Nie mehr wichtige Faktenchecks verpassen!
Melden Sie sich für unseren WhatsApp-Channel, die Smartphone-App (für iOS und Android) oder unseren Newsletter an und erhalten Sie alle Faktenchecks und Updates sofort. Einfach anmelden, immer einen Schritt voraus!
Telkens weer choqueert het ouders en grootouders als vreemde mensen de foto van hun kinderen op Facebook delen. Ze schelden, ze schreeuwen, ze dreigen en ze doen aangifte. Maar aan het eind is de oplossing gemakkelijk: ze hebben het zelf in de hand en ze zijn ook zelf “schuldig”.
Natuurlijk begrijpen we de situatie op zich, dat het “fout” aanvoelt, als vreemden jouw persoonlijke foto’s delen. Maar als je een foto op Facebook uploadt en de privacy instellingen op openbaar hebt staan, dan is geen enkel probleem voor Facebooksites als “Henriëttes Kinderbasar” of “Little Miss & Mister” om jouw persoonlijke foto’s te delen.
Want Facebook zegt in de eigen gebruikersvoorwaarden: “Voor inhoud waarvoor intellectuele-eigendomsrechten gelden, zoals foto’s en video’s (IE-inhoud), geef je ons specifiek de volgende toestemming met inachtneming van je privacy- en toepassingsinstellingen: je verleent ons een niet-exclusieve, overdraagbare, sublicentieerbare, royaltyvrije en wereldwijde licentie voor het gebruik van IE-inhoud die je op of in verband met Facebook plaatst (IE-licentie).” Daarmee legitimeert de Facebookgebruiker dat de eigen inhoud in het kader van de bepaalde privacy instellingen op Facebook gedeeld mag worden. Wat gebeurt er als volledige vreemde mensen op een site foto’s delen, die ze zelf niet geüpload hebben? Mogelijk ook kinderfoto’s van vreemden? Geen reüpload geen veranderen en ook geen denigrerende reacties – alleen maar delen?
Ook als de betroffen persoon zich ergert: de politie zal niets kunnen doen. Want de site zelf – de sitebeheerder zelf – heeft geen wet overtreden. Er wordt geen copyright en er worden geen persoonlijke rechten door deze site geschonden. De methode die Henriettes Kinderbasar gebruikte, is volledig legaal! Technisch en ook juridisch gezien DELEN de sitebeheerders kinderfoto’s die door ouders/grootouders op Facebook geplaatst werden en die de status OPENBAAR hebben.
Probleemgeval reacties
Juridisch problematisch wordt het als op dat moment de reacties respectloos zijn of worden. Wij adviseren niet alleen om geen reactie te geven, maar veroordelen dit soort beledigingen ook. De aanpak zou dus zijn, als je al naar de politie gaat, dit soort beledigingen mee te nemen, omdat dat niet is toegestaan. Tot slot nog een keer voor alle duidelijkheid:
Lieve ouders, JULLIE kunnen dat zelf stoppen!
Als jullie willen dat Henriettes Kinderbasar verdwijnt, sluit dan de toevoer af, door geen foto’s van kinderen meer “openbaar” te plaatsen. In alle gevallen daar hebben de ouders ZELF foto’s van hun kinderen geplaatst en de status “openbaar” gekozen. Henriettes Kinderbasar doet niets anders dan foto’s op Facebook delen, met behulp van de functie “delen”, Daarmee laat de site zien, wat er met foto’s die de status “openbaar” hebben of Facebook, mogelijk is. Jullie hebben het zelf in de hand om deze foto’s van de site te laten verdwijnen: verander de privacy instellingen. Zodra jullie de status “openbaar” veranderen in “vrienden”, is het over met het delen:
Onderwerp kinderfoto’s op Facebook
Natuurlijk is het aan de ouders zelf om foto’s van hun kinderen op Facebook te posten. Maar let in hemelsnaam op de privacy instelling. Zo informeert Facebook over de instelling “openbaar”:
Informatie die je openbaar deelt: Als je informatie “openbaar” deelt (bijvoorbeeld als je bij de doelgroepen “openbaar” kiest), wordt dat als openbare informatie behandeld. Als je iets deelt en geen doelgroep of een andere privacy instelling kiest, is deze informatie ook openbaar. [1]
En ook:
Personen die niet bij Facebook zijn aangemeld kunnen toch dingen zien die je met het openbare publiek gedeeld hebt, zoals ook jouw openbare informatie (bijv. je naam, profielfoto, achtergrondfoto, geslacht en je netwerken). [2]
Nog een aanwijzing van ons: ZDDK / Mimikama / EDDK staat in geen enkele verbinding met deze sites! Noch met “Little Miss & Mister” noch met destijds Henriettes Kinderbasar.
Dus, lieve ouders, het ligt aan jullie hoe jullie kinderen op Facebook gedeeld kunnen worden! Begrijp wat er op Facebook gebeurt, begrijp hoe de privacy instellingen werken. JULLIE hebben het in de hand.
Previewfoto Artikel: Andrey Arkusha / Shutterstock.com
Vertaling: Petra, mimikama.nl
Wenn dir dieser Beitrag gefallen hat und du die Bedeutung fundierter Informationen schätzt, werde Teil des exklusiven Mimikama Clubs! Unterstütze unsere Arbeit und hilf uns, Aufklärung zu fördern und Falschinformationen zu bekämpfen. Als Club-Mitglied erhältst du:
📬 Wöchentlichen Sonder-Newsletter: Erhalte exklusive Inhalte direkt in dein Postfach.
🎥 Exklusives Video* „Faktenchecker-Grundkurs“: Lerne von Andre Wolf, wie du Falschinformationen erkennst und bekämpfst.
📅 Frühzeitiger Zugriff auf tiefgehende Artikel und Faktenchecks: Sei immer einen Schritt voraus.
📄 Bonus-Artikel, nur für dich: Entdecke Inhalte, die du sonst nirgendwo findest.
📝 Teilnahme an Webinaren und Workshops: Sei live dabei oder sieh dir die Aufzeichnungen an.
✔️ Qualitativer Austausch: Diskutiere sicher in unserer Kommentarfunktion ohne Trolle und Bots.
Mach mit und werde Teil einer Community, die für Wahrheit und Klarheit steht. Gemeinsam können wir die Welt ein bisschen besser machen!
* In diesem besonderen Kurs vermittelt dir Andre Wolf, wie du Falschinformationen erkennst und effektiv bekämpfst. Nach Abschluss des Videos hast du die Möglichkeit, dich unserem Rechercheteam anzuschließen und aktiv an der Aufklärung mitzuwirken – eine Chance, die ausschließlich unseren Club-Mitgliedern vorbehalten ist!
Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)