Zitten er in baarden meer fecale bacteriën dan in een toilet? Op Facebook doet juist een bericht uit 2015 de ronde.

Hierin staat: Onderzoeker zegt: In sommige baarden zitten meer fecale bacteriën dan in een toilet.

Klopt dat? Zeggen we het maar zo …

Een Chinees spreekwoord luidt: “Voor de luis is een baard al een groot bos.”

Maar wat is een baard dan voor kiemen? Baarden – een onderwerp waarbij mannen en vrouwen elkaar maar graag in de haren (hihihi) vliegen

Terwijl mannen vaak graag en trots een baard laten staan, wijzen veel vrouwen het “gezichtsbontje” af omdat hij prikt bij het kussen, niet bijgehouden wordt of hij staat de man misschien gewoon niet.

Deze dames krijgen nu hoop, want momenteel gaat er een nieuwsbericht viraal, dat door de gezamenlijke media braaf wordt weergegeven. Waardoor het waar moet zijn … of?

Mens en gezondheid.infonu:

Image 1

RTL Nieuws:

Image 2

Metro:

Image 3

Welingelichte kringen:

Image 4

De oorsprong van dit bericht is de zender KOAT 7 in Albuquerque, New Mexico:

clip_image012

Daar zegt men:

”Een handvol mannen verklaarden zich bereid voor Action 7 News een uitstrijkje van hun baard te laten maken. De resultaten laten zien dat sommige baarden zo vies als een toilet zijn”

Verder gaat het erover dat zijn in de baardmonsters vaak bacteriën bevonden, die je ook in de darm en in poep vindt.

Deze bacteriën zullen weliswaar niemand ziek maken, maar verontrustend is het wel,

Grijnzend zien we al vrouwen met het scheerapparaat in de hand op hun mannen afgaan, maar stop!

David Col, van beroep microbioloog aan de University of California, heeft het bericht en de daarbij behorende 90 seconden lange TV-bericht bekeken en heeft er het een en ander over te zeggen.

Het is zo dat er in baardmonsters “Enterobacteriën” gevonden werden. Dat is een grote groep bacteriën, waarvan vele soorten ook de darmen bewonen en daardoor natuurlijke ook in poep te vinden zijn. Maar ook dat sommigen “niet-darmbewoners” zijn.

In de test werd een “handvol” baarden getest. Voor een studie klinkt dat niet echt als voldoende. Maar laten we dat maar zo staan. Want een groot manco aan deze test was, dat er geen vergelijkbare monsters van net geschoren mannen waren. Bacteriën van alle soorten vindt met namelijk op het hele lichaam, overal. De meesten zijn onschuldig, vele zelfs nuttig. De vraag is dus of men meer bacteriën in een baard vindt dan op gezichten zonder baard. En vooral, wat men voor bacteriën vindt.

Komen nog een keer op de enterobacteriën terug.

Zoals reeds gezegd, zijn veel bacteriën van deze familie darmbewoners. Veel echter ook niet. De conclusie “enterobacteriën bevinden zich in de baard, daarmee heb je poepbacteriën in je gezicht” is dus misleidend. Dat is hetzelfde als wanneer je zegt: “Oh, een kattenhaar op de bank. Er moet hier ergens een leeuw zitten!” Want enterobacteriën bevinden zich overal op de huid, op kaas, planten, zaad, water en in het aardrijk. Deze bacteriën zijn zo tamelijk alomtegenwoordig, met of zonder baard.

Maar misschien is de baart toch onhygiënisch?

Waar moet minutieus op de hygiëne gelet worden? Juist, in ziekenhuizen. Het “Journal of Hospital Infection” interesseerde zich ook voor dit onderwerp en publiceerde in 2014 een studie over de bacteriënecologie van ziekenhuismedewerkers met baarden.

Het resultaat: De bacteriënculturen op de gezichten van mannen met baarden verschillen niet van mannen zonder baarden.

Gevaar toch nog afgewend, mannen. De baard mag eraan blijven. Graag gedaan!

Auteur: Ralf, mimikama.org
Vertaling: Petra, mimikama.nl

Bronnen:
koat.com
Wikipedia: Enterobakterien
Journal of Hospital Infection (PDF-Dokument)
slate.com

Unterstütze jetzt Mimikama – Für Wahrheit und Demokratie! Gründlicher Recherchen und das Bekämpfen von Falschinformationen sind heute wichtiger für unsere Demokratie als jemals zuvor. Unsere Inhalte sind frei zugänglich, weil jeder das Recht auf verlässliche Informationen hat. Unterstützen Sie Mimikama

Mehr von Mimikama

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)