Het is weer eens zover, een heftige kop bereikte per aanvraag het Mimikama-kantoor: “Er zijn echt veel mensen die deze drank drinken. Maar ze weten niet wat ze zichzelf daarmee aandoen.” Ergens … ja ergens komt ons deze kop bekend voor.
Tenminste de kop, want de video hebben we nog niet eerder gezien. Het gaat over cola – en om dat, wat cola allemaal in het menselijk lichaam aan zou kunnen richten.
Deze melding is te vinden op het entertainment platform “Gut für Dich”. Daar staat onder de kop “Dit gif tast je botten aan. Maar toch zijn er mensen die het dagelijks drinken” [1] ook het bijbehorende artikel. “Gut für Dich” hoort bij Heftig co.
Harde woorden – waar komen ze vandaan?
De vraag is nu, waar het entertainment platform “Gut für Dich” deze schitterende stellingen vandaan haalt. “Gut für Dich” geeft 2 verschillende bronnen aan, die beide niet de oorsprong van de inhoud zijn. Onder het artikel wordt de bron “Pulptastic” genoemd. In de tekst wordt naar de blog van ene Dr. West Conner verwezen. Nu is de link naar de laatste blog weliswaar correct, maar waar het noemen van ene “Dr. West Conner” vandaan komt, is twijfelachtig. Want de blog wordt niet door een dr. West Conner beheerd, maar door Niraj Naik, een voormalige apotheker die nu o.a. de blog “The renegade pharmacist” beheert.
(Screenshot: RenegadePharmacist)
In dit artikel is er alleen een previewfoto en een verzameling van verschillende uitwerkingen die cola op het lichaam heeft (kan hebben). De website Renegade Pharmacist zegt over zichzelf dat het alleen maar als entertainment is bedoeld, en minder voor informatie over genezing, voorzorg of behandeling van ziektes ( This website is for information and entertainment purposes only. It is not intended to cure, prevent or treat any disease. ).
Dit is nog altijd niet de bron!
Want ook de blogger betrekt zijn informatie van een andere plaats en wel uit een artikel van Blistree des Autors Wade Meredith aus dem Jahre 2010. Dit origineel uit 2010 heeft geen bronnen of wetenschappelijke gegevens aangegeven, die deze stellingen onderschrijven. Nul komma nul. Niets. Er zijn slechts 7 stellingen, die aantonen wat het lichaam binnen 60 minuten na het drinken van een blikje cola op gruwelijke wijze overkomt. Een interessant feit is dat dit originele artikel trouwens het volgende over coffeïne beweert:
It is now assured that you’ll evacuate the bonded calcium, magnesium, and zinc that was headed to your bones as well as sodium, electrolytes, and water. […]
But not before infusing it with valuable nutrients your body could have used for things like hydrating your system, or building strong bones and teeth.
Duits artsenblad 2006
Draaien we de tijd nog een beetje terug: het Duitse Artsenblad beschreef in 2006 [2] in het artikel “Osteoporose: Coladrankjes als bottenrovers?” al dat er geen noemenswaardige verbanden zijn. Een studie van de Tufts universiteit in Boston liet zien dat als überhaupt(!) dan cola-drinkende vrouwen boven de 50 een 5,4% kleinere botdichtheid aan de driehoek van Ward (het skelet in de buurt van de bovenbeenhals) hebben dan niet cola drinkende vrouwen. Bij mannen vond men helemaal geen verschil.
Het artsenblad verwijst hierbij ook naar de originele resultaten: “Consuming coal may up osteoporosis risk for older women” [3]. Hier lees je het zelfs nog duidelijker: er is geen concreet bewijs voor het feit dat Cola de botten beschadigt.
„there is no concrete evidence that an occasional cola will harm the bones,“
Geen aangetaste botten
Hier staat er dus niets over, dat cola gif zou zijn of dat botten aangetast worden. Natuurlijk zou elk mens zich er bewust van moeten zijn dat cola niet echt de gezondste drank is. (Opmerking van de auteur: ik drink zelf al heel lang geen cola meer) Zelfs de auteur van het oorspronkelijke artikel distantieert zich aan het einde een beetje van zijn 7 stellingen, doordat hij oproept tot matig gebruik van alle soorten limonade:
Coke itself isn’t the enemy here. It’s the dynamic combo of massive sugar doses combined with caffeine and phosphoric acid, which are found in almost all sodas. Moderation, people!
(Bron: Blistree)
Ook wordt het originele artikel al in de commentaren aan stukken gescheurd, grotendeels op grond van de niet onderbouwde beweringen en deels ook daar het aantonen van fouten. Natuurlijk is het doel van de auteur om erop te wijzen dat je limonade en cola in matige hoeveelheden moet drinken, echter de achterliggende feiten hebben deels geen basis.
Drama, Baby!
En nu heeft het entertainment platform “Gut für Dich” van cola nogmaals een bottenvretend gif gemaakt. Dat is natuurlijk flink overdreven, ook als de video optisch goed te bekijken is.
Maar het drama is, het is hot, dat is als borsten en kattenfoto’s in een keer! Maar Heftig.com zou niet Heftig.co zijn als dat niet precies bedoeld zou zijn. Drama. Hoe zeer je deze “gezondheidsinformatie” van Heftig.co en het entertainment platform “Gut für Dich” serieus moet nemen, zeggen de beheerders van de site uiteindelijk zelf:
2.2 De inhoud van ons portaal mag niet voor het maken, de keus of het gebruik van een eigen diagnose of behandelingsmethode gebruikt worden. Voor schade die daaruit ontstaat, zijn wij niet verantwoordelijk, in dat geval geldt punt 3 uit deze gebruiksvoorwaarden.
2.3 Ons portaal is noch bedoeld, noch geschikt om professionele adviezen, behandelingen, diagnoses enz. door artsen, apotheken, psychotherapeuten, natuurgenezer en/of andere medische vakmensen te vervangen, te complementeren of te weerspreken. We vragen alle gebruikers met gezondheidsklachten, maakt niet uit welke dat zijn, indien nodig altijd professionele medische hulp te zoeken in plaats van zelf behandelingen of op basis van dit portaal te beginnen, te veranderen of stop te zetten.
2.4 We wijzen er nadrukkelijk op dat gebruikers, waarop een of meerdere punten van de hieronder beschreven eigenschappen van toepassing zijn, de informatie van ons portaal niet of niet zonder overleg met de medische vakmensen en/of behandelend arts moeten toepassen:
- kinderen en jongeren;
- zwangere vrouwen;
- mensen met diabetes;
- mensen met stofwisselingsziektes;
- mensen met ziektes van de bloedcirculatie;
- mensen met chronische ziektes;
- mensen met andere gezondheidsschade en/of ziektes;
- mensen met allergieën;
- verslaafde mensen en mensen die onder invloed van verdovende middelen staan;
- Mensen met over- of ondergewicht.
Vertaling: Petra, mimikama.nl
Wenn dir dieser Beitrag gefallen hat und du die Bedeutung fundierter Informationen schätzt, werde Teil des exklusiven Mimikama Clubs! Unterstütze unsere Arbeit und hilf uns, Aufklärung zu fördern und Falschinformationen zu bekämpfen. Als Club-Mitglied erhältst du:
📬 Wöchentlichen Sonder-Newsletter: Erhalte exklusive Inhalte direkt in dein Postfach.
🎥 Exklusives Video* „Faktenchecker-Grundkurs“: Lerne von Andre Wolf, wie du Falschinformationen erkennst und bekämpfst.
📅 Frühzeitiger Zugriff auf tiefgehende Artikel und Faktenchecks: Sei immer einen Schritt voraus.
📄 Bonus-Artikel, nur für dich: Entdecke Inhalte, die du sonst nirgendwo findest.
📝 Teilnahme an Webinaren und Workshops: Sei live dabei oder sieh dir die Aufzeichnungen an.
✔️ Qualitativer Austausch: Diskutiere sicher in unserer Kommentarfunktion ohne Trolle und Bots.
Mach mit und werde Teil einer Community, die für Wahrheit und Klarheit steht. Gemeinsam können wir die Welt ein bisschen besser machen!
* In diesem besonderen Kurs vermittelt dir Andre Wolf, wie du Falschinformationen erkennst und effektiv bekämpfst. Nach Abschluss des Videos hast du die Möglichkeit, dich unserem Rechercheteam anzuschließen und aktiv an der Aufklärung mitzuwirken – eine Chance, die ausschließlich unseren Club-Mitgliedern vorbehalten ist!
Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)