“McDonalds verliest proces: “Vlees” in de hamburgers bestaat uit vetpasta en ammoniak!, zo luidt een statusbijdrage op Facebook waarover we diverse aanvragen hebben ontvangen.

image

Als je naar het bericht kijkt, dan kun je zien dat het op 27 juli 2016 is gepubliceerd.

image

Gepubliceerd op 27 juli 2016

image

Verder staat er:

“De prominente kok Jamie Oliver heeft een spectaculaire rechtszaak gewonnen waarin hij bewees dat de fastfoodketen in plaats van vlees -vet en ammoniak- gebruikt.”

OK! Jamie Oliver! Duidelijk.

Dit verhaal is echt niks nieuws. Het gaat hier niet om een actueel verhaal maar om een gebeurtenis uit de USA die tot 2011 en 2012 terug gaat. Jamie Oliver heeft dit incident echt aan de kaak gesteld en daarop werd het gebruik van “Pink Slime” duidelijk ingeperkt.

Nog even kort deze aanwijzing: De voorstelling als “vet en ammoniak” is niet echt juist. Het gaat om Ammoniumhydroxide dat als antimicrobiële middel wordt ingezet, om bijvoorbeeld Colibacteriën te doden en dat hier als E527 bekend is.

Het is echt zo dat Oliver in een aflevering van “Jamie Oliver’s Food Revolution” ontdekte wat er in de US-hamburgers van fastfoodketens terecht komt: hij klaagde onder andere over dat er minderwaardig rundvlees, dat anders in hondenvoer zit, met behulp van ammoniumhydroxide weer eetbaar werd gemaakt. Het product daaruit wat hij “Pink Slime” (roze slijm) noemde, was tot op dat moment officieel toegestaan in de USA. Met een aandeel van tot 15% mocht het product met deze minderwaardige massa aangevuld worden.

In de episode van “Jamie Oliver’s Food Revolution”, die op 12 april 2011 werd uitgezonden, zei Oliver:

Basically, we’re taking a product that would be sold at the cheapest form for dogs and after this process we can give it to humans

Hij zegt dus dat deze goedkope vorm van vlees, dat eigenlijk alleen voor honden wordt verkocht, hier bereid en daarna voor mensen bereid gemaakt wordt. Zoals bleek, werkten ook Burger King en Taco Bell in de USA let wel tot dit moment, volledig legaal.

Tot dit moment

De actuele Facebookbronnen noemen namelijk een ding helemaal niet: Dat ding is oud! Echt! De DailyMail kopte bijvoorbeeld op 26 januari 2012:

Victory for Jamie Oliver in the U.S. as McDonald’s is forced to stop using ‘pink slime’ in its burger recipe

De hele krantenkop is dus van eind januari 2012

image
(Screenshot: Ibitimes)

image
(Screenshot: CBS)

Ook lees je in een artikel van de Dailymail dat de beklaagde “Pink Slime” in de USA gebruikt werd. Een gebruik van “Pink Slime”, dus het bewerkte vlees kwam in het Verenigde Koninkrijk en Ierland niet voor.

Ook zijn er geen bewijzen voor het gebruik in Duitsland of Oostenrijk. De reden waarom dit onderwerp weer in de belangstelling van de gebruikers terecht kwam is het vrijhandelsverdrag TTIP en de angst dat zulke praktijken door wurgcontracten in Midden-Europa terecht komen.

Dus houden we afsluitend vast

Het gaat hier niet om een actueel verhaal, maar om een gebeurtenis uit de USA die terug gaat tot 2011 en 2012. Jamie Oliver heeft dit incident echt aan de kaak gesteld en daarna werd het gebruik van “Pink Slime” duidelijk ingeperkt.

Er zijn nu veel buitenlandse bronnen over dit onderwerp. Vanaf hier willen wij als extra informatie nog een uitvoerig Duits artikel noemen:
AMMONIUMHYDROXID Starkoch Jamie Oliver gewinnt langen Kampf gegen McDonalds

Vertaling: Petra, mimikama.nl


Wenn dir dieser Beitrag gefallen hat und du die Bedeutung fundierter Informationen schätzt, werde Teil des exklusiven Mimikama Clubs! Unterstütze unsere Arbeit und hilf uns, Aufklärung zu fördern und Falschinformationen zu bekämpfen. Als Club-Mitglied erhältst du:

📬 Wöchentlichen Sonder-Newsletter: Erhalte exklusive Inhalte direkt in dein Postfach.
🎥 Exklusives Video* „Faktenchecker-Grundkurs“: Lerne von Andre Wolf, wie du Falschinformationen erkennst und bekämpfst.
📅 Frühzeitiger Zugriff auf tiefgehende Artikel und Faktenchecks: Sei immer einen Schritt voraus.
📄 Bonus-Artikel, nur für dich: Entdecke Inhalte, die du sonst nirgendwo findest.
📝 Teilnahme an Webinaren und Workshops: Sei live dabei oder sieh dir die Aufzeichnungen an.
✔️ Qualitativer Austausch: Diskutiere sicher in unserer Kommentarfunktion ohne Trolle und Bots.

Mach mit und werde Teil einer Community, die für Wahrheit und Klarheit steht. Gemeinsam können wir die Welt ein bisschen besser machen!

* In diesem besonderen Kurs vermittelt dir Andre Wolf, wie du Falschinformationen erkennst und effektiv bekämpfst. Nach Abschluss des Videos hast du die Möglichkeit, dich unserem Rechercheteam anzuschließen und aktiv an der Aufklärung mitzuwirken – eine Chance, die ausschließlich unseren Club-Mitgliedern vorbehalten ist!


Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)