Virussen waardoor je gechanteerd kunt worden (ransomware) zijn de laatste jaren een van de grootste cyberbedreigingen geworden. Zodra een ransomware-trojaan (Trojaans paard) je systeem binnendringt, versleutelt het stiekem gegevens, inclusief belangrijke documenten, video’s en foto’s. Dat gebeurt allemaal op de achtergrond, zodat het slachtoffer er helemaal niets van merkt.

clip_image002

Als het programma zijn schadelijke werk gedaan heeft, informeert het virus (de Trojaan) het slachtoffer dat de gegevens versleuteld zijn. Je moet losgeld betalen om weer bij je gegeven te kunnen komen. Dat is meestal een paar honderd dollar, te betalen in Bitcoins.

Veel slachtoffers van ransomware hebben helaas te weinig technische kennis, zodat ze eerst uit moeten zoeken wat bitcoins zijn en hoe ze die kunnen betalen.

Wat zo lastig en gemeen aan ransomware is, is het feit dat de gegevens gewoon op je computer staan. Erg vervelend en vooral frustrerend. De gegevens zijn aanwezig, maar zonder de decoderings-key zijn ze niet te openen.

Omdat ransomeware steeds problematischer wordt, zou het goed zijn om je computer te beschermen om infecties te voorkomen. Het is altijd nog lastiger om met de consequenties van een ransomware-infectie om te gaan dan om je voor die tijd er tegen te beschermen.

 10 simpele tips waarmee je jouw gegevens tegen chanterende virussen kunt beschermen:

1. Maak regelmatig een back-up van al je belangrijke data

Wij raden je aan om van alle data altijd 2 back-ups te maken. Een back-up die je in een cloud opslaat (bijv. diensten zoals Dropbox, Google Drive, enz.) en een back-up op een extern opslagmedium zoals een externe harde schijf, een USB-stick of een laptop. Zodra de back-ups gemaakt zijn, hoef je alleen nog maar te zorgen voor speciale rechten om de data te bewerken of wissen. Het „plan B-apparaat“ zou alleen schrijf- of leesrechten moeten hebben, zodat de data niet bewerkt of gewist kan worden. De back-ups kunnen je bij alle mogelijke problemen helpen – ook bij het per ongeluk wissen van belangrijke data of bij een fout van je harde schijf.

2. Controleer regelmatig of je back-ups nog in orde zijn.

Er kunnen altijd fouten optreden die je data beschadigen.

3. Cybercriminelen verspreiden zeer vaak vervalste e-mails.

Cybercriminelen verspreiden vaak valse emails die op berichten van onlineshops of (online) banken lijken. Ze proberen de gebruiker op schadelijke links te laten klikken en/of virussen verder te verspreiden. Dat heet phishing. Met deze kennis kun je anti-spam maatregelen nemen. Het is beter om nooit een bijlage/attachment van een onbekende afzender te openen.

4. Vertrouw niemand.

Schadelijke links kunnen je ook van vrienden op sociale netwerken, collega’s of partners bij online spelletjes krijgen, als hun account gehackt is.

5. Schakel de functie „bestandsnaamextensies weergeven“ bij Windows instellingen in.

Daardoor is het gemakkelijker om potentiële virussen te herkennen. Omdat trojaners ook programma’s zijn, moet je bij extensies zoals „exe“, „vbs“ en „scr“ in mails of berichten altijd voorzichtig zijn. Je moet sowieso goed oppassen omdat veel bekende extensies ook gevaarlijk kunnen zijn. Want cybercriminelen maken vaak gebruik van meerdere extensies, om schadelijke data zoals video’s, foto’s of documenten te camoufleren (bijv. Hot-chics-avi.exe oder report. Doc. Scr)

6. Regelmatig updaten.

Update regelmatig je systeem, de browser, de anti-virusoftware en andere geïnstalleerde programma’s. Want cybercriminelen maken vaak misbruik van de lekken in deze programma‘ om je systeem binnen te dringen.

7. Gebruik betrouwbare anti-virussoftware.

Gebruik betrouwbare anti-virussoftware om je apparatuur tegen ransomsoftware te beschermen. Wij raden Kaspersky Internet Security aan, die alle soorten virussen blokkeert en in geval van besmetting alle belangrijke data door een bijzondere functie beschermt.

8. Onbekende processen op je computer.

Als je een fout of onbekend proces op je computer ontdekt, moet je meteen de internetverbinding onderbreken. Want als ransomesoftware nog niet de decoderings-key op de computer gewist heeft, heb je nog de kans dat je de data kunt herstellen. Echter maken nieuwe soorten ransomesofware gebruik van voorgeprogrammeerde keys, zodat dit misschien niet werkt.

9.  Betaal geen losgeld!

Mocht je onverhoopt tot de ongelukkigen horen van wie de data versleuteld is, betaal dan geen losgeld – behalve als je je data dringend nodig hebt. Want met elke betaling maak je daders sterker.

10. In geval van een besmetting…

Als je computer besmet is met ransomsoftware, probeer dan achter de naam van het virus te komen. Als het om een oudere versie gaat, kun je je data relatief snel zelf weer herstellen. Want oudere ransomware is nog niet zo perfect. Politie en veiligheidsexperts (inclusief experts van Kaspersky Lab) werken samen om de daders te pakken. Om er voor te zorgen dat herstel-tools op internet tot onze beschikking staan. Daarmee heb je misschien de mogelijkheid om je versleutelde data zonder betaling van losgeld terug te krijgen. Op  kaspersky.de kun je deze mogelijkheid uitproberen.

We bieden momenteel op onze site een 60-dagen testversie van Kaspersky Internet Security – Multi device 2016 als gratis download aan.

Deze uitstekende oplosing beschermt je PC, Mac en Androidapparatuur zoals smartphone of tablet tegen veel internetgevaren.

Hartelijk dank aan onze  Kooperationspartner Kaspersky Lab  voor het ter beschikking stellen voor deze inhoud en tips

Vertaling: Petra, mimikama.nl


Wenn dir dieser Beitrag gefallen hat und du die Bedeutung fundierter Informationen schätzt, werde Teil des exklusiven Mimikama Clubs! Unterstütze unsere Arbeit und hilf uns, Aufklärung zu fördern und Falschinformationen zu bekämpfen. Als Club-Mitglied erhältst du:

📬 Wöchentlichen Sonder-Newsletter: Erhalte exklusive Inhalte direkt in dein Postfach.
🎥 Exklusives Video* „Faktenchecker-Grundkurs“: Lerne von Andre Wolf, wie du Falschinformationen erkennst und bekämpfst.
📅 Frühzeitiger Zugriff auf tiefgehende Artikel und Faktenchecks: Sei immer einen Schritt voraus.
📄 Bonus-Artikel, nur für dich: Entdecke Inhalte, die du sonst nirgendwo findest.
📝 Teilnahme an Webinaren und Workshops: Sei live dabei oder sieh dir die Aufzeichnungen an.
✔️ Qualitativer Austausch: Diskutiere sicher in unserer Kommentarfunktion ohne Trolle und Bots.

Mach mit und werde Teil einer Community, die für Wahrheit und Klarheit steht. Gemeinsam können wir die Welt ein bisschen besser machen!

* In diesem besonderen Kurs vermittelt dir Andre Wolf, wie du Falschinformationen erkennst und effektiv bekämpfst. Nach Abschluss des Videos hast du die Möglichkeit, dich unserem Rechercheteam anzuschließen und aktiv an der Aufklärung mitzuwirken – eine Chance, die ausschließlich unseren Club-Mitgliedern vorbehalten ist!


Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)