Dat moet fake zijn.

Op 25 maart 2016 publiceerde een Facebook gebruiker deze foto en beweerde dat op 29 mei 2016 a.s.een zeldzaam verschijnsel te zien zal zijn: de „Green Moon“

image

Het fenomeen wordt door de maker van het bericht uitgelegd:

Voor degenen die meer willen weten over hoe dit verschijnsel ontstaat … Zondag 29 mei is het de hele nacht van de zevende planeet, Uranus. Deze staat dan zeer dicht bij de maan. De groene reus is dan slechts 4 ° naast de maan.

Vervolgens gaat de auteur verder in op de afstand tussen de aarde en Uranus, en legt uit hoe je die het beste kunt zien. Uranus zelf heeft voor het menselijk oog, een blauwe groenachtige kleur en wordt het beste waargenomen met verrekijker of telescoop, aangezien het vrij ver van de aarde staat.

Een oude foto

De, duidelijk bewerkte, foto van de Maan is afkomstig van een Blog uit 2010 en heeft niets te maken met een Kosmisch verschijnsel. De voorloper van de foto stamt uit april 2008 van ene Rosa Mund. Dat was gebaseerd op een feitelijke gebeurtenis, waarbij de maan echter niet echt Roze was, maar wees naar tradities van Noord Amerikaanse oerbewoners die de maan gebruikten voor het aankondigen van evenementen. Zo stond de volle maan in januari voor de volle Maan van de Wolf en de Roze Maan  in april verwees naar de kleur van de lentebloemen.

pinkmoon

De wetenschappelijke site „Sea and Sky“ geeft een chronologische volgorde van alle astronomische gebeurtenissen in 2016. Op 6 mei 2016 is er een Nieuwe maan. Een volle Blauwe maan op 21 mei 2016, maar er wordt geen Groene maan verwacht. Het lijkt erop dat degene die de Groene maan foto geplaatst heeft, dit als grap deed, en deze werd al snel zonder context verspreid op Facebook.

Historische Context

De roze maan heeft dus een minimale historische oorsprong, alleen de verwijzing naar de bloemenkleur in de lente. De Groene maan is een grap. Er staat geen astronomische gebeurtenis te wachten op 29 mei 2016.

Er bestaat wel een vergelijkbaar maan  fenomeen dat wordt beschreven in de „Farmer Almanac,“ en gaat over de Volle Maan in augustus. Ook wel „De volle maan van de steur“ en „de volle maan van groene maïs“ genoemd, maar die heeft ook niets te maken met de kleur van de maan, maar met natuurverschijnselen.

Bronnen:

Auteur: Jens, Mimikama.at
Vertaling: Suzanne, Mimikama.nl

 

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)