Iedereen kent ze, de zogenaamde “Life Hacks”. Zo worden tips genoemd over hoe je op eenvoudige wijze huishoudelijke dingen uitvoert. Bijvoorbeeld een blik openen zonder blikopener. Een van deze veel voorkomende tips beweert dat je de kunt bepalen hoe vol een batterij is door te kijken hoe hoog hij springt als je hem laat vallen. Maar is dat echt mogelijk op deze simpele manier?

Een video van maar 12 seconden lang zou laten zien dat je heel simpel door een „bounce-test“ kunt bepalen hoe vol een batterij is.

De video komt van de site „Chemistry World“ en beschrijft de uitkomst van een onderzoek van een team rond om Daniel Steingart van de Princeton University.

Hoe laat zich dat verklaren?

De verklaring hiervoor lijkt echt overduidelijk: In een volle batterij bevindt zich een gelachtige massa uit zink, mangaan. lood en lithium. Door de traagheid van deze gelei zou een volle batterij niet springen. Ontlaadt de batterij zich echter, dan wordt de hele massa vast en beweegt met dezelfde snelheid als de batterij: hij kan springen.

Duidelijk dus. Of?

Niet helemaal. Op 13 maart 2015 publiceerde het team zijn werk op „Journal of Materials Chemistry A“ nadat al enige sites vooraf over deze “Life Hack” hadden geschreven.

Image 1

Op 30 maart 2015 voelden Steingart en zijn team zich genoodzaakt op de website van de Princeton University het fenomeen een beetje simpeler uit te leggen. Want zo simpel als het lijkt, is het toch niet. Op diverse fora werd over het fenomeen gediscussieerd. Veel mensen schreven dat ze geen verschil zagen terwijl bij anderen het experiment wel werkte. Het ligt er ook aan dat verschillende batterijfabrikanten ook verschillende samenstellingen van deze gel in de batterij gebruiken. Zodat het bij sommige merken kan zijn dat ze springen, ook als de batterij vol is.

Zoals je op het screenshot hierboven kunt zien, bereikt een batterij de hoogste springhoogte al als de batterij voor de helft leeg is. Het springen berust namelijk hoofdzakelijk op het feit dat elke batterij zink bevat. Dit beweegt zich langs elkaar heen, zolang een batterij vol is. Hoe leger een batterij wordt, des te sterker verbinden zich de zinkdeeltjes zich met elkaar en vormen zo een klein netwerk van springveren. Het fenomeen is niet onbekend. In veel patenten van golfballen bevinden zich precies zulke zinkverbindingen. Maar ook als deze zinkverbinding zich gevormd heeft, is de batterij nog lang niet leeg.

Conclusie

Bij sommige merken lukt deze test, bij sommige merken niet. Een betrouwbare uitkomst of een batterij leeg is of niet, geeft de bounce-test echter niet. Het laat alleen een voor natuur- en scheikundigen zeer interessant fenomeen zien. Als “Life Hack” is deze tip echter minder goed te gebruiken.

Dus dan toch liever een batterijtester aanschaffen en springende batterijen niet gelijk weggooien. Dan is het milieu ook weer blij.

Auteur: Ralf, mimikama.org
Vertaling: Petra, mimikama.nl


Wenn dir dieser Beitrag gefallen hat und du die Bedeutung fundierter Informationen schätzt, werde Teil des exklusiven Mimikama Clubs! Unterstütze unsere Arbeit und hilf uns, Aufklärung zu fördern und Falschinformationen zu bekämpfen. Als Club-Mitglied erhältst du:

📬 Wöchentlichen Sonder-Newsletter: Erhalte exklusive Inhalte direkt in dein Postfach.
🎥 Exklusives Video* „Faktenchecker-Grundkurs“: Lerne von Andre Wolf, wie du Falschinformationen erkennst und bekämpfst.
📅 Frühzeitiger Zugriff auf tiefgehende Artikel und Faktenchecks: Sei immer einen Schritt voraus.
📄 Bonus-Artikel, nur für dich: Entdecke Inhalte, die du sonst nirgendwo findest.
📝 Teilnahme an Webinaren und Workshops: Sei live dabei oder sieh dir die Aufzeichnungen an.
✔️ Qualitativer Austausch: Diskutiere sicher in unserer Kommentarfunktion ohne Trolle und Bots.

Mach mit und werde Teil einer Community, die für Wahrheit und Klarheit steht. Gemeinsam können wir die Welt ein bisschen besser machen!

* In diesem besonderen Kurs vermittelt dir Andre Wolf, wie du Falschinformationen erkennst und effektiv bekämpfst. Nach Abschluss des Videos hast du die Möglichkeit, dich unserem Rechercheteam anzuschließen und aktiv an der Aufklärung mitzuwirken – eine Chance, die ausschließlich unseren Club-Mitgliedern vorbehalten ist!


Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)