En weer duikt de waarschuwing op voor dubieuze hackers, die zogenaamd alle accounts „hacken“. We leggen er weer de nadruk op: Dit bedrog bestaat weliswaar, maar er wordt niets gehackt! Het draait om NAGEMAAKTE profielen en wij laten jullie zien hoe jullie je daar tegen kunnen afschermen.
Daarom kort:
- het zijn GEEN hackers
- het gaat om profieloplichting
- het bestaat al minstens 4 jaar
- wij waarschuwen daar al minstens 4 jaar voor
Daar wordt een social engineering trick mee bedoeld, die er al sinds jaren is. De volgende status bedoelt in werkelijkheid geen “hacker” maar een profieloplichter. Deze en soortgelijke teksten zorgen alleen maar voor verwarring:
SOS SOS SOS LIEVE VRIENDEN
Alle accounts worden gehackt. De profielfoto en naam worden gebruikt om een nieuw Facebook-account te maken. Dan vragen ze jullie vrienden of ze willen schrijven en jullie vrienden denken dan het jullie het zijn. Vanaf dat tijdpunt kunnen hackers schrijven wat ze willen onder jullie naam!!….
Neem alsjeblieft geen tweede vriendschapsaanvraag van me aan!!
Kopieer dit bericht op jullie tijdlijn zodat al jullie vrienden gewaarschuwd zijn! Niet delen. Maak een kopie en plaats het dan op je tijdlijn. Bedankt! Het verschijnt op mijn nieuwsovericht en wordt ook in mijn groep gepost.
Ik zou graag weten wat er aan de hand is. Alvast bedankt voor het werk wat jullie doen om het te controleren.
Al sinds jaren waarschuwen wij ervoor dat internetoplichters Facebookprofielen kopiëren (kijk daarvoor ook op: Gekopieerd Facebook-profiel! Een recente zaak)
Bedoeld wordt het kopiëren van het profiel- en de omslagfoto. Met deze foto’s openen ze een nieuw account met precies dezelfde naam als het account waar ze de foto’s van gekopieerde hebben. Er zijn dan ineens 2 profielen die compleet identiek zijn.
Hebben de oplichters het account, dan klikken ze zich door de vriendenlijst en schrijven alle vrienden een persoonlijk bericht en proberen met deze truc geld van je vrienden af te troggelen. Bijna iedere dag hoor je dat er altijd slachtoffers zijn.
Het zijn geen hackers!
Begin februari 2016 publiceerde de Wirtschaftswoche (Duits tijdschrift) onder de titel “Facebook und die Fake-Profile: So schützen Sie sich vor Abzocke durch falsche Freunde” (Facebook en nep-profielen: Zo bescherm je je tegen diefstal door foute vrienden) ook een uitgebreid artikel over dit onderwerp, waarbij wij advies hebben gegeven.
Feit is: Profielkopieën zijn niets nieuws, maar een irritante en dure manier van oplichting. Naast het reputatieverlies van het gekopieerde profiel lopen de vrienden van dat profiel het risico om bestolen te worden.
Vanaf hier willen we jullie graag laten zien hoe je in 4 stappen je facebookprofiel zo goed als mogelijk kunt afschermen, zodat er geen kopie van gemaakt kan worden. Van SOS of van alom vertegenwoordigde hackers te spreken is onzin. Zorg er gewoon voor dat je inhoud veilig (alleen zichtbaar voor vrienden) is en het risico op profielkopieën daalt snel!
Ze leren, ze ontwikkelen zich op taalgebied en inhoudelijk verder. En ze zijn net als voorheen gevaarlijk. Dat laten we zien met een actueel voorbeeld.
Over gekopieerde facebookprofielen hebben we het al vaker gehad, dat willen we ook niet steeds herhalen. We wijzen slechts op het proces, zoals dat in het bij de voorbereiding verloopt. Kort gezegd: het zijn geen hackers maar oplichters die een profiel 1:1 namaken en vriendschapsaanvragen sturen naar dezelfde mensen waarmee het originele profiel bevriend is. Daarna doen ze alsof ze deze persoon zijn en vragen om het mobiele nummer en bestellen met dit nummer dure betaalcodes. Ze vragen deze codes via een PB weer op. Lees ook “Gefälschte Facebookprofile – geprellte Freunde – teure Rechnungen”
Onderwerp in de video vanaf minuut 6:04
En ze gaan door
Naar aanleiding van de vele waarschuwingen en de verhoogde oplettendheid van vele gebruikers hebben ze helaas geleerd en zich verbeterd. In plaats van lompe zinnen zoals “geef nummer!” of “ik heb code nodig” worden tegenwoordig inhoudelijk begrijpelijke zinnen gemaakt, die tenminste enigszins plausibel klinken. De nieuwe truc:
Ik heb een weddenschap met een vriend en degene die wint wordt voor een etentje uitgenodigd. Wees niet bang, dit bericht is gratis OK
Een ZDDK-gebruiker heeft ons dit toegestuurd, wat het klassieke principe laat zien. Nieuw is verbeterde inhoudelijke beschrijving, net als een andere betaaldienst die gebruikt wordt. Het verloop is echter hetzelfde: De vraag om je mobiele nummer, het versturen van een code en daarna het vragen om alsjeblieft de code te noemen.
Voorheen werd PayPal altijd als betaaldienst aangegeven. De nieuwe test laat zien dat in dit geval de aanbieder Boku Inc. (BOKU – Online Credits) gebruikt wordt. “No card. No bank. No problem” zegt men daar. Er wordt een code per sms gestuurd, die in te lossen is voor geld. Pay by Mobile wordt dat genoemd en het wordt bij je telefoonrekening opgeteld. Wie de transactiecode heeft, die bezit ook het tegoed.
Vertaling: Petra, Mimikama.nl
Wenn dir dieser Beitrag gefallen hat und du die Bedeutung fundierter Informationen schätzt, werde Teil des exklusiven Mimikama Clubs! Unterstütze unsere Arbeit und hilf uns, Aufklärung zu fördern und Falschinformationen zu bekämpfen. Als Club-Mitglied erhältst du:
📬 Wöchentlichen Sonder-Newsletter: Erhalte exklusive Inhalte direkt in dein Postfach.
🎥 Exklusives Video* „Faktenchecker-Grundkurs“: Lerne von Andre Wolf, wie du Falschinformationen erkennst und bekämpfst.
📅 Frühzeitiger Zugriff auf tiefgehende Artikel und Faktenchecks: Sei immer einen Schritt voraus.
📄 Bonus-Artikel, nur für dich: Entdecke Inhalte, die du sonst nirgendwo findest.
📝 Teilnahme an Webinaren und Workshops: Sei live dabei oder sieh dir die Aufzeichnungen an.
✔️ Qualitativer Austausch: Diskutiere sicher in unserer Kommentarfunktion ohne Trolle und Bots.
Mach mit und werde Teil einer Community, die für Wahrheit und Klarheit steht. Gemeinsam können wir die Welt ein bisschen besser machen!
* In diesem besonderen Kurs vermittelt dir Andre Wolf, wie du Falschinformationen erkennst und effektiv bekämpfst. Nach Abschluss des Videos hast du die Möglichkeit, dich unserem Rechercheteam anzuschließen und aktiv an der Aufklärung mitzuwirken – eine Chance, die ausschließlich unseren Club-Mitgliedern vorbehalten ist!
Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)