Vooraf: Zie je zo’n post op Facebook, negeer die dan alsjeblieft. Dit is een nep kansspel. Je ziet dit bericht, omdat een van je vrienden aan dit spel heeft deelgenomen en dit “moest” delen. (Gedetailleerde informatie aan het einde van het artikel)

Het kansspel zelf werd NIET door RYANAIR in het leven geroepen. Er zitten gegevenshandelaren achter deze oplichterij. Hun enige doel is, om aan de gegevens van internetgebruikers te komen.

Het gaat om dit kansspel in deze status op Facebook:

image
Zulke berichten worden meestal gedeeld door mensen, die in je vriendenlijst staan. Klik je op het bericht, dan komt je op een vervalste website van “Ryanair” terecht. Daar moet de gebruiker 3 vragen beantwoorden. Heb je de vragen beantwoord, dan moet de gebruiker nog twee stappen afwerken, zodat hij zogenaamd tickets van Ryanair krijgt. Wat natuurlijk NOOIT GAAT GEBEUREN.
foto van Janine Moorees.
Je moet het BERICHT nu “DELEN” (share op Facebook). Door deze stap, komt het momenteel ook tot de hierboven genoemde berichten. Daarna moet je in de tweede stap op een “like” knop klikken.

Het doel is, dat de gebruiker hier op de “like” knop klikt.

Er zit hier geen Facebookpagina, maar een website achter verstopt. Op deze website kan de gebruiker aan het dubieuze kansspel deelnemen. En dat is precies, waar deze gemene truc om draait.
MIMIKAMA


GEGEVENSHANDELAREN!

Waar de meesten hier niet aan denken is, dat het hier om JULLIE GEGEVENS gaat. Oftewel, jullie gegevens worden in een databank opgeslagen en de deelnemer mag zich vervolgens op ettelijke RECLAMEMAILS, RECLAME TELEFOONTJES en nog veel meer “verheugen”.
Deze informatie, ook steeds in een andere vorm, vindt de gebruiker in de KLEINE LETTERTJES onderaan het kansspelformulier:

“Ja, ik stem toe, dat een deel van de in de sponsorenlijst opgevoerde bedrijven me per post, telefoon of e-mail of SMS over aanbiedingen informeert. De keuze uit de bedrijven die meedoen, kunt u zelf beïnvloeden. De toestemming kan ik altijd weer intrekken. Meer informatie vindt u hier”

Maar er is meer!

In de meeste gevallen, worden dit soort gegevens doorverkocht. Zo’n gegevensbestand levert de verkoper in ieder geval een paar Euro op.

… gegevensverzamelaars en lead generatoren

Exact deze methode, maar dan met andere waardebonnen als lokvogel, zijn we al vaker tegengekomen. Zo verzamelen naast Proleagion, met dezelfde methode, ook andere lead generatoren gegevens – zeer tegen de zin van de als lokvogel gebruikte bedrijven in. Tot nu toe zijn daarbij meestal Proleagion, adpublisher, red lemon media GmbH, Lead Spot Media, 7sections GmbH en Planet49 opgevallen.

Het gaat hier dus om gegevensverzamelaars!

Er wordt de gebruiker hier wat beloofd en voorgehouden, wat helemaal niet klopt. Het bericht geeft de gebruiker de indruk, dat hij vliegtickets zou kunnen winnen. Maar dat is helemaal niet zo.
BLIJF VER UIT DE BUURT van zulke KANSSPELEN! Je krijgt niet zomaar iets cadeau.

Vertaling: Petra, mimikama.nl

Unterstütze jetzt Mimikama – Für Wahrheit und Demokratie! Gründlicher Recherchen und das Bekämpfen von Falschinformationen sind heute wichtiger für unsere Demokratie als jemals zuvor. Unsere Inhalte sind frei zugänglich, weil jeder das Recht auf verlässliche Informationen hat. Unterstützen Sie Mimikama

Mehr von Mimikama

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)