Anke M., uit ons team is dierenarts. Ze heeft op haar Duitstalige site belangrijke informatie gepubliceerd!
Omdat we zo’n groot bereik hebben, mogen we de volgende tips aan alle honden- en katteneigenaren doorgeven!
Oud en nieuw met de hond – wat nu?
Hoe met vuurpijlen en knalvuurwerk omgaan?
Onze honden hebben een gehoor, dat vier keer beter is als dat van mensen. Daarom zijn zulke harde geluiden voor dieren sowieso stressvol. Daar komen dan ook de vele gekleurde lichten bovenop. Honden kunnen niet begrijpen, waar dat knallen vandaan komt en waarom alle mensen ineens jubelen! Daar worden veel honden bang van.
Wat kun je doen?
Het is belangrijk het dier niet overmatig gerust te stellen of te aaien, omdat dat de angst versterkt (baasje en vrouwtje moeten mij geruststellen, dus hier klopt iets niet) Maar troosten is uitdrukkelijk toegestaan.
Dr. Ute Blaschke-Berthold van Cumcane heeft dit nader verklaard:
Nu is de vraag: WAT is troosten? Hoe ziet dat eruit? Is het typisch menselijk gedrag of liggen de wortelen in het dierenrijk?
In de gedragsbiologie is er voor het fenomeen van het troosten een vakterm, Social Support! Dat betekent “sociale ondersteuning” en het is een van de criteria voor coöperatief gedrag in groepen. Mensen laten dit gedrag zien, maar ook veel andere dieren, die in groepen leven, zijn in daartoe in staat, geven en halen social support. Social support betekent, groepsleden in stressvolle situaties door lichamelijke nabijheid en aandacht helpen. Lichamelijke nabijheid en aandacht door partners verlaagt de bloeddruk, hartfrequentie en de spiegel van stresshormonen. En helpt beangstigende situaties beter aan te kunnen.
Zou social support tot een verergering van angsttoestanden leiden, dan had dit socio-positieve gedrag in de loop van de ontwikkelingsgeschiedenis niet kunnen blijven bestaan! Geen enkele groep kan het gebruiken, dat hun leden steeds banger worden.
Hondenbezitters zouden zich moeten oriënteren op sociaal gedrag en hun dieren genoeg social support geven, om ze door het stressvolle oud en nieuw te helpen. Alles, wat de hond echt ontspant, is social support en dus toegestaan. Negeren of zelfs wegsturen, beschadigt de relatie tussen mens en hond, en dat is dus niet sociaal!
(CR: Dr. Blaschke-Berthold)
Het is aanbevolen om met de hond naar een rustigere plek te gaan en hem daar kunstjes en bevelen – die hij al kent – uit te laten voeren, terwijl het knalt. Dat verbindt het dier met veiligheid en laat hem ook zien, dat de situatie niet gevaarlijk is. (Als ik hier “zit” en “plaats” moet doen, kan het allemaal niet zo erg zijn!)
Kalmerende middelen vind ik in principe, zonder onderzoek en een aanwijzing door de dierenarts, niet zinvol, omdat dat de angst eventueel nog kan versterken.
Bij zeer angstige honden kan de Tellington-Touch (Ttouch) ook helpen: cirkelvormige bewegen op de huid en de oren werken rustgevend. Touch-cirkels worden met de vingertoppen of met de bal van de hand uitgevoerd. Je beweegt de hand in een 1 ¼ cirkel en verschuift dan je hand en begint aan een nieuwe cirkel (werkt ook bij mensen).
Zou je hond bij stress niet tot diarree neigen, dan kun je hem in de middag nog een keer eten om vol te raken geven. (Een volle maag is rustgevend).
Je kunt de hond ook in een aparte, ietwat donkere kamer brengen en daar muziek met een gelijkmatig ritme laten lopen. (hetzelfde principe, als bij puppy’s met de wekker!)
Als een hond zo panisch reageert, dat hij plast, jankt, van angst verstart, zich liever voor een auto werpt of uit het raam springt van angst, dan heb je meer hulp nodig. Deze honden hebben medicijnen nodig.
Zou het niet zonder medicijnen werken, dan is er de mogelijkheid om een pasta met de werkstof dexmedetomedine of een benzodiazepine in te zetten. Let er wel op, dat je daar al 3-4 dagen voor die tijd mee begint. Daarom is een afspraak voor de 28e nodig.
Uit dierenbeschermingsredenen wijzen we de inzet van Azepromazine af. De dieren nemen met deze stof alles nog waar, maar kunnen er dan niet meer op reageren, wat de angst kan versterken. De hond ziet er alleen rustig uit.
AZEPROMAZINE hoort NOOIT in een angstige hond!!!
Voor de minder grote angsthazen is er Tryptophan, dan kan je bij de hond tot 31 december 2017 halen. Voor katten moet je eerder beginnen (5-7 dagen)
Nu nog onze huiskatten
In principe geldt alles wat voor de hond geldt, ook voor onze katten. Echter hebben zij minder problemen met oud en nieuw.
De katten die naar buiten mogen, moeten echter van 31 december ‘s middags tot 1 januari ‘s avonds binnen blijven, zodat ze niet midden in het geknal terecht komen of in gevaar worden gebracht door blindgangers.
Ook voor katten helpt een rustige kamer met muziek en social support. Tryptophan helpt bij katten echt goed, maar daar moet je al 5-7 dagen voor oud en nieuw mee beginnen.
Over Bachbloesem en andere homeopathische middelen, die kunnen door het placebo-effect (ik krijg iets goeds en fijn, dus met mij gaat het ook goed) nuttig zijn, maar een farmacologische werking hebben deze middelen niet.
Dan liever een klein beetje advocaat van de lepel voor de angstige hond, maar ook dat alleen na overleg met de dierenarts, want ook dat kan angst veroorzaken.
Tot slot het belangrijkste:
Blijf zelf rustig en gelaten en laat uw huisdier daarmee zien, dat er geen gevaar bestaat!
En wie huisdieren heeft, moet die ook met oud en nieuw niet alleen laten, helemaal niet, als ze bang zijn, want dat is onze verantwoordelijkheid.
Met deze tips zou je ontspannen het nieuwe jaar in kunnen gaan. Gelukkig nieuwjaar.
Auteur: Anke M., mimikama.org
Vertaling: Petra, mimikama.nl
Wenn dir dieser Beitrag gefallen hat und du die Bedeutung fundierter Informationen schätzt, werde Teil des exklusiven Mimikama Clubs! Unterstütze unsere Arbeit und hilf uns, Aufklärung zu fördern und Falschinformationen zu bekämpfen. Als Club-Mitglied erhältst du:
📬 Wöchentlichen Sonder-Newsletter: Erhalte exklusive Inhalte direkt in dein Postfach.
🎥 Exklusives Video* „Faktenchecker-Grundkurs“: Lerne von Andre Wolf, wie du Falschinformationen erkennst und bekämpfst.
📅 Frühzeitiger Zugriff auf tiefgehende Artikel und Faktenchecks: Sei immer einen Schritt voraus.
📄 Bonus-Artikel, nur für dich: Entdecke Inhalte, die du sonst nirgendwo findest.
📝 Teilnahme an Webinaren und Workshops: Sei live dabei oder sieh dir die Aufzeichnungen an.
✔️ Qualitativer Austausch: Diskutiere sicher in unserer Kommentarfunktion ohne Trolle und Bots.
Mach mit und werde Teil einer Community, die für Wahrheit und Klarheit steht. Gemeinsam können wir die Welt ein bisschen besser machen!
* In diesem besonderen Kurs vermittelt dir Andre Wolf, wie du Falschinformationen erkennst und effektiv bekämpfst. Nach Abschluss des Videos hast du die Möglichkeit, dich unserem Rechercheteam anzuschließen und aktiv an der Aufklärung mitzuwirken – eine Chance, die ausschließlich unseren Club-Mitgliedern vorbehalten ist!
Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)