En weer ontvangen wij aanvragen over een App van “Nametests.com”. Deze toepassing wordt door veel Facebook gebruiker met veel plezier gebruikt en dit is niet het eerste bericht dat we over ze schrijven.
Nu meent een gebruiker dat zij in een betaaldiensten val zit, nadat zij de App geactiveerd heeft. Wij zijn op onderzoek uit gegaan.
Een gebruiker meldt ons:
Is dit een betaaldienst val???? Een vriendin van me zei dat ze een sms gekregen heeft nadat ze dat gedaan heeft….in de sms stond dat ze een abonnement afgesloten had….ik heb geen sms ontvangen….tenminste nog niet…
Laten we eens in detail naar deze App kijken:
Zodra men op “Klik hier” klikt, wordt men naar de website van Nametests.com omgeleid en MOET men zich met zijn Facebook account inloggen:
De gebruiker wordt hier erop gewezen, dat de eigenaar van de App TOEGANG krijgt de volgende informatie: je openbaar profiel, vriendenlijst, e-mailadres, Tijdlijnberichten en foto’s.
Klikt men nu op “Speel nu” wordt er van je AKTUELE PROFIELFOTO een schets gemaakt.
Nu kan de gebruiker, als hij dat wilt, deze schets direct op Facebook delen.
Toegang tot het OPENBAAR PROFIEL!
Zulke Apps kunnen alleen functioneren, wanneer de gebruiker toestemming geeft, dat deze App toegang krijgt tot het “OPENBARE PROFIEL”. Dit is noodzakelijk zodat deze Apps werken en de gebruiken de schets van zijn PROFIELFOTO ontvangt.
Wat ons alleen nog niet duidelijk is waarvoor de App toegang tot het emailadres nodig heeft!
De App zelf is dus quasi de voordeur tot elk gebruikersprofiel.
De gebruiker “opent” deze deur zodra hij op “Speel nu” klikt.
In dit moment staat alle beschikbare informatie die de gebruiker in zijn Facebook profiel op “openbaar” heeft staan klaar voor de eigenaar van de App. De eigenaar is nu ook in het bezit van het e-mailadres, en ontvangt zo informatie van de statusberichten en de foto’s van de vriendenlijst.
Dit is „noodzakelijk“, zodat gebruikers nu diverse tests / analyse kunnen spelen. Zoals bijv.
Al deze spellen/testen hebben elke keer weer toegang op de gegevens van elke Facebook gebruiker.
In het geval van de “eerste foto” krijgt de App toegang tot:
n openbaar profiel
n vriendenlijst
n e-mailadres
n tijdlijnberichten
n foto’s
Ja, het mag dan wel zijn dat deze tests en analyse spellen diverse informatie van de gebruiker nodig heeft om de gebruiker een uitkomst van deze test te geven. Maar zou je echt zo VRIJ met deze INFORMATIE om moeten gaan?
Met maar een klik heb je je gegevens aan de eigenaar van deze App aangeleverd.
NOU EN?
Natuurlijk kun je zeggen: “NOU EN?” dan verwijder ik die App toch weer uit mijn Facebook instellingen?
Maar let op!
Hier word die App (toepassing) alleen van het Facebook profiel verwijderd, maar de gegevens zelf niet. De eigenaar van deze App heeft nog altijd jouw gegevens. Men ziet dit ook in het volgende scherm die de gebruiker te zien krijgt.
“Let op: nametests.com heeft mogelijk nog steeds de gegevens die je hebt gedeeld. Voor meer informatie over het verwijderen van deze gegevens, kun je contact opnemen met nametests.com of het Privacybeleid van nametests.com bekijken.”
Aan deze tekst erkent men dat de genoemde GEBRUIKERSGEGEVENS bij de EIGENAAR van de App in een DATABANK zijn opgeslagen!
OK! Om informatie te krijgen over hoe men deze gegevens verwijderen kan moeten we dus het privacy beleid bekijken!
“Hint: Als je deze in een Word – document kopieert (lettertype Times-New-Roman en dan letter grote 12px, heb je een document van 13 pagina’s voor je) Om heel eerlijk te zijn welke gebruiker leest nu vooraf een privacy beleid van 13 pagina’s lang door, voor dat je op “Aanmelden op Facebook” klikt ”
Laten we maar eens geen zoeken naar:”….hoe men deze gegevens verwijderen kan”
Zodra we op de woorden privacy beleid van nametests.com klikken dan wordt er een website geopend met een Engelse tekst. Laten we maar eens zoeken met de browser zoek tool (Ctrl+f) op het woord “remove” zodat we snel wijzer worden. Maar het woord “remove” is in het hele beleid niet te vinden.
– Het woord “remove”, hier onder in die rode balk, is op deze website niet te vinden
Dan gaan we het maar eens proberen met het woord “Facebook”, eens kijken of we daarmee wijzer worden:
Hier staat dus eigenlijk, dat de gebruiker zich o.a. met een “Facebook – ID” kan aanmelden. En dat het afhankelijk is van de gebruiker welke gegevens vrij komen. Het komt er dus op neer dat de gebruiker dus alle GEGEVENS vrij geeft, die op “OPENBAAR” ingesteld zijn.
Dit kun je vinden onder5.3:
“The data can differ, depending on the provider and the selections of the user; normally these are the e-mail address and the user name. In case of Facebook, this is also the – so called – „public profile information“ that can be seen by everyone. This includes the name, profile and cover picture, gender, networks (i.e. school or working place), user name (Facebook URL) and user identification number (Facebook ID).
Vertaling:
De gegevens kunnen verschillen, afhankelijk van de aanbieder en de instellingen van de gebruiker; normaal gesproken is dit het e-mailadres en de gebruikersnaam. In het geval van Facebook, is dit ook de – zogenaamde – „openbare profielgegevens“ die gezien kunnen worden door iedereen. Dit omvat de naam, het profiel en de profiel foto, geslacht, netwerken (bijvoorbeeld school of werkplek), gebruikersnaam (Facebook URL) en het identificatienummer van de gebruiker (Facebook ID).”
Het wachtwoord wordt niet vrij gegeven. Als de gebruiker deze „Derde authenticatie“ (Facebook – login) niet meer gebruiken wil dan moet hij/zij deze onder zijn Apps verwijderen. En zoals al op Facebook werd vermeld:
“Als de gebruiker de data bij de Service Provider wil verwijderen, dan moeten ze hun account bij de Service Provider annuleren.”
Maar wat kan er nu gebeuren als de gebruiker de App niet verwijderd of zijn gegevens niet laat verwijderen bij de eigenaar van de App?
Dan zou punt 25 van het privacy beleid in werking treden en die luidt: “ADVERTISEMENT CONSENT”
Ja hoor daar is die dan! Als we ons nog herinneren kunnen, heeft de eigenaar van de App ook het e-mailadres van de gebruiker.
Door de activering van deze App heeft de gebruiker zijn toestemming gegeven voor…..
“…via electronic channels, like e-mail and/or push messages related to: test drives, cars, product samples, free coupons, sweepstakes, discount offers, credits or loans, finances, insurances, travel, applications, social media, editorial content and offers, quizzes, personality tests, smartphones, videos, mobile games & applications, newsletters, toolbars, browser addons, software, insurances, investments, dating, mobile communications, complimentary tickets, gifts, online games, travel deals, newspapers, magazines, special offers, sim cards, games, electricity, energy related offers, telecommunication services, surveys, market research, fashion, cosmetics, photo products, mail orders, imaging products.
Vertaling:
…via elektronische kanalen, zoals e-mail en / of push-berichten met betrekking tot: testritten, auto’s, product samples, gratis coupons, sweepstakes, korting aanbiedingen, kredieten of leningen, financiën, verzekeringen, reizen, applicaties, sociale media, redactionele inhoud en aanbiedingen, quizzen, persoonlijkheidstests, smartphones, video’s, mobiele games en applicaties, nieuwsbrieven, werkbalken, browser add-ons, software, verzekeringen, investeringen, het dateren, mobiele communicatie, gratis tickets, cadeaus, online games, vakantie, kranten, tijdschriften, speciale aanbiedingen, sim-kaarten, games, elektriciteit, energie gerelateerde aanbiedingen, telecommunicatiediensten, enquêtes, marktonderzoek, mode, cosmetica, fotoproducten, mail bestellingen, imaging producten.”
Conclusie:
We willen echt geen spelbreker zijn. Iedereen kan deze test uitvoeren zodat je ziet hoe je er over 40 jaar uit ziet of welke onderbroek je vrienden dragen.
MAAR eigenlijk zou je in je achterhoofd moeten houden, dat zulke analyse App‘ s diverse privégegevens
vrijgeven en voor een hoop ergernis kunnen zorgen.
De vraag is of je dat wilt!
En of de “ruil” wel rechtvaardig is. Zijn MIJN GEGEVENS even veel waard als de ergernis, die ik na deze tests krijg?
Je wilt graag reclame e-mails krijgen?
Natuurlijk, als je echt graag reclame e-mails wilt krijgen met de volgende thema’s:
“testritten, auto’s, product samples, gratis coupons, sweepstakes, korting aanbiedingen, kredieten of leningen, financiën, verzekeringen, reizen, applicaties, sociale media, redactionele inhoud en aanbiedingen, quizzen, persoonlijkheidstests, smartphones, video’s, mobiele games en applicaties, nieuwsbrieven, werkbalken, browser add-ons, software, verzekeringen, investeringen, het dateren, mobiele communicatie, gratis tickets, cadeaus, online games, vakantie, kranten, tijdschriften, speciale aanbiedingen, sim-kaarten, games, elektriciteit, energie gerelateerde aanbiedingen, telecommunicatiediensten, enquêtes, marktonderzoek, mode, cosmetica, fotoproducten, mail bestellingen, imaging producten.”
Dan kan je gerust deze App‘ s jou toestemming geven. Waarom niet (En ja, dat was ironisch bedoeld)
Wat we hier op dit punt nog niet hebben uitgevonden is, dat men hier ook aan een sms dienst vast kan komen te zitten.
Ga alsjeblieft voorzichtig met je gegevens om en stel je Facebook profile iets beter in.
“Info: Zodat je meteen de melding krijgt dat je aangemeld moet zijn bij Facebook.”
Haakje zetten bij:
Ø Aanmeldingswaarschuwingen: E-mailadres & Facebook meldingen ✔
Verwijderen:
Ø verwijder Apps/ toepassingen die je niet gebruikt ✖
Inhoud, contacten en zoeken:
Ø Wie kan jou toekomstige tijdlijnberichten zien: “Vrienden”
Ø Wie kan je vriendschapsverzoeken sturen: “Iedereen” of “Vrienden van Vrienden”. Wij raden aan om te kiezen voor “Vrienden van Vrienden”.
Haakje verwijderen bij:
Ø Wil je dat zoekmachines buiten Facebook doorverwijzen naar je profiel? Het haakje VERWIJDEREN.
Zichtbaarheid beperken:
Ø Wie kan berichten plaatsen op je tijdlijn? “Vrienden”
Ø Berichten controleren waarin je door vrienden bent getagd voordat ze op je tijdlijn worden weergegeven? “Ingeschakeld”
Ø Wie kan berichten op je tijdlijn zien waarin je bent getagd? Onze aanbeveling: “Vrienden”
Ø Wie kan zien wat anderen op je tijdlijn plaatsen? Onze aanbeveling: “Vrienden”
Ø Tags controleren die mensen toevoegen aan je eigen berichten voordat de tags worden weergegeven op Facebook? “Ingeschakeld”
Ø Wie kan je sociale acties zien die zijn gekoppeld aan advertenties? “Niemand”
ZDDK-Tip:
1) Zo verberg je je vriendenlijst voor anderen
2) De privacy instellingen voor foto’s
3) Vrienden in je lijst sorteren
En….
Ø Verwijder de cookies van de browser, als je dit hebt afgerond
Ø Zet de GPS op je Smartphone
Ø Gebruik Facebook via je de browser van je mobiele telefoon en niet via de Facebook-App
Ø Voor Facebook een eigen browser gebruiken. Dus één voor Facebook en één voor de rest.
Verder…
Ø Iedereen is zelf verantwoordelijk voor wat Facebook over hen weet. Post alleen die dingen die je ook hardop op straat zou zeggen. Je hoeft niet je complete leven op Facebook te posten
Auteur: Tom, Mimikama.at
Vertaling: Janine, Mimikama.nl
Wenn dir dieser Beitrag gefallen hat und du die Bedeutung fundierter Informationen schätzt, werde Teil des exklusiven Mimikama Clubs! Unterstütze unsere Arbeit und hilf uns, Aufklärung zu fördern und Falschinformationen zu bekämpfen. Als Club-Mitglied erhältst du:
📬 Wöchentlichen Sonder-Newsletter: Erhalte exklusive Inhalte direkt in dein Postfach.
🎥 Exklusives Video* „Faktenchecker-Grundkurs“: Lerne von Andre Wolf, wie du Falschinformationen erkennst und bekämpfst.
📅 Frühzeitiger Zugriff auf tiefgehende Artikel und Faktenchecks: Sei immer einen Schritt voraus.
📄 Bonus-Artikel, nur für dich: Entdecke Inhalte, die du sonst nirgendwo findest.
📝 Teilnahme an Webinaren und Workshops: Sei live dabei oder sieh dir die Aufzeichnungen an.
✔️ Qualitativer Austausch: Diskutiere sicher in unserer Kommentarfunktion ohne Trolle und Bots.
Mach mit und werde Teil einer Community, die für Wahrheit und Klarheit steht. Gemeinsam können wir die Welt ein bisschen besser machen!
* In diesem besonderen Kurs vermittelt dir Andre Wolf, wie du Falschinformationen erkennst und effektiv bekämpfst. Nach Abschluss des Videos hast du die Möglichkeit, dich unserem Rechercheteam anzuschließen und aktiv an der Aufklärung mitzuwirken – eine Chance, die ausschließlich unseren Club-Mitgliedern vorbehalten ist!
Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)