Waarom dreigt er gevaar als je een geldstuk in je autodeur vindt?


Autor: Janine Moorees
Datum: 2. Mai 2017

“VOORZICHTIG! – Als je een geldstuk in je autodeur vindt, dreigt groot gevaar!”

Zo begint een status op Facebook, waarover we diverse aanvragen kregen.

clip_image002

Volg je de status, dan krijg je te lezen, dat criminelen dat gedaan hebben, zodat ze dan jouw auto kunnen stelen. Zoals bijvoorbeeld:

“Meestal zoeken dieven auto’s uit, die buiten voor een huis staan. Ze steken dan het geld in de deur en komen dan de volgende nacht terug om de auto te stelen”

Het is je reinste bullshit. Met zulke beweringen maak je alleen maar internetgebruikers bang!

Waar gaat het over? Door de munt wordt zogenaamd het afsluitsysteem van jouw auto afstandsbediening verstoord. Wat echter niet klopt.

Wij hebben deze zaak al in januari 2016 een keer behandeld.

Het zou er om gaan, dat bij niet helemaal afgesloten deurgreep, een voertuig niet af te sluiten is. Er zijn automerken waarbij dat gaat en merken waarbij dat niet gaat. Het komt er altijd op aan, hoe gevoelig de deuropener is. Als je tijdens het sluiten door middel van de knop of sleutel nog aan een deurgreep trekt en die minstens voor de helft aangetrokken is, dan gaan voertuigen direct weer op slot.

Maar dat is duidelijk te horen, omdat het hierbij 2 keer “klikt”. Alleen een dunne cent is meestal te weinig, maar als de deurgreep werkelijk ver genoeg geopend is, gaat hij direct weer op slot (wat ook zinvol is, omdat aan te nemen is dat het in- en uitstappen nog niet volledig beëindigd werd).

Onze check

Zoals aangekondigd: een Midden-Europese kopermunt doet niets. Dit “teken” kon ons niet storen. Bij geen van de geteste objecten. Zoals de VW Polo uit 2008:

clip_image004

En ook een Chevrolet Orlando uit 2012 met een cent in de deurgreep gaat gewoon op slot. Aan de chauffeur zijn kant en ook aan de bijrijderskant. En ook: een Panda met handmatig slot doet het ook gewoon:

Heb het net bij de Panda geprobeerd, met handmatig slot. Zelfs als ik de achterste deurgreep, maakt niet uit hoever uitgetrokken heb en zou houd, dan kan ik hem opendoen en weer afsluiten.

Ook met deze bewijsfoto: Omega B2, bouwjaar 2003, geen invloed op de centrale deurvergrendeling en de WP.

clip_image006

Deze video toont aan: nada! Er gebeurt niets. Niets werd verstoord.

Wij hebben het idee, dat de meeste dieven slechte zaken zouden doen, als ze op deze manier proberen auto’s leeg te halen. De collega’s van Snopes hebben ook een beetje onderzoek gedaan: ze zijn het met ons eens en zeggen ook, dat maar weinig modellen hier last van hebben.

Ook Thatsnonsense zegt: that´s nonsense!

Maar wees toch voorzichtig!

Juist in de wintertijd kan het voorkomen dat je deurgrepen tegenkomt met wijnkurken. Let op! Schandaal” #hashtag! Verwijder deze kurken in geen geval, ik weet waar ik over praat!

Want menig deurgreep van Italiaans design heeft zo zijn makken: hij vriest vast. En als deze deurgreep vastgevroren is, dan kun je niet meer instappen. Dan had je het afsluiten net zo goed kunnen laten.

clip_image010
(Screenshot: barchetta-lexikon)

Met dank aan Tania, Dirk, Heiko, Fedele en Matthes

Vertaling: Petra, mimikama.nl

Unterstützen

FAKE NEWS BEKÄMPFEN

Unterstützen Sie Mimikama, um gemeinsam gegen Fake News vorzugehen und die Demokratie zu stärken. Helfen Sie mit, Fake News zu stoppen!


Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.


2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und
wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)


Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Mehr von Mimikama

Mimikama Workshops & Vorträge: Stark gegen Fake News!

Mit unseren Workshops erleben Sie ein Feuerwerk an Impulsen mit echtem Mehrwert in Medienkompetenz, lernen Fake News und deren Manipulation zu erkennen, schützen sich vor Falschmeldungen und deren Auswirkungen und fördern dabei einen informierten, kritischen und transparenten Umgang mit Informationen.