld mensen die contact opnemen via de Messenger, die oplettende gebruikers dubieus lijken. Welke soort van scamming er zijn en hoe je dit kunt ontmaskeren, kun je in dit artikel lezen.

Iedereen heeft wel eens een vriend gehad die je misleidde. Maar wat te doen als deze vriend vanaf het begin af aan niet jouw vriend was, maar alleen maar heeft gedaan alsof hij jouw vriend was?

In moderne internettaal noem je dat dan “scamming” (Engels scam “bedrog”). In Duitsland en Oostenrijk ook bekend onder de naam “Vorschussbetrug” (voorschotsoplichterij” Meestal nemen scammers contact met hun slachtoffers op via e-mail of chataanvragen. In de loop van de tijd hebben zich verschillende vormen van oplichterij gedefinieerd. Maar ze hebben allemaal een ding gemeenschappelijk:

De weg naar het vermeende geluk loopt namelijk via vooruitbetalingen aan de oplichters.

Maar laten we van voor af aan beginnen, want iedereen heeft wel eens de naam Nigeria-Connection gehoord. De oudste truc ooit:

Nigeria-Scam (Nigeria-Connection)

Bij deze oplichterij wordt er meestal een beroep gedaan op de goedheid van een mens. Vermomd als een humanitaire dekmantel, vaak in Christus’ naam, wordt een erfenis aangekondigd, die de ontvanger voor een deel voor zichzelf mag gebruiken en een deel moet naar een goed doel. De bedrogene wordt het gevoel gegeven, goed te doen en hij ziet tegelijkertijd een zorgeloze toekomst tegemoet. De bedragen worden daarbij zo laag gekozen, dat het slachtoffer gemakkelijker een risico wil aangaan.

De scammers doen alsof ze kennis van de rekeningen van voormalige machthebbers of grote bedrijven in ontwikkelingslanden bezitten en de hulp van de ontvanger van de mail nodig hebben om die miljoenen naar het buitenland te krijgen. De in het vooruitzicht gestelde provisies lokken de slachtoffers en verleiden ze, om vooraf geld (kosten, steekpenningen enz.) over te maken.

Niet zelden worden hierbij bedrieglijk echte websites gebruikt die er op het eerste gezicht serieus uitzien. Tot het repertoire van de Nigeria-scammers behoort ook de stroman fraude, waarbij meestal dure, elektronische artikelen gekocht worden die dan naar het buitenland gestuurd moeten worden. Voor de betaling wordt een stroman betrokken, die het geld natuurlijk niet aan de verkoper geeft nadat de waren verzonden werden.

Sinds 2013 proberen Nigeria-scammers ook via Skype en Facebook contact te leggen met potentiële slachtoffers.

Aanwijzingen kunnen zijn:

  • kleine veranderingen bij de e-mailadressen van de afzender
  • meestal met logo’s, foto’s van leidende medewerkers en telefoonnummers van serieuze banken of autoriteiten vermomd
  • twijfelachtige route voor het geld → via een bepaalde binnenlandse bank naar een grote buitenlandse bank ten gunste van de ontvanger, zonder opgave van een rekeningnummer

Romance-Scam (Love-Scam)

Hier wordt de grote liefde beloofd. Deze vorm is met erg hoge emotionele stress verbonden en heeft maar een doel: de “liefste” het geld uit de zak kloppen.

Op online datingsites of ook sociale netwerken leggen de oplichters contact met het slachtoffer m.b.v. vervalste profielen en gestolen foto’s. De slachtoffers worden de eerste tijd met aandacht, liefdesverklaringen en andere charmante bedriegerij om de pink gewonden. Zodra ze een vriendschap of potentiële liefdesrelatie gevormd hebben, gaan ze een stap verder.

Ze doen alsof ze geld voor een bepaalde zaak nodig hebben (meestal emotionele inhoud, zoals geld voor een belangrijke operatie, gestolen koffers en paspoorten, onbetaald loon, enz.) en hebben daarbij goede kansen het geld van de virtuele “partner” te krijgen, omdat die op dat punt al een emotionele band met de oplichter hebben.

Ook populair is de oplichterij met de valse identiteit. De scammer geeft zich uit als Amerikaanse soldaat die uitgezonden is en doet alsof hij daardoor niet aan zijn eigen geld kan komen. Het slachtoffer moet, met de belofte dat hij het geld zo snel mogelijk teruggeeft, liefdevol geld via Western Union of MoneyGram overmaken.

Erg perfide is dat ze telefoontjes met het slachtoffer voeren, om de persoonlijke band hechter te laten worden. Hierbij worden Skype of prepaid telefoons gebruikt, waarbij je niet meer kunt nagaan wie de eigenaar is.

Aanwijzingen kunnen zijn:

  • lokken met persoonlijke ontmoetingen
  • is buiten zijn/haar schuld in de problemen geraakt
  • als betaald wordt, vraagt hij nogmaals om geld en schuift de ontmoeting op

Apartment-Scam

Een prachtig appartement voor een spotprijs? Voor scammers helemaal geen probleem!

Naar binnen gesmokkeld bij woningbeurzen op internet worden woningzoekenden bedrogen. De oplichters doen zich voor als mensen die uit Engeland of Amerika komen en een woning geërfd hebben of zeggen ooit in Duitsland of Oostenrijk gewerkt te hebben en dat ze de woning willen verhuren

Zodra het slachtoffer de eerste huur en de borg vooruitbetaald en naar een binnenlandse of buitenlandse bankrekening overgemaakt heeft, wordt door de scammer gegarandeerd dat de sleutel via de pakketdienst DHL of een agentuur aan de vermeende koper wordt gestuurd. Als de woning dan toch niet zou bevallen, zou hij kunnen reclameren, de sleutel terugsturen en het geld wordt dan geretourneerd.

Het is duidelijk dat de bedrogene het geld nooit meer terug ziet, de sleutel nooit aankomt en dat de woning vaak helemaal niet bestaat of van een andere eigenaar is, die niets van het bedrog weet.

Aanwijzingen kunnen zijn:

  • Luxe woningen voor een spotprijs
  • de verhuurder wil de sleutel per post versturen
  • een bezichtiging van de woning vooraf is niet mogelijk

Er zijn nog andere soorten van deze oplichtersmethode, die bijvoorbeeld op banen- of vakantiebeurzen binnensluipen. Maar de methode is altijd hetzelfde

Conclusie:

Nooit geld naar iemand overmaken die je niet persoonlijk hebt leren kennen of nooit gezien hebt. Die met de tijd naar geld vragen of andere dingen vragen. Wees altijd achterdochtig. Je buikgevoel zegt je vaak al vanaf het begin af aan of iets een dubieuze nasmaak heeft.

Bron: Wikipedia, Polizei Beratung

Auteur: Kathrin, mimikama.org
Vertaling: Petra, mimikama.nl


Wenn dir dieser Beitrag gefallen hat und du die Bedeutung fundierter Informationen schätzt, werde Teil des exklusiven Mimikama Clubs! Unterstütze unsere Arbeit und hilf uns, Aufklärung zu fördern und Falschinformationen zu bekämpfen. Als Club-Mitglied erhältst du:

📬 Wöchentlichen Sonder-Newsletter: Erhalte exklusive Inhalte direkt in dein Postfach.
🎥 Exklusives Video* „Faktenchecker-Grundkurs“: Lerne von Andre Wolf, wie du Falschinformationen erkennst und bekämpfst.
📅 Frühzeitiger Zugriff auf tiefgehende Artikel und Faktenchecks: Sei immer einen Schritt voraus.
📄 Bonus-Artikel, nur für dich: Entdecke Inhalte, die du sonst nirgendwo findest.
📝 Teilnahme an Webinaren und Workshops: Sei live dabei oder sieh dir die Aufzeichnungen an.
✔️ Qualitativer Austausch: Diskutiere sicher in unserer Kommentarfunktion ohne Trolle und Bots.

Mach mit und werde Teil einer Community, die für Wahrheit und Klarheit steht. Gemeinsam können wir die Welt ein bisschen besser machen!

* In diesem besonderen Kurs vermittelt dir Andre Wolf, wie du Falschinformationen erkennst und effektiv bekämpfst. Nach Abschluss des Videos hast du die Möglichkeit, dich unserem Rechercheteam anzuschließen und aktiv an der Aufklärung mitzuwirken – eine Chance, die ausschließlich unseren Club-Mitgliedern vorbehalten ist!


Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)