Nie mehr wichtige Faktenchecks verpassen!
Melden Sie sich für unseren WhatsApp-Channel, die Smartphone-App (für iOS und Android) oder unseren Newsletter an und erhalten Sie alle Faktenchecks und Updates sofort. Einfach anmelden, immer einen Schritt voraus!


Gestolen foto’s, gestolen identiteit, gelogen verhalen – zo spelen click-verzamelaars met de gevoelens van mensen.

Deze foto van een jonge vrouw in het ziekenhuis wordt keer op keer weer geüpload, opnieuw gedeeld en van een andere tekst voorzien. Soms heet ze Jessica, soms zou haar moeder van mening zijn dat ze nergens gedeeld zal worden, omdat ze kanker heeft en soms vraagt ze om felicitaties of om het beroemde amen.

Het gaat om deze post, waarover we sinds enige tijd weer aanvragen krijgen:

image

Tekst bij de foto:

Mijn moeder zei dat niemand me deelt omdat ik kanker heb….. mag ik je amen hier hebben? als je je niet voor mij schaamt

Feitencheck

Helaas konden we de ware identiteit van de jonge dame niet achterhalen, maar een ding is duidelijk: Deze foto wordt als clickbait misbruikt.

We kunnen de foto terug volgen naar 14 maart 2017 en het spoort eindigt bij een Facebookaccount van een vrouw met de naam Gelmi. Dit account bestaat niet meer.

Op Twitter kun je nog een post van 15 maart 2017 in het Frans vinden:

Op de website Le Salon de Soli vind je het account van Mari Gelmi, echter als bijdrage van een potentieel fake profiel. Ook de collega’s van Snopes en Hoax Melding kregen soortgelijke resultaten.


Click-Farming

Na deze tijd vind je de foto steeds weer op Twitter en Facebook. En wel in combinatie met verschillende, zogenaamd daarbij behorende achtergrondverhalen.

Zo gaan er meerdere versies rond, zoals bijvoorbeeld dat het om een Jessica zou gaan, die aan leukemie lijdt en vandaag jarig zou zij. Je moet haar feliciteren. Op Facebook werd de foto met een stukje tekst aangevuld: Share If You Love My Smile.

En hier zijn we alweer bij het standpunt terecht gekomen. Deze sites willen profijt trekken uit deze foto. Ze lokken er gebruikers mee en verleiden ze tot interactie op de site. Een “vind ik leuk”, een reactie of het wordt gedeeld. Zo maken click-verzamelaars Facebookpagina’s groot en kunnen ze ze in de toekomst verkopen.

Met gestolen foto’s van zieke mensen, kinderen of dieren proberen deze click-verzamelaars de gebruikers emotioneel te chanteren. Over het algemeen zijn zulke trucs, om clicks te verzamelen erg twijfelachtig.

Niemand wil ongevoelig zijn en het is deze emotionaliteit van de mensen, die zulke paginabeheerders als doelgroep hebben. Want reageer je niet, dan ben je een “slecht” mens en wie wil dat nou zijn?

En daarbij kan het ze niet schelen, dat ze foto’s gebruiken die helemaal niet hun eigendom zijn en dat ze daarbij leugens vertellen en verspreiden.

Een gebruiker uit onze community heeft het zeer treffend geformuleerd:

De beheerders van zulke pagina’s zouden zich eigenlijk moeten schamen (…), dat ze met goedkope trucjes zoals dezen clicks en likes verzamelen, daar poëziealbumwijsheden bij verspreiden en vaak genoeg ook nog het copyright negeren, om dan, als de site groot genoeg is, plotseling commercieel te worden en kleding of snuisterijen te verkopen. (…)

Conclusie:

Wie de vrouw op de foto is, is helaas onbekend.

Maar de foto wordt door veel Facebookpagina’s en Twitteraccounts als clickbait misbruikt, om gebruikers te manipuleren, zodat ze voor interactie op de pagina zorgen.

Vertaling: Petra, mimikama.nl


Wenn dir dieser Beitrag gefallen hat und du die Bedeutung fundierter Informationen schätzt, werde Teil des exklusiven Mimikama Clubs! Unterstütze unsere Arbeit und hilf uns, Aufklärung zu fördern und Falschinformationen zu bekämpfen. Als Club-Mitglied erhältst du:

📬 Wöchentlichen Sonder-Newsletter: Erhalte exklusive Inhalte direkt in dein Postfach.
🎥 Exklusives Video* „Faktenchecker-Grundkurs“: Lerne von Andre Wolf, wie du Falschinformationen erkennst und bekämpfst.
📅 Frühzeitiger Zugriff auf tiefgehende Artikel und Faktenchecks: Sei immer einen Schritt voraus.
📄 Bonus-Artikel, nur für dich: Entdecke Inhalte, die du sonst nirgendwo findest.
📝 Teilnahme an Webinaren und Workshops: Sei live dabei oder sieh dir die Aufzeichnungen an.
✔️ Qualitativer Austausch: Diskutiere sicher in unserer Kommentarfunktion ohne Trolle und Bots.

Mach mit und werde Teil einer Community, die für Wahrheit und Klarheit steht. Gemeinsam können wir die Welt ein bisschen besser machen!

* In diesem besonderen Kurs vermittelt dir Andre Wolf, wie du Falschinformationen erkennst und effektiv bekämpfst. Nach Abschluss des Videos hast du die Möglichkeit, dich unserem Rechercheteam anzuschließen und aktiv an der Aufklärung mitzuwirken – eine Chance, die ausschließlich unseren Club-Mitgliedern vorbehalten ist!


Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)