Natuurlijk zijn vanuit de media de verschillende geheime diensten, o.a. NSA, GCHQ en ook de Nederlandse AIVD bekend en present.
Maar die jagen toch alleen maar op zware misdadigers, voor hen zijn onze privégegevens toch compleet irrelevant?
FOUT! Soms is het genoeg om contact met bepaalde personen te hebben om in het vizier van de geheime diensten te komen. En die gegevens worden jaren, soms zelfs decennia lang opgeslagen, bewaard en indien nodig gebruikt.
Niet alleen de inhoud van gegevens, maar ook de zogenaamde metadata, zulke die het wanneer en waar en hoe van bijvoorbeeld een gesprek opslaan, kunnen opgevangen en gebruikt worden.
We hebben ons al met de gedachte verenigd, dat de geheime diensten onze gegevens verzamelen en opslaan, het laat alleen een wee gevoel in de maag achter als je je er van bewust wordt dat de bikinifoto’s van de vakantie net zo open liggen als de vermeende privéberichten aan je geliefde.
Niet alleen de geheime dienst, maar ook criminele organisaties en dubieuze gegevenshandelaren hebben grote interesse in allerlei persoonlijke data en die houden zich meestal aan geen wet in de wereld.
Zonder de juiste versleuteling is het bijna onmogelijk ze tegen te houden, de gegevens te stelen. Deze gegevensdiefstal gebeurt meestal ongemerkt, en wie de gevoelige gegevens heeft en waarvoor ze gebruikt worden, blijft open.
In een eerder artikel, met de titel: “Wie ein Geheimagent”, bevindt zich een handleiding voor het genereren van keys, gedetailleerd uitgelegd.
Hoe deze werkwijze van communicatie een beetje vereenvoudigd kan worden, en weliswaar, als OpenPGP in jouw e-mailprogramma wordt ingevoegd, wordt in onderstaande video uitgelegd.
Video: Thunderbird: Mail versleutelen
In de interface van de app “Thunderbird” kun je in de Addon-manager op zoek gaan en naar “enigmail” zoeken.
Als je Enigmail uitkiest, kan je het via de button “aan Thunderbird toevoegen” installeren en invoegen. (Zou dit mislukken, kun je de uitbreiding Enigmail ook handmatig op Google zoeken en downloaden)
In het laatste geval gaat je weer via de addon-manager en kies je “uit data” installeren uit om de handmatige enigmail-uitbreiding op te nemen. Daarna wordt je gevraagd om Thunderbird opnieuw te starten. Voer de herstart uit en je komt bij de enigmail installatieassistent. Als die niet automatisch opent, vind je hem onder Enigmail → inrichtingsassistent.
Ga naar de geavanceerde instellingen en genereer een nieuw sleutelpaar, of je importeert jouw al gegenereerde sleutelpaar om deze te gebruiken. Kies voor dat laatste gewoon de beveiligde gegevens met de sleutels uit.
Daarmee is de inrichting afgesloten. Als je fijnere instellingen wilt hebben, vind je deze onder Enigmail → instellingen.
Daar kun je controleren of het pad voor GNUPG goed is aangelegd, dus tot het installeren van gpg.exe leidt. Dat is standaard ingesteld, maar soms kan het tot fouten komen.
Voor het geval complicaties bij het volgens van de handleiding ontstaan, dan loont het om een blik op deze instelling te werpen. Onder passphrase onthouden kun je instellen hoe lang het individuele wachtwoord, dat je voor de sleutel hebt vastgelegd, onthouden moet worden. Het is natuurlijk veiliger, de tijd, indien mogelijk, kort te houden, ten gunste van het comfort kan je hier ook langere tijdsbestekken instellen.
Onder “verzenden” en de handmatige versleutelingsinstellingen kun je dan vastleggen wanneer en in welke gevallen je versleutelde berichten wilt versturen. In het menupunt “sleutelkeuze” kun je afsluitend handmatige regels, die zich aanpassen aan de communicatiepartner, vastleggen en bewerken.
Met deze methode kun je de gegevens- maar vooral de tekstoverdracht veiliger en zonder veel toestanden gebruiken.
Het stelen van versleutelde berichten is bijna onmogelijk. Gevoelige communicatie moet uitsluitend per PGP plaatsvinden. Vraag je bij wat je schrijft altijd af of je zou willen dat je werkgever of een nog onbekende buurman het leest. Als je deze vraag met een nadrukkelijk “nee” beantwoordt, moet je deze voorzichtigheid ook op internet behouden en versleuteld met je gesprekspartner communiceren.
Nederlandse link voor installatie https://toolbox.bof.nl/handleiding/e-mail-versleuteling-op-windows/
Vertaling: Petra, mimikama.nl
Wenn dir dieser Beitrag gefallen hat und du die Bedeutung fundierter Informationen schätzt, werde Teil des exklusiven Mimikama Clubs! Unterstütze unsere Arbeit und hilf uns, Aufklärung zu fördern und Falschinformationen zu bekämpfen. Als Club-Mitglied erhältst du:
📬 Wöchentlichen Sonder-Newsletter: Erhalte exklusive Inhalte direkt in dein Postfach.
🎥 Exklusives Video* „Faktenchecker-Grundkurs“: Lerne von Andre Wolf, wie du Falschinformationen erkennst und bekämpfst.
📅 Frühzeitiger Zugriff auf tiefgehende Artikel und Faktenchecks: Sei immer einen Schritt voraus.
📄 Bonus-Artikel, nur für dich: Entdecke Inhalte, die du sonst nirgendwo findest.
📝 Teilnahme an Webinaren und Workshops: Sei live dabei oder sieh dir die Aufzeichnungen an.
✔️ Qualitativer Austausch: Diskutiere sicher in unserer Kommentarfunktion ohne Trolle und Bots.
Mach mit und werde Teil einer Community, die für Wahrheit und Klarheit steht. Gemeinsam können wir die Welt ein bisschen besser machen!
* In diesem besonderen Kurs vermittelt dir Andre Wolf, wie du Falschinformationen erkennst und effektiv bekämpfst. Nach Abschluss des Videos hast du die Möglichkeit, dich unserem Rechercheteam anzuschließen und aktiv an der Aufklärung mitzuwirken – eine Chance, die ausschließlich unseren Club-Mitgliedern vorbehalten ist!
Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)